Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Norma ASF privind externalizarea către furnizorii de servicii de tip cloud
19.08.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Asigurări, Cyberlaw, Data protection, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 749 din 18 august 2020, a fost publicată Norma ASF nr. 33/2020 privind externalizarea către furnizorii de servicii de tip cloud.

Domeniul de aplicare: Norma reglementează modul în care societățile aplică cerințele referitoare la externalizare prevăzute în Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 237/2015, și în Regulamentul delegat (UE) 2015/35 al Comisiei din 10 octombrie 2014 de completare a Directivei 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II), cu modificările și completările ulterioare, denumit în continuare Regulamentul delegat nr. 35/2015, în contextul externalizării către furnizorii de servicii de tip cloud. Externalizarea funcțiilor sau activităților operaționale către alți furnizori de servicii care se bazează în mod semnificativ pe infrastructuri de tip cloud intră în sfera de aplicare a prezentei norme.

Alături de alți 7 termeni, sunt definite serviciile de tip cloud ca fiind servicii furnizate cu ajutorul tehnologiilor de calcul de tip cloud pentru permiterea accesului universal, convenabil, la cerere în rețea la un grup comun de resurse de calcul configurabile, care poate fi rapid pus la dispoziție și lansat cu un efort minim de gestionare sau interacțiune cu furnizorul de servicii.

Societățile evaluează dacă un acord cu un furnizor de servicii de tip cloud se încadrează în definiția externalizării.

Sunt prevăzute principiile generale de guvernanță pentru externalizarea în cloud.

Este stabilit cadrul privind evaluarea funcțiilor și activităților operaționale critice sau semnificative, evaluarea riscurilor asociate externalizării în cloud, evaluarea complexă a furnizorului de servicii de tip cloud.

Societatea ține evidența acordurilor de externalizare în cloud, sub forma unui registru dedicat și actualizat; societatea menține, pentru o perioadă de doi ani, o evidență a acordurilor de externalizare în cloud încetate.

Drepturile și obligațiile ce le revin societății și furnizorului de servicii de tip cloud sunt stabilite prin acord scris.

Acordul de externalizare a serviciilor de tip cloud oferă posibilitatea ca societatea să exercite efectiv drepturile de acces, drepturile de audit și opțiunile de control asupra serviciilor de tip cloud.

Societatea se asigură că furnizorii de servicii de tip cloud respectă prevederile legale, precum și standardele corespunzătoare de securitate TIC.

Norma stabilește drepturi de reziliere și strategii de încetare a acordului sau cum se face supravegherea acordurilor de externalizare în cloud de către ASF.

Nerespectarea prevederilor prezentei norme constituie contravenții și se sancționează în conformitate cu art. 163 din Legea nr. 237/2015.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti