Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Cine deține drepturile pentru un program?
14.08.2020 | Claudia GHEORGHIȚĂ

JURIDICE - In Law We Trust
Claudia Gheorghiță

Claudia Gheorghiță

România a devenit “pepiniera” de programe si soluții software, iar programatorii români se dovedesc într-atât de creativi încât să scrie aplicații pe care investitorii să dorească să le cumpere.

Problema se pune atunci când vine vorba de cine deține drepturile de autor pentru programul creat? Cui plătește investitorul banii? Într-un articol viitor voi scrie despre necesitatea unui avocat drepturi software în contextul unei legislații cel puțin insuficiente  și drepturile efective, însă astăzi mă voi limita la a explica cui revin drepturile de a monetiza un program sau o aplicație, în contextul legislației naționale.

Programatorul are toate drepturile asupra programului

Din capitolul IX al Legii nr. 8/1996 (drepturi de autor și drepturi conexe) reiese că programatorul, cel care scrie programul efectiv (“scrie codul”), are drepturile exclusive asupra creației și poate încasa beneficiile din exploatarea unui program software, al unei aplicații, prin închirierea sau vânzarea acesteia. La o prima vedere pare absolut corect.

Disputele apar când un programator, eventual persoana fizică autorizată, încheie un contract de prestări servicii pentru crearea unui program software cu un beneficiar. În această situație, pentru a putea beneficia deplin de ce a plătit, beneficiarul (clientul) care solicită programul trebuie să se asigure că include în contract clauze prin care creatorul (programatorul) cedează exclusiv drepturile de autor asupra programului (aplicației) contra sumei care face obiectul contractului.

Firmele dețin drepturile de autor pentru programele create de programatori angajați

Legea 8 din 1996 privind drepturile de autor și drepturi conexe republicată spune că “în lipsa unei clauze contrare, drepturile patrimoniale de autor asupra programelor pentru calculator, create de unul sau de mai mulți angajați în exercitarea atribuțiilor de serviciu ori după instrucțiunile celui care angajează, aparțin acestuia din urmă”. (articolul 75)

Altfel spus, firma  specializată în programe software deține drepturile creației atunci când a angajat programatori cu contract de muncă care să fi scris codul pentru respectiva companie, în timpul serviciului sau la instrucțiunile reprezentantului societății comerciale.

Aceasta este una dintre cele mai simple situații posibile. În practică apar și altele mult mai complexe.

Cine deține drepturile de autor când firma nu are angajați programatori?

Cum singurul articol care reglementează efectiv dreptul de proprietate asupra programului este articolul 75, de mai sus, apar diverse situații discutabile asupra cine poate folosi beneficiile unei aplicații.

În cazul în care există un unic asociat al unei firme, dar nu are contract de muncă, se interpretează că veniturile din vânzarea respectivei aplicații pot aparține asociatului, nu societății. În schimb, aplicația poate fi vândută de către entitatea juridică doar dacă există un contract de cesiune a drepturilor de autor încheiat între persoana fizică având calitatea de asociat unic și societatea comercială. Atenție mare trebuie acordată la clauzele pe care le conține contractul de cesiune. Pot exista, în schimb, cazuri în care mai multe persoane se asociază cu scopul de a crea o aplicație sau un program, dintre care doar unul dintre aceștia este programator și niciunul dintre asociați nu are încheiat contract de muncă. Evident, drepturile creației aparțin asociatului – programator. Pentru ca restul asociaților să evite investiții financiare sau know-how pentru marketizarea produsului fără beneficii, vă recomandăm că încă de la constituirea societății să se reglementeze obiectul asocierii și încheierea unui contract de cesiune a drepturilor de autor pentru programul respectiv.

Dacă vreți să investiți într-o afacere al cărei obiect este un program software, asigurați-vă că v-ați protejat drepturile și veți culege într-o zi roadele!

Avocat Claudia Gheorghiță

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.