Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Opinie cu privire la termenul de prescripţie pentru controlul inopinat/încrucişat
25.08.2020 | Daniel UDRESCU

JURIDICE - In Law We Trust
Daniel Silviu UDRESCU

Daniel Udrescu

Din punct de vedere tehnic, în baza art. 96 CPF, până la Legea 207/2015 (numai vechea Lege 174/2004 pentru aprobarea OG 92/2003 este în termen de prescripţie), formele şi întinderea inspecţiei fiscale sunt:

a) inspecţia fiscală generală, care reprezintă activitatea de verificare a tuturor obligaţiilor fiscale ale unui contribuabil, pentru o perioadă de timp determinată;

b) inspecţia fiscală parţială, care reprezintă activitatea de verificare a uneia sau mai multor obligaţii fiscale, pentru o perioadă de timp determinată.

Inspecţia poate fi extinsă asupra tuturor raporturilor relevante pentru impozitare, dacă acestea prezintă interes pentru aplicarea legii fiscale. Ori extinderea se face prin controlul inopinat cât şi controlul încrucişat. În practică ANAF consideră că atât controlul inopinat cât şi controlul încrucişat nu au termene de prescripţie, pentru că acestea nu stabilesc creanţe fiscale.

FALS pentru că o procedură de control este o componentă a inspecţiei fiscale, deci se supune TUTUROR prevederilor legale ale ÎNTREGULUI, conform teoriei mulţimilor „incluziunea”, respectiv „elementul „a = controlul inopinat cât şi controlul încrucişat” aparţine mulțimii „A = inspecţia fiscală”, acesta se scrie: „aϵA”.

În baza art. 98 CPF până la Legea 207/2015, inspecţia fiscală se efectuează în cadrul termenului de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale, care conform art. 91 alin. (1) se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel (vezi alin. 3 şi 4).

În baza art. 97 alin (1) CPF până la Legea 207/2015, în realizarea atribuţiilor, inspecţia fiscală poate aplica următoarele proceduri de control:

a) controlul inopinat, care constă în activitatea de verificare faptică şi documentară, în principal, ca urmare a unei sesizări cu privire la existenţa unor fapte de încălcare a legislaţiei fiscale, fără anunţarea în prealabil a contribuabilului;

b) controlul încrucişat, care constă în verificarea documentelor şi operaţiunilor impozabile ale contribuabilului, în corelaţie cu cele deţinute de alte persoane; controlul încrucişat poate fi şi inopinat.

Trebuie clar înţeles că atât controlul inopinat cât şi controlul încrucişat sunt proceduri de control în cadrul inspecţiei fiscale, care poate să extindă raporturile relevante şi la terţi, dar numai în cadrul termenului de prescripţie individual pentru fiecare entitate supusă controlului.  Orice date relevante obţinute în afara dreptului de prescripţie, respectiv control inopinat sau control încrucişat la terţi, chiar dacă inspecţia fiscală este demarată anterior termenului de prescripţie nu poate fi considerat ca fiind obţinut legal, pentru Contribuabilul la care se efectuează inspecţia fiscală, dacă rezultă după controlul inopinat cât şi după controlul încrucişat efectuate după termenul de prescripţie la terţii furnizori sau clienţi, la care se aplică ca excepţie alin. (3 şi 4 ale art. 91): Termenul prevăzut la alin. (3) curge de la data săvârşirii faptei ce constituie infracţiune sancţionată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă.Drept pentru care, fără o hotărâre judecătorească definitivă ANAF nu poate extinde termenul de prescripţie de la 5 la 10 ani, ocolind legea cu un control inopinat sau încrucişat.

Art. 92 alin (3) CPF până la Legea 207/2015, prevede că dispozițiile dreptului comun privitoare la prescripția extinctivă sunt aplicabile în mod corespunzător, iar art. 2.500 CC arată că „dreptul material la acțiune, denumit în continuare drept la acțiune, se stinge prin prescripție, dacă nu a fost exercitat în termenul stabilit de lege, respectiv dreptul de a constrânge o persoană, cu ajutorul forței publice, să execute o anumită prestație, să respecte o anumită situație juridică sau să suporte orice altă sancțiune civilă, după caz.”

Expert contabil Daniel Udrescu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.