Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 10-14 august 2020
14.08.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția pentru combaterea infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Trafic de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția pentru combaterea infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

Inculpatul ar fi pretins unui om de afaceri o sumă de bani neprecizată, reprezentând 10% dintr-un contract de achiziții ce urma să fie atribuit prin licitație internațională organizată de o primărie de municipiu din zona de frontieră și, ulterior, ar fi primit suma de 150.000 euro. Banii ar fi fost pretinși și primiți în schimbul presupusei influențe pe care inculpatul, persoană fără calitate specială, ar fi promis că o va exercita asupra primarului și a unor funcționari publici din primărie, astfel încât societatea omului de afaceri să fie favorizată la licitație prin introducerea unor condiții restrictive în documentația de atribuire, care i-ar fi dezavantajat pe competitori, iar ulterior, în derularea contractului, să fie aprobată documentația de care depindea efectuarea plăților sumelor facturate către primărie.

Pretinderea și primirea banilor ar fi avut loc în perioada 26 februarie 2013 – 16 aprilie 2015, în contextul achiziției de echipamente și bunuri IT necesare unui proiect având ca scop gestionarea situațiilor de urgență în zona de frontieră, pentru implementarea Programului IPA de cooperare transfrontaliera România-Serbia.

Pentru garantarea confiscării speciale a sumei de bani care face obiectul interacțiunii de trafic de influență, în cauză s-a dispus sechestru asigurător asupra a două terenuri aparținând inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea. Trafic de droguri de mare risc. Deținere de droguri de mare risc în vederea consumului. Nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Reținere.

La datele de 07-08.08.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 3 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc, deținere de droguri de mare risc în vederea consumului şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna februarie a anului 2020, cei 3 inculpați au constituit un grup infracțional organizat în scopul desfăşurării unor activităţi de trafic şi deţinere în vederea consumului de droguri de mare risc.
În cadrul grupului infracţional organizat, 2 dintre inculpaţi, soț și soție aveau rolul de aprovizionare cu droguri de risc respectiv pastile ecstasy, cocaină şi ketamină. Aceştia distribuiau astfel de substanţe interzise, provenite cel mai probabil din Spania, pe raza mai multor judeţe, doar în cantităţi mari, de ordinul zecilor de grame şi zecilor sau sutelor de pastile. S-a reținut faptul că un gram de cocaină se vinde cu 60 de euro, o doză de ketamină cu suma de 35 de euro, iar o pastilă cu suma de aproximativ 3-4 euro.
Cel de-al treilea membru al grupului infracțional organizat se deplasa periodic din municipiul Constanţa în municipiul Oradea, se întâlnea cu ceilalţi doi inculpaţi de la care achiziționa droguri de mare risc în vederea comercializării acestora către consumatori aflați raza județului Constanța.
La data de 07.08.2020, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Vrancea au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a unuia dintre inculpați care ar fi avut asupra sa droguri de mare risc, respectiv peste 100 de grame de cocaină și ketamină, pe care ar fi intenționat să le transporte pe ruta Oradea-Constanța, cu scopul de a le vinde în schimbul sumei de 14.000 de euro.
La aceeași dată, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Vrancea au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare, pe raza județelor Bihor și Constanța, în urma cărora au fost ridicate 5.000 de pastile de ecstasy, 100 g de cocaină, 50 g Ketamina și 150 g substanța cristalina de MDMA precum, o pușcă cu aer comprimat, sumele de 7. 900 de lei, 300 de euro și 50 lire sterline și un autoturism.
În cursul zilelor de 08 și 09.08.2020, Tribunalul Vrancea a dispus arestarea preventivă a celor 3 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Biroului de Poliție Autostrăzi –Autostrada A1.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Biroul Teritorial Buzău. Efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără autorizație, în formă continuată.

La data de 12.08.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Buzău au efectuat un număr de 28 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Buzău și Galați, la domiciliile unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără autorizație, în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada noiembrie 2019 – august 2020, pe raza județului Buzău, a acționat o rețea infracțională formată din mai multe persoane, ce a vizat procurarea de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive de la dealeri de pe raza județului Galați, transportarea, depozitarea temporară, manipularea, ambalarea și revânzarea acestora către consumatorii de pe raza județului Buzău, la prețul de 10 lei/pacheţel.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate 1,2 kg substanțe psihoactive, recipiente ce conțineau substanțe utilizate la prepararea produsului finit, sumele de 7.150 de lei și 400 de euro, precum și mai multe telefoane mobile.
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 16 persoane.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul din BCOO Ploieşti, BCCO Galaţi, SCCO Ialomița, SCCO Vrancea, SCCO Brăila şi SCCO Dâmboviţa, al lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției municipiului Buzău, precum și al jandarmilor din cadrul Grupărilor Mobile de Jandarmi Bacău și Ploiești și IJJ Buzău.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Structura Centrală. Trafic intern de droguri de mare risc.

La data de 12.08.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au efectuat două percheziții domiciliare, pe raza muncipiului București și a județului Călărași, la domiciliile unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de trafic intern de droguri de mare risc.

În cauză s-a stabilit faptul că 3 persoane desfășoară activități de comercializare de cocaină, pe raza municipiului București, cu preponderență în cluburi, la prețul de 80-100 euro/gram, în funcție de cantitate.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate cantitatea de 5 grame de cocaină, suma de 32.000 de lei, diferite materiale folosite la porționarea și ambalarea drogurilor și un autoturism.
La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 3 persoane.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Structura Centrală. Trafic intern de droguri de risc. Reținere.

La data de 12.08.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic intern de droguri de risc.

La data de 11.08.2020, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a două persoane, în timp ce încercau să comercializeze cantitatea de aproximativ 5 kilograme de cannabis.
La data de 12.08.2020, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureș. Trafic intern de droguri de risc. Reținere.

La data de 12.08.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic intern de droguri de risc.

La aceeași dată, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureș împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Târgu Mureș au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate peste 1,5 kg de droguri de risc, respectiv cannabis (sub formă de plante verzi şi muguri uscaţi) şi rezină de cannabis (haşiş) ce urmau a fi comercializate.
În cursul zilei de astăzi, Tribunalul Mureș a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Structura Centrală. Trafic de droguri de mare risc. Efectuarea de operațiuni știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

La data de 13.08.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au efectuat un număr de 19 percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județului Ilfov, într-o cauză vizând destructurarea a 3 grupări infracționale specializate în săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a stabilit faptul că grupările infracționale au desfășurat activități de comercializare de heroină și substanțe etnobotanice către consumatori de pe raza mai multor sectoare din București.
În urma activităților, până în prezent, au fost ridicate 200 de grame de heroină, 50 de doze de heroină, pregătite pentru comercializare, 10 grame și 17 doze de psihoactive, 59 de comprimate de metadonă, 6 alte comprimate, 14.600 de lei, 250 de euro, 4 cântare electronice de precizie, 10 kg. de tutun, 15 obiecte ce ar putea fi folosite în lupta corp la corp (furci, topoare, satare, cuțite) și diferite obiecte cu valoare probatorie.
La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 22 de persoane.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

:: Sursa: www.diicot.ro

III. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Ultraj. Tâlhărie calificată. Uz de armă fără drept. Reținere.

La data de 10 august 2020, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 de ore față de un inculpat, pentru comiterea în concurs real a infracțiunilor de ultraj (în modalitatea omorului săvârșit împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu),  tâlhărie calificată și uz de armă fără drept, prevăzute de art.257 alin.1 C.pen.  rap. la art. 188 alin.1 C.pen., art. 234 alin. 1 lit. a și d rap. la art. 233 C.pen. și art.343 alin.1 C.pen cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul penal.

În Ordonanța de reținere, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

În data de 16.10.2019, în jurul orei 19.45, în condiții de noapte, în timp ce se afla în Pădurea Rogozului – Valea Hotarului, situată în raza orașului Târgu Lăpuș – sat Rogoz, jud. Maramureș, inculpatul – în scopul sustragerii de material lemnos, în contextul depistării sale în flagrant de către victimă, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț, jud. Maramureș,  pentru a-și asigura scăparea, dar și pentru păstrarea bunului sustras – l-a ucis prin împușcare pe pădurar  cu arma aflată în acel moment în posesia și dotarea acestuia.

În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

Sursa: www.mpublic.ro

2. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Ultraj. Tâlhărie calificată. Uz de armă fără drept. Arestare preventivă.

În cursul zilei de azi, 11 august 2020, Tribunalul București a admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile formulată de Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție față de un inculpat pentru care anterior a fost dispusă măsura reținerii pe o durată de 24 de ore, pentru comiterea în concurs real a infracțiunilor de ultraj (în modalitatea omorului săvârșit împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu),  tâlhărie calificată și uz de armă fără drept, prevăzute de art. 257 alin. 1 C.pen.  rap. la art. 188 alin. 1 C.pen., art. 234 alin. 1 lit. a și d rap. la art. 233 C.pen. și art. 343 alin. 1 C.pen cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul penal.

În cauză, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

În data de 16.10.2019, în jurul orei 19.45, în condiții de noapte, în timp ce se afla în Pădurea Rogozului – Valea Hotarului, situată în raza orașului Târgu Lăpuș – sat Rogoz, jud.Maramureș, inculpatul – în scopul sustragerii de material lemnos, în contextul depistării sale în flagrant de către victimă, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț, jud. Maramureș,  pentru a-și asigura scăparea, dar și pentru păstrarea bunului sustras – l-a ucis prin împușcare pe pădurar  cu arma aflată în acel moment în posesia și dotarea acestuia.

Cauza penală este instrumentată cu suportul lucrătorilor de poliție din cadrul IGPR – Direcția de Investigații Criminale.

Sursa: www.mpublic.ro

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti