Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Dreptul sanatatii Dreptul Uniunii Europene Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Noutăți legislative

Recomandarea (UE) privind aderarea la rețeaua mondială de certificare sanitară digitală instituită de OMS

30 iunie 2023 | Elena ALBU
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 166/6 din 30 iunie 2023a fost publicat Recomandarea (UE) 2023/1339 a Consiliului din 27 iunie 2023 privind aderarea la rețeaua mondială de certificare sanitară digitală instituită de Organizația Mondială a Sănătății și privind măsurile temporare de facilitare a călătoriilor internaționale în perspectiva expirării Regulamentului (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului.

Certificatul digital al UE privind COVID introdus prin Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului a devenit rapid un standard mondial pentru certificatele de vaccinare, testare și vindecare, 51 de țări și teritorii terțe fiind conectate la sistem, pe lângă toate statele membre ale Uniunii. Prin dimensiunea sa externă, certificatul digital al UE privind COVID s-a dovedit, de asemenea, a fi soluția și instrumentul cele mai utilizate pentru a promova călătorii internaționale sigure și redresarea la nivel mondial. Pe lângă utilizarea acestuia în contextul călătoriilor, utilizarea certificatului digital al UE privind COVID a încurajat continuitatea vaccinării transfrontaliere.

Certificatul digital al UE privind COVID a fost esențial în garantarea liberei circulații și a călătoriilor, iar tehnologia sa subiacentă ar putea servi în continuare ca instrument util pentru a fi mai bine pregătiți în fața unor posibile crize sanitare viitoare, permițând cetățenilor și întreprinderilor să atenueze impactul bolilor transmisibile și să asigure un nivel adecvat de pregătire pentru crizele sanitare. Acest demers este, de asemenea, în conformitate cu raportul special 01/2023 al Curții de Conturi Europene intitulat „Instrumente de facilitare a călătoriilor în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19 – Inițiative relevante, cu impact variind de la succes la utilizare limitată”.

Regulamentul (UE) 2021/953 urmează să expire la 30 iunie 2023. Prin urmare, începând cu 1 iulie 2023, posibila eliberare și acceptarea certificatelor de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 ar trebui să se efectueze pe baza și în conformitate cu condițiile prevăzute în dreptul intern al statelor membre. De asemenea, trimiterile din prezenta recomandare la actele de punere în aplicare adoptate în temeiul Regulamentului (UE) 2021/953 sunt făcute exclusiv pentru a facilita consultarea și nu ar trebui înțelese ca menținând în vigoare astfel de acte de punere în aplicare sau competențele Comisiei de a adopta și de a modifica acte de punere în aplicare în temeiul Regulamentului (UE) 2021/953. Orice trimitere la actele de punere în aplicare adoptate anterior în temeiul Regulamentului (UE) 2021/953 ar trebui să fie înțeleasă ca trimitere statică la actele respective, în versiunea lor aplicabilă la 30 iunie 2023.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va institui o rețea mondială de certificare sanitară digitală. Rețeaua mondială de certificare sanitară digitală este un mecanism de sprijinire a verificării certificatelor eliberate de participanții la rețeaua mondială de certificare sanitară digitală. Astfel de certificate ar viza inițial certificatele privind COVID-19 și ar putea include, într-o etapă ulterioară, și certificarea altor documente, cum ar fi registrele de imunizare de rutină și certificatul internațional de vaccinare sau profilaxie, prevăzute în anexa 6 la Regulamentul sanitar internațional (2005), în scopul efectuării de călătorii internaționale și al continuității îngrijirii.

Instituirea unor sisteme de atenuare a impactului crizelor sanitare mondiale asupra călătoriilor pentru cetățeni și întreprinderi ar trebui să fie considerată un pilon major al agendei Uniunii în materie de pregătire pentru crize sanitare mondiale. Participarea la rețeaua mondială de certificare sanitară digitală a OMS ar contribui la alinierea la nivel mondial a standardelor privind certificatele de sănătate și la instituirea unui sistem de recunoaștere a certificatelor digitale de sănătate pentru călătoriile internaționale și continuitatea îngrijirii.

Consilier juridic Elena Albu

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership