Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Cateluța Piterman: Femeile juriste trebuie să continue în a inspira prin propriul exemplu


4 iulie 2023 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Alina Matei

Alina Matei

Cateluța Piterman

Cateluța Piterman

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă consilier juridic Cateluța Piterman, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Cateluța Piterman: Realizarea cât mai eficientă a sarcinilor de lucru nu ar putea fi posibilă fără o perfecționare continuă a abilităților profesionale și, de aceea, dorința de cunoaștere și meticulozitatea în practică sunt caracteristici care mă definesc în raport cu viața profesională.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Cateluța Piterman: Nu consider că implicarea femeilor este limitată. Numărul femeilor care profesează în domeniul juridic este în continuă creștere, indiferent de nivelul de practică. Se pare că societatea a conștientizat faptul că femeile, prin calitățile lor native sau cultivate – simțul răspunderii, perseveranță, intuiție, sunt capabile de performanțe profesionale excepționale.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Cateluța Piterman: Pasiunea față de profesie și dragostea față de cei apropiați sunt singurele astfel de filtre posibile. Spun asta pentru că satisfacția pe plan profesional se reflectă pozitiv și asupra vieții particulare și viceversa. Echilibrul este starea care ar trebui să ne definească viața.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Cateluța Piterman: Mai mult ca sigur. Femeile pot avea diferite aspirații profesionale în care să își poată transpune trăsăturile și calitățile, iar mediul juridic este ideal în acest sens. Consider că exersarea și aplicarea cunoștințelor teoretice dobândite reprezintă imaginea clară a împlinirii de sine pe plan profesional.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Cateluța Piterman: Acumularea unor cunoștințe actuale (sau actualizarea celor deja dobândite) și comunicarea acestora în spirit altruist pot duce doar la rezultate pozitive în efortul de a-i face pe oameni să înțeleagă importanța responsabilității față propriile alegeri, iar femeile juriste nu trebuie decât să continue în a inspira prin propriul exemplu.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Cateluța Piterman: Nu pot spune că am avut un model, dar m-a inspirat viața Reginei Maria a României. Am admirat devotamentul, altruismul și tactul de care a dat dovadă pe parcursul vieții sale și continui să îmi însușesc aceste virtuți.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Cateluța Piterman: A fost o perioadă în care am descoperit că îmi place mai mult să lucrez de acasă, având rezultate excelente pe plan profesional. În același timp, am redescoperit importanța contactului cu oamenii.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Cateluța Piterman: Să continuăm a fi exemple de integritate și profesionalism, să ne valorificăm potențialul și să avem parte de succese pe toate planurile, fără a renunța însă la principiile și valorile noastre.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Cateluța Piterman: Și eu vă mulțumesc pentru oportunitatea de a-mi putea expune câteva dintre ideile proprii despre rolul în societate al femeilor juriste.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică