« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Cluj. Apel tardiv declarat în starea de urgență
21.08.2020 | Diandra TOMA

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP
Diandra Toma

Diandra Toma

Curtea de Apel Cluj a hotărât că unui inculpat arestat preventiv nu îi sunt aplicabile dispozițiile privind întreruperea termenelor de exercitare a căilor de atac prevăzute de art. 43 alin. 5 din Decretul Președintelui României nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, respectiv, art. 64 alin. 8 din Decretul nr. 240/14.04.2020 de prelungire a stării de urgență, dacă dosarul este printre cele cu caracter excepțional (art 53  alin. 2 din  Decretul  nr. 195/16.03.2020) în sensul că se judecă pe perioada stării de urgență. În speță, instanța a respins ca tardiv apelul formulat de inculpat împotriva încheierii prin care s-a dispus îndreptarea erorii materiale ca urmare a indicării greșite a numelui inculpatului, întrucât încheierea a fost comunicată inculpatului prin fax la 8 aprilie, însă a fost atacată abia în data de 12 iunie 2020. Astfel, potrivit 410 alin. 1 C. pr. pen., termenul de apel este de 10 zile, dacă legea nu dispune altfel, și curge de la comunicarea copiei minutei, astfel că apelul este tardiv declarat și chiar și în ipoteza în care, judecarea cauzei s-ar fi suspendat pe perioada stării de urgență, deoarece inculpatul trebuia să declare apel în termen de 10 zile de la data încetării stării de urgență. (Decizia nr. 787/ A din 20 iulie 2020, pronunțată de Curtea de Apel Cluj)

Diandra Toma
Student, Facultatea de Drept, Universitatea Nicolae Titulescu din București

 
Secţiuni: Drept penal, JURIDICE.ro, Jurisprudență Curți de Apel, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD