

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, în baza Odinul nr. 1540/19.07.2007 privind interzicerea segregării şcolare a copiilor rromi şi aprobarea Metodologiei pentru prevenirea şi eliminarea segregării şcolare a copiilor rromi, că segregarea este o formă gravă de discriminare şi are drept consecinţă accesul inegal al copiilor la o educaţie de calitate, încălcarea exercitării în condiţii de egalitate a dreptului la educaţie, precum şi a demnităţii umane. În speță, instanța supremă a considerat că există segregare în condițiile direcționării deliberate a copiilor de etnie rromă să învețe în corpul C, deşi mai există şi Corpurile B şi E, unde sunt înscrişi tot copiii ce frecventează cursurile învăţământului primar. Mai mult, Înalta Curte constată că de la preluarea Corpului C al clădii în anul 2004 şi cel puţin până la emiterea Hotărârii nr. 769/07.12.2016, reclamanţii nu au reuşit să rezolve problema segregării copiilor de etnie romă, prin măsuri de desegregare, dimpotrivă, au perpetuat aceeaşi situaţie anterioară, fapta reprezentând o formă gravă de discriminare. (Decizia nr. 1015 din 20 februarie 2020, pronunțată de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)
Aflaţi mai mult despre drept la educație, Inalta Curte de Casatie si Justitie, invatamant primar, segregareJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare
Lex Discipulo Laus
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.