Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

UNBR. Ședința Consiliului / 4-5 septembrie 2020. UPDATE: Decizii adoptate
10.09.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 9 septembrie 2020, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității minuta ședinței Consiliului:

Consiliul UNBR a aprobat Raportul anual al Consiliului UNBR către Congres, potrivit proiectului supus dezbaterii membrilor. Președintele UNBR a menționat stadiul proiectelor asumate de Consiliul UNBR pentru perioada 2019-2023.

Consiliul UNBR decis ca în luna octombrie să se desfășoare o ședință specială destinată exclusiv activității și proiectelor sistemului Casei de Asigurări a Avocaților, în care se vor analiza toate aspectele ce privesc sistemul.

Consiliul UNBR a analizat proiectele cu impact economic asupra profesiei de avocat, inclusiv rezultatele sondajului de opinie derulat în perioada 25-28 august 2020 și a decis prelungirea perioadei de răspuns cu 10 zile, urmând ca după procesarea rezultatelor, acesta să fie remis către Consiliu. Ulterior, dacă se decide în acest sens, va urma etapa evaluării proiectului cu un evaluator de top; în paralel vor continua demersurile juridice privind clarificarea situației contractuale a furnizorului.

Consiliul UNBR a dezbătut și Proiectul privind Platforma de intermediere avocat-client, care a fost prezentat în cadrul ședinței și a decis aprobarea sa în principiu și mandatarea Comisiei Permanente de a continua discuțiile cu dezvoltatorii și, dacă apreciază, cu Grupurile de lucru ale Consiliului care au atribuții în cest domeniu. Comisia Permanentă va prezenta un raport la ședința Consiliului din luna octombrie a.c.

Consiliul UNBR a analizat legislația internă privind registrele avocaților și a ajuns la concluzia că se impune ca Grupul de lucru privind impactul informatizării asupra profesiei de avocat să analizeze și să facă propuneri privind verificarea de către terți (în special autoritățile publice) a actelor atestate de avocați în timp real, în condiții de siguranță a registrelor. S-a subliniat că scopul principal al registrelor trebuie să rămână credibilitatea serviciului atestării actelor de către avocat, care să fie urmat de creșterea veniturilor avocaților prin acest tip de activitate.

Consiliul UNBR a luat act de informarea potrivit căreia Comisia Permanentă a aprobat măsurile privind examenul de primire în profesia de avocat, sesiunea septembrie 2020:

– Complexul ROMEXPO ca locație pentru desfășurarea examenului, care permite luarea tuturor măsurilor necesare pentru organizarea în bune condiții, cu respectarea normelor sanitare a acestuia;
– numirea Președintelui și a Vicepreședintelui de examen și a comisiei de organizare a examenului;
– aprobarea măsurilor de restituire a taxei pentru candidații care solicită retragerea dosarului, precum și pentru cei care se prezintă la locul examenului fără a îndeplini condițiile sanitare impuse de normele de securitate epidemiologică; aceste din urmă persoane pot participa la examen, dacă optează în acest sens, exclusiv într-o sală special amenajată în acest scop și dacă semnează o declarație în acest sens.

În prealabil Consiliul UNBR a aprobat execuția financiară a Institutului Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților (INPPA) pentru 2019 și bugetul de venituri și cheltuieli al INPPA pentru 2020.

Consiliul UNBR a analizat implicațiile Deciziei Curţii Constituţionale nr. 225/2017 privind declararea neconstituțională a sintagmei „de natură să aducă atingere prestigiului profesiei” din art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995. După dezbateri s-a hotărât ca Grupul de lucru al Consiliului UNBR privind perfecționarea legislației profesiei/a celei cu impact asupra profesiei să întocmească, până la data de 1 octombrie a.c., raport cu privire la modificarea ce ar trebui propusă autorităților legiuitoare cu privire la această prevedere,care va fi analizat la ședința consiliului din aceeași lună.

Consiliul UNBR a rezolvat un număr de 12 plângeri și contestații.

Consiliul UNBR a ratificat un număr de 7 de decizii ale Comisiei Permanente privind acordarea de ajutoare din Fondul de Solidaritate a Avocaților.

***

Luni, 24 august 2020, Uniunea Națională a Barourilor din România a informat că ședința Consiliului U.N.B.R. va avea loc vineri, 4 septembrie 2020 (10:00-18:00) și sâmbătă, 5 septembrie 2020 (10:00-18:00), potrivit unui comunicat.

Ordinea de zi
1. Aprobarea procesului verbal al ședinței Consiliului U.N.B.R. din data de 17-18 iulie 2020;
2. Analiza și aprobarea raportului anual al Consiliului UNBR;
3. Aprobarea execuției bugetare pe anul 2019 și a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2020 ale INPPA;
4. Analiza unor proiecte care presupun folosirea patrimoniului U.N.B.R. și C.A.A. în activități producătoare de venituri, potrivit legii;
5. Informare privind organizarea examenului de primire în profesia de avocat;
6. Discuții pe marginea tematicii de Congres: „Interacțiunea și comunicarea profesiilor juridice. Aspecte legale, etice și deontologice”;
7. Lucrări curente;
8. Diverse.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti