CCR pendinte: art. 3 alin. (1) din Legea nr. 29/2018 privind anularea unor obligații fiscale
24.08.2020 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

În data de 20.08.2020 s-a constituit un nou dosar (1370D/2020) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 3 alin. (1) din Legea nr. 29/2018 privind anularea unor obligații fiscale (cauza Manea Constantin).
Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este al doilea dosar în care această dispoziție, formează obiectul unui control de constituționalitate, celălalt dosar aflându-se tot în faza de raport – dosar nr. 1366D/2020.
Instanţa de trimitere este Tribunalul Buzău, care a respins cererea de sesizare a Curții Constituționale cu privire la dispozițiile art. 3 alin. (1) din Legea nr. 29/2018 raportat la art. 53 din Constituție. De asemenea, instanța a hotărât să suspende judecarea cauzei până la soluționarea excepției de neconstituționalitate.
Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:
Art. 3 (extras)
(1) Se anulează diferenţele de T.V.A., precum şi accesoriile aferente acestora, pentru perioadele fiscale anterioare datei de 31 decembrie 2016, stabilite prin decizie de impunere comunicată contribuabilului până la data intrării în vigoare a prezentei legi, ca urmare a depăşirii plafonului de scutire de 220.000 lei prevăzut la art. 310 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, realizate de către persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu sediul activităţii economice în România, care au realizat activităţile de producţie agricolă, inclusiv activităţile de transformare a produselor agricole prin alte metode decât cele industriale sau au furnizat servicii agricole utilizând munca manuală proprie şi/sau echipamentele specifice.
Dispozițiile din Constituție în raport de care se va efectua controlul de constituționalitate au următorul conținut normativ:
Art. 16 – Egalitatea în drepturi
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
(3) Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.
(4) În condiţiile aderării României la Uniunea Europeană, cetăţenii Uniunii care îndeplinesc cerinţele legii organice au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în autorităţile administraţiei publice locale.
Mulțumim pe această cale Tribunalului Buzău pentru faptul că precizează pe pagina on-line a dosarului și dispozițiile din Constituție în raport de care se va realiza controlul de constituționalitate. Nu înțelegem de ce nu se poate impune, la nivel normativ, obligația ca această mențiune să fie realizată pe pagina dosarelor tuturor instanțelor din România care admit trimiterea unei excepții de neconstituționalitate.
Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Avocat – Baroul Constanța
dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)