Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Legea și Moralitatea, o relație complicată. The Concept of Law de H.L.A. Hart
11.08.2020 | Doriana TRETA

Secţiuni: Articole, Content, Opinii, Povestim cărți, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Doriana Treta

Doriana Treta

Cartea din 1961 a filosofului și profesorului de teoria dreptului H.L.A. Hart[1] este recunoscută ca fiind cea mai importantă lucrare de teorie și filosofie a dreptului scrisă în secolul XX. Lucrarea cuprinde mai multe teme principale. Această recenzie se referă la capitolele care dezbat relația dintre moralitate și lege, celelalte urmând să le prezint în recenzii viitoare. Conexiunea dintre lege și moralitate este un subiect care își reinventează constant contemporaneitatea. Multitudinea de conflicte prezente în spațiul public național și internațional în care legea este criticată cu argumente de ordin moral ne arată de ce ar trebui (încă) să citim The Concept of Law la 60 de ani de la publicarea sa.

Hart susține că relația în discuție este greu de studiat sub această titulatură. Dar influența moralității, cea convențională și cea regăsită în idealurile unei societăți, asupra legii este de necontestat. Prima o influențează pe cea de-a doua deși nu rezultă din aceasta că, pentru a fi valide din punct de vedere legal, legile trebuie sa oglindească principii morale.

Ideea de la care Hart pleacă este că ar exista o perspectivă unanimă conform căreia dreptul și moralitatea sunt conectate. Prin urmare, orice discuție care privește analizarea legii ar trebui să se centreze, în opinia unora, pe valoarea ei morală. Ideea că legea trebuie văzută prin acest filtru lansează o analiză captivantă despre ce este, de fapt, moralitatea.

Lucrarea explorează ramificațiile conceptului de moralitate pentru a înțelege diferențele și legătura dintre aceasta și drept. Valorile morale convenționale se referă la standarde de comportament cu acceptare largă și care trebuie să fie distinse de principiile individuale ale fiecăruia, posibil neîmpărtășite de restul societății. Pentru ca idealurile personale să nu fie sufocate de presiunile sociale, Hart menționează că societățile dezvoltate urmăresc o distincție clară între drept și moralitate. Perspectiva majorității s-a reflectat de multe ori in lege, dar, după cum istoria ne-a arătat, exemplu autorului fiind sclavia, cei lipsiți de putere au fost de multe ori excluși de sub umbrela principiilor morale care nu i-a luat în considerare în procesul său de formare. Prin urmare, ignorarea celor mai slabi în dezvoltarea principiile morale ale societății, a făcut ca vocea lor să nu aibă ecou nici în formarea legii.

În plus, prohibițiile de ordin moral nu se preocupă doar cu comportamente care ar putea să fie vătămătoare pentru ceilalți. Pe lângă obligațiile și datoriile văzute ca imperioase, Hart argumentează că prin principii morale se creează o imagine a vieții trăite în mod ideal, aspect problematic atunci când legea și moralitatea sunt aduse în aceeași discuție.

Salvarea se lasă așteptată, de vreme ce se pare că până acum (atunci, 1961, dar, în opinia mea, și acum), nici dreptul și nici moralitatea nu au urmărit să-și extindă protecția și beneficiile asupra tuturor. Deși se menționează că, ocazional, legile dintr-o societate au fost deschizătoare de drum pentru moralitate, de obicei dreptul urmează valorilor morale. Dar nu este totul negru, de vreme ce tocmai filtru moralității este cel care ar putea ajuta la evitarea abuzului de putere. Indiferent de cât este de puternică aura autorității publice, legile dintr-o societate ar trebuie supuse scrutinului pentru a evita folosirea legii ca instrument de dominație pentru cei aflați la putere. De aici, însă, pornește o altă discuție despre amoralitatea unei legi, care trebuie să fie separată de lipsa ei de validitate. Se pare că relația dintre lege si moralitate rămâne sub statusul it’s complicated.

Top 3 Citate:

“Sexual morality is perhaps the most prominent aspect of what plain men think morality to be.”[2]

“If the stars behave in ways contrary to the scientific laws, which purport to describe their regular movements, these are not broken but they lose their title to be called ‘laws’ and must be reformulated.”[3]

“ Huckleberry Finn, when asked if the explosion of a steamboat boiler had hurt anyone, replied, ‘No’m: killed a nigger.’ Aunt Sally’s comment ‘Well is lucky because sometimes people do get hurt’ sums up a whole morality which has often prevailed among men.”[4]

Ce mi-a plăcut

M-a impresionat cât de relevantă pentru timpurile prezente rămâne cartea. Cred că actualitatea lucrării se datorează și exemplelor folosite care vorbesc de valori umane universale. Mi-a plăcut tonul neutru, dar care nu este lipsit de remarci și citate inteligente si amuzante.

Ce nu mi-a plăcut

Cu siguranță, The Concept of Law nu este o lectură potrivită pentru plajă.


[1] H.L.A. Hart, The Concept of Law (Third Edition), Oxford University Press 2012, disponibilă aici.
[2] H.L.A. Hart, op.cit., p. 175 (Moralitatea sexuală reprezentă aspectul cel mai proeminent a ceea ce consideră oamenii simpli că este moralitatea).
[3] Idem, p. 187 (Dacă stelele se comportă într-un mod contrar legilor științei, care urmăresc să le definească mișcările obișnuite, nu se consideră că stelele încalcă legile, ci legile își pierd această valoare și trebuie reformulate).
[4] Idem, p. 200 (Huckleberry Finn, când a fost întrebat dacă explozia cazanului unui vas cu aburi a rănit pe cineva, a răspuns „Nu, a ucis un negru”. Comentariul Mătușii Sally „Ce noroc, uneori oamenii chiar suferă accidente” rezumă un întreg tip de moralitate care a fost predominantă printre oameni).


Doriana Treta

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti