Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Digitalizarea și prezența avocatului
10.08.2020 | Robert WILLIAMS

JURIDICE - In Law We Trust

Robert Williams

Robert Williams

Digitalizarea infrastructurii si a logisticii instantelor ori a parchetelor ar putea fi o mana cereasca pentru managementul si functionarea seculara a mentalitatii acestora.
Putem fi bucurosi de sisteme de calcul aduse la zi (arhivare, consultare a dosarelor, repartizarea aleatorie, managementul cauzelor, redactarea hotararilor, evaluarea magistratilor, etc.). O evolutie normala.

Oportunitatile de restrictionare in salile de judecata si limitarea prezentei avocatilor la procese, doar ca se pot depune concluzii in scris, conduce la procese prin corespondenta?

La un loc cu magistratii, desi avocatii nu fac parte din Puterea Judecatoareasca, au contracte de reprezentare a justițiabililor, clienti pentru unii, parti in fata legii.
Avocatii nu au vazut in digitalizare un impediment ci o evolutie, in schimb se construiesc incet si sigur restrictii prin ordine de presedinte al instantei, hotarari si alte gaselnite care in loc sa mentina prezenta avocatului ca un garant al apararii si infaptuirii actului de justitie… avocatul ajunge sa fie decorativ si citat ca orice alta parte din proces (inculpat, reclamant, martor).
Magistratii „vizionari” au gasit in posibila digitalizare confortul propriu si anume imputinarea dosarelor, derizoriul unui proces, pentru ca lipsa sau limitarea pledoariei nu ar mai fi un interes si un timp pierdut pentru instanta. Pur si simplu se citesc concluzii si ravase in „chilia” de consiliu ori „chilia de judecata”. De ce chilie si nu o sala de judecata asa cum este prevazut in legile de functionare si fundamentale ale Justitiei.

De ce nu ar fi inlocuit magistratul/ magistratii cu sisteme de calcul care sa gandeasca si sa primeasca e-mailuri cu concluzii, intampinari si altele astfel incat apararea sa stie ca ar fi un echilibru in desfasurarea unui proces.
Avocatul, devenit corespondent, si partile nu mai fac obiectul unui proces echitabil si transparent in care garantiile oferite de lege prin o aparare si o impartialitate a magistratului conduc la accesul la justitie si infaptuirea acestuia.

Perioada in care starea de urgenta si mai apoi de alerta a aratat avantajele si dezavantajele aplicarii unor masuri si a posibiliei implementari a digitalizarii.
Avocatul asa cum este stipulat in lege ca si magistratul ori organele de urmarire penala nu poate fi redus la tacere sau decor de dragul unor oportunitati in folosul magistratilor sau a unei autoritati ori institutii.

Limitarea, obstructionarea, ingnoranta, ingradirea, amestecul, imixtiunea, interzicerea si alte situatii in cazul avocatilor constituie infractiune conform legilor actuale si creaza precedente periculoase in infaptuirea actului de justitiei ca garanti ai apararii intereselor si a drepturilor partilor reprezentate de catre avocati.

Nu doar profesia de avocat este in pericol ci si exercitarea acesteia. Fac apel pe aceasta cale catre Consiliul Superior al Magistraturii, presedintii instantelor si conducrea parchetelor, Ministerului Justitiei, la respectarea profesiei de avocat si a drepturilor stipulate in legile si tratatele internationale.

Robert Williams
Redactor sef News247WorldPress

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.