Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Articole Drept constituțional Dreptul Uniunii Europene Opinii SELECTED Sistemul judiciar

Cât de independent este judecătorul din România?

23 decembrie 2021 | Emanuel DRĂGAN
Emanuel Drăgan

Emanuel Drăgan

În cel mai recent Comunicat de presă al Curții de Justiție a Uniunii Europene, din data de 21 decembrie 2021, se arată că „Supremația dreptului Uniunii impune ca judecătorii naționali să aibă puterea să lase neaplicată o decizie a unei curți constituționale care este contrară acestui drept, în special fără a fi expuși riscului de a le fi angajată răspunderea disciplinară.”

Acum, nu-mi propun să fac analiza a ceea ce înseamnă Dreptul uniunii în raport cu Dreptul național și nici să analizez atribuțiile și criticile Curții Constituționale a României, ci aș vrea doar să indic spre câteva idei comunicate de Curtea de Justiție a UE, idei care, din punctul meu de vedere, ne prezintă clar și fără echivoc ce a mai rămas din judecătorul român.

În primul rând, așa cum știm cu toții, România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil (art. 1 alin. (1) din Constituția României). Cel puțin, așa ne place să credem. Cât de independentă este România? În speță, cât de independentă mai este justiția din România?

Odată cu aderarea României la UE în anul 2007, MCV (mecanismul de cooperare și de verificare instituit prin Decizia 2006/928) a devenit obligatoriu în toate elemente sale. Unul dintre obiectivele serioase ale MCV a fost destructurarea și înfrângerea corupției în România, în special corupția la nivel înalt. Astfel, odată intrați în Uniunea Europeană, nu doar viața economică a suferit schimbări, ci în mod special sfera legislativă.

Constituția noastră ne asigură că „Judecătorii sunt independenți și se supun numai legii” (art. 124 alin. (3) din Constituția României), însă, această „LEGE” la care se referă Constituția, s-a dovedit a nu fi întotdeauna legea română. Reglementările internaționale, odată ratificate de Parlament, dobândesc putere legislativă, și, deci, sunt asimilate terminologiei de „lege”, folosită de art. 124 din Constituție.

Am înțeles, judecătorii sunt independenți și se supun legii (atenție: legii și tratatelor internaționale la care România este parte), dar, există vreo LEGE față de care judecătorul trebuie să se supună mai mult decât față de o alta?

Curtea de Justiție a Uniunii Europene ne spune că DA, consacrând supremația dreptului Uniunii asupra dreptului statelor membre. Până acum bine. Din reglementarea art. 124 a rămas independența, supunerea față de legea națională fiind înlocuită cu supunerea față de SUPREMAȚIA dreptului Uniunii. Așadar, mai pot fi judecătorii români independenți pe deplin?

Curtea ne spune că: „în exercitarea competenței sale exclusive de a furniza interpretarea definitivă a dreptului Uniunii, acesteia îi revine sarcina de a preciza întinderea principiului supremației dreptului Uniunii în raport cu dispozițiile relevante ale acestui drept, întinderea menționată neputând depinde nici de interpretarea unor dispoziții ale dreptului național, nici de interpretarea unor dispoziții de drept al Uniunii reținută de o instanță națională, care nu corespund interpretării Curții.”

Dacă judecătorii români trebuie să se supună legii, care lege, am văzut, este supusă la rândul ei dreptului Uniunii, rezultând așadar că judecătorii se supun dreptului Uniunii, atunci, deciziile judecătorilor ar trebui să fie independente pornind de la acest drept. Nicidecum. Deasupra independenței judecătorului național se află Curtea, a căror interpretări nu pot fi puse la îndoială sau răsturnate de judecătorul național.

Cu alte cuvinte, orice interpretare reținută în mod independent (așa cum ne place să credem) de judecătorul național, este lipsită de importanță în măsura în care Curtea opiniază diferit, atrăgându-ne chiar atenția asupra faptului că „efectele asociate principiului supremației dreptului uniunii se impun tuturor organelor unui stat membru, fără ca dispozițiile interne, inclusiv de ordin constituțional, să poată împiedica acest lucru.

Cum se mai poate vorbi despre independență în contextul cuvintelor „impun” și „fără să poată împiedica”?

Art. 124 alin. (1) din Constituția României ne spune că justiția se înfăptuiește în numele legii, dar, în condițiile arătate, oare nu se înfăptuiește justiția în numele („lumina”) jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene? Și dacă este așa, sunt judecătorii noștri supuși acestei jurisprudențe ca legii? Și dacă sunt supuși jurisprudenței, mai sunt ei independenți…?

Emanuel Drăgan, Avocat colaborator Dobre, Damian & Asociații – SCA

 

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership