Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Cluj. Apel tardiv declarat în starea de urgență
21.08.2020 | Diandra TOMA

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Diandra Toma

Diandra Toma

Curtea de Apel Cluj a hotărât că unui inculpat arestat preventiv nu îi sunt aplicabile dispozițiile privind întreruperea termenelor de exercitare a căilor de atac prevăzute de art. 43 alin. 5 din Decretul Președintelui României nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, respectiv, art. 64 alin. 8 din Decretul nr. 240/14.04.2020 de prelungire a stării de urgență, dacă dosarul este printre cele cu caracter excepțional (art 53  alin. 2 din  Decretul  nr. 195/16.03.2020) în sensul că se judecă pe perioada stării de urgență. În speță, instanța a respins ca tardiv apelul formulat de inculpat împotriva încheierii prin care s-a dispus îndreptarea erorii materiale ca urmare a indicării greșite a numelui inculpatului, întrucât încheierea a fost comunicată inculpatului prin fax la 8 aprilie, însă a fost atacată abia în data de 12 iunie 2020. Astfel, potrivit 410 alin. 1 C. pr. pen., termenul de apel este de 10 zile, dacă legea nu dispune altfel, și curge de la comunicarea copiei minutei, astfel că apelul este tardiv declarat și chiar și în ipoteza în care, judecarea cauzei s-ar fi suspendat pe perioada stării de urgență, deoarece inculpatul trebuia să declare apel în termen de 10 zile de la data încetării stării de urgență. (Decizia nr. 787/ A din 20 iulie 2020, pronunțată de Curtea de Apel Cluj)

Diandra Toma
Student, Facultatea de Drept, Universitatea Nicolae Titulescu din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti