Secţiuni » Arii de practică » Business » Piaţa de capital
Piaţa de capital
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Articole, Opinii, Piața de capital, SELECTED

Lovitură sub centură pentru piața imobiliară

3 iulie 2023 | Dragoș DRAGOTEANU
Dragoş Dragoteanu

Dragoş Dragoteanu

De parca n-ar fi fost suficiente criza creditarii, inflatia si razboiul, odata cu listarea Hidroelectrica pe bursa de actiuni, piata imobiliara a mai primit o lovitura, care se poate resimti pe termen mediu. BVB avea nevoie de o listare cu succes si H2O a dat startul unui nou impuls pentru investitorii avizati si nu numai. S-au deschis multe conturi noi la toti brokerii de valori mobiliare si a existat un boom de „jucatori” care asteptau aceasta companie pentru a scoate banii din banci si a-i plasa pe piata bursiera.

Piata imobiliara se afla oricum intr-un blocaj si cei mai multi potentiali investitori erau aproape imuni la noi achizitii de imobile. Exceptie au facut oportunitatile de… exceptie, practic, de nerefuzat.  Fara indoiala, multi romani care detin lichiditati cautau noi variante de plasamente financiare profitabile. Si momentul potrivit se pare ca a fost listarea unei mari companii de stat, care implica un risc scazut si potential mare. Diversitatea in investitii este o regula de care oamenii cu posibilitati financiare importante tin cont in deciziile lor.

Pe langa oportunitatile oferite de titlurile de stat, care ofera o dobanda atractiva, din punctul meu de vedere, exista putine tentatii financiare care sa „miste” banii blocati din depozitele bancare. Cei care nu se pricep la afaceri si nu vor sa riste mai deloc au imbratisat stabilitatea oferita de obligatiunile oferite repetat de Ministerul de Finante. Statul roman, in foame de bani, s-a imprumutat de unde a putut si o va face in continuare. Bancile sunt supapa de siguranta care asigura bugetul, dar costurile dobanzilor le platim noi, poporul.

Vestea buna este ca Romania avea mare nevoie sa intre pe un trend ascendent mai accelerat al bursei de valori. Pietele de valori mobiliare din zona sunt mult mai dezvoltate, mai ales Polonia. Implicarea cat mai multor romani in investitii de actiuni, dupa parerea mea, va face posibil atingerea unui nou nivel la BVB. Acest lucru era mult dorit si „fenomenul” Hidroelectica va declansa o euforie investitionala, cel putin de moment. Va fi foarte interesant de urmarit cine va merge cu ”valul” H2O, avand in vedere ca un plasament de succes atrage noi clienti pe orice piata emergenta. Daca acest lucru se va intampla si are mari sanse sa se produca, piata imobiliara va avea un nou concurent direct: Bursa de Valori Bucuresti. Pe langa titlurile de stat si dobanzile bancilor oferite la depozite, actiunile vor ”musca” din banii disponibili pe piata.

Vestile proaste pentru piata imobiliara nu se opresc aici. In luna mai 2023, numarul creditelor ipotecare dat de banci a fost cu 40% mai mic decat in mai 2022. In opinia mea, spre sfarsitul acestui an, acest decalaj se poate dubla, daca inflatia nu se potoleste si razboiul se inteteste. In primele cinci luni ale anului curent numarul autorizatiilor de construire noi a fost mai mic cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Nu mai pun la socoteala ca inclusiv dobanzile la creditele in valuta se vor mai scumpi.

Cert este ca, o parte din romanii care se mai uitau dupa oportunitati in acest domeniu s-au reorientat catre achizitia de actiuni. Practic, cel putin 500 de milioane de euro din cei peste 1 miliard de euro subscrisi de persoanele fizice pentru Hidroelectrica s-au reorientat in detrimentul potentialelor achizitii de apartamente. Este si normal… Randamentele pe piata imobiliara, din calculele mele,  nu egaleaza nici macar profiturile oferite de titlurile de stat, calculate in euro.

Pana acum 1 an, ”sportul national” in domeniul investitiilor era cumpararea unei apartament si oferirea spre inchiriere. Chiar daca o astfel de afacere nu se facea cu credit, randamentul real nu putea sa fie mai mare de 5% pe an. Inflatia a fost 15% si se doreste a fi coborata sub 10%. In aceasta perioada de 2 ani, 2022-2023, cei care au luat un imobil nu au acoperit nici inflatia, daramite sa castige si ceva in plus. Desigur, fiecare are socotelile lui, nimeni nu e obligat sa tina cont de altii sau de informatiile publice care sunt pe piata.

Cei care-si doresc castiguri mai mari si accepta un risc crescut au ocazia sa devina investitori pe bursa. Timpul le va demonstra daca au facut o alegere buna sau nu.

Dragoș Dragoteanu
Certified International Property Specialist

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică