Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Opinie cu privire la termenul de prescripţie pentru controlul inopinat/încrucişat
25.08.2020 | Daniel UDRESCU

Secţiuni: Content, Fiscalitate, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Daniel Silviu UDRESCU

Daniel Udrescu

Din punct de vedere tehnic, în baza art. 96 CPF, până la Legea 207/2015 (numai vechea Lege 174/2004 pentru aprobarea OG 92/2003 este în termen de prescripţie), formele şi întinderea inspecţiei fiscale sunt:

a) inspecţia fiscală generală, care reprezintă activitatea de verificare a tuturor obligaţiilor fiscale ale unui contribuabil, pentru o perioadă de timp determinată;

b) inspecţia fiscală parţială, care reprezintă activitatea de verificare a uneia sau mai multor obligaţii fiscale, pentru o perioadă de timp determinată.

Inspecţia poate fi extinsă asupra tuturor raporturilor relevante pentru impozitare, dacă acestea prezintă interes pentru aplicarea legii fiscale. Ori extinderea se face prin controlul inopinat cât şi controlul încrucişat. În practică ANAF consideră că atât controlul inopinat cât şi controlul încrucişat nu au termene de prescripţie, pentru că acestea nu stabilesc creanţe fiscale.

FALS pentru că o procedură de control este o componentă a inspecţiei fiscale, deci se supune TUTUROR prevederilor legale ale ÎNTREGULUI, conform teoriei mulţimilor „incluziunea”, respectiv „elementul „a = controlul inopinat cât şi controlul încrucişat” aparţine mulțimii „A = inspecţia fiscală”, acesta se scrie: „aϵA”.

În baza art. 98 CPF până la Legea 207/2015, inspecţia fiscală se efectuează în cadrul termenului de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale, care conform art. 91 alin. (1) se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel (vezi alin. 3 şi 4).

În baza art. 97 alin (1) CPF până la Legea 207/2015, în realizarea atribuţiilor, inspecţia fiscală poate aplica următoarele proceduri de control:

a) controlul inopinat, care constă în activitatea de verificare faptică şi documentară, în principal, ca urmare a unei sesizări cu privire la existenţa unor fapte de încălcare a legislaţiei fiscale, fără anunţarea în prealabil a contribuabilului;

b) controlul încrucişat, care constă în verificarea documentelor şi operaţiunilor impozabile ale contribuabilului, în corelaţie cu cele deţinute de alte persoane; controlul încrucişat poate fi şi inopinat.

Trebuie clar înţeles că atât controlul inopinat cât şi controlul încrucişat sunt proceduri de control în cadrul inspecţiei fiscale, care poate să extindă raporturile relevante şi la terţi, dar numai în cadrul termenului de prescripţie individual pentru fiecare entitate supusă controlului.  Orice date relevante obţinute în afara dreptului de prescripţie, respectiv control inopinat sau control încrucişat la terţi, chiar dacă inspecţia fiscală este demarată anterior termenului de prescripţie nu poate fi considerat ca fiind obţinut legal, pentru Contribuabilul la care se efectuează inspecţia fiscală, dacă rezultă după controlul inopinat cât şi după controlul încrucişat efectuate după termenul de prescripţie la terţii furnizori sau clienţi, la care se aplică ca excepţie alin. (3 şi 4 ale art. 91): Termenul prevăzut la alin. (3) curge de la data săvârşirii faptei ce constituie infracţiune sancţionată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă.Drept pentru care, fără o hotărâre judecătorească definitivă ANAF nu poate extinde termenul de prescripţie de la 5 la 10 ani, ocolind legea cu un control inopinat sau încrucişat.

Art. 92 alin (3) CPF până la Legea 207/2015, prevede că dispozițiile dreptului comun privitoare la prescripția extinctivă sunt aplicabile în mod corespunzător, iar art. 2.500 CC arată că „dreptul material la acțiune, denumit în continuare drept la acțiune, se stinge prin prescripție, dacă nu a fost exercitat în termenul stabilit de lege, respectiv dreptul de a constrânge o persoană, cu ajutorul forței publice, să execute o anumită prestație, să respecte o anumită situație juridică sau să suporte orice altă sancțiune civilă, după caz.”

Expert contabil Daniel Udrescu

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti