Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Minută de practică neunitară. Care este încadrarea faptei persoanei constând în determinarea/înlesnirea/ajutorul la falsificarea unui înscris sub semnătură privată, urmată de folosirea înscrisului astfel falsificat în vederea producerii de consecinţe juridice?
25.08.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Problema de drept: încadrarea juridică a faptei persoanei constând în determinarea ori înlesnirea sau ajutorul la falsificarea unui înscris sub semnătură privată, urmată de folosirea înscrisului astfel falsificat (care i-a fost încredinţat, în scopul folosirii, de către autorul falsului), în vederea producerii de consecinţe juridice (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș).

Autorul întrebării a arătat că, în această ipoteză, s-ar putea reține în sarcina persoanei respective fie un concurs între complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, fie o complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fie un coautorat la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În opinia participanților, încadrarea juridică corectă în ipoteza menționată este aceea de coautorat la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Astfel, folosirea înscrisului sub semnătură privată falsificat, în vederea producerii unei consecinţe juridice, de către instigator sau complice nu determină reţinerea în sarcina acestuia şi a infracţiunii de uz de fals întrucât noţiunea de făptuitor utilizată în cuprinsul dispoziţiilor art. 322 C. pen. referitoare la falsul în înscrisuri sub semnătură privată priveşte orice participant. Aceasta întrucât săvârșirea infracțiunii de uz de
fals, absorbită prin voința legiuitorului în cea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ca și condiție pentru realizarea celei din urmă, poate fi concepută inclusiv prin participarea în calitate de instigator sau complice, conform art. 174 C .pen. Soluția concursului de infracțiuni între instigare/complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată și autorat la uz de fals nu poate fi acceptată și datorită faptului că astfel s-ar crea instigatorului/complicelui la fals o situație mai grea decât autorului, care va răspunde doar pentru o singură infracțiune.

De asemenea, nici soluția reținerii instigării/complicității la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată nu este conformă naturii actelor realizate de către participant.

Astfel, în condițiile în care persoana în cauză are acte de executare la una dintre acțiunile din structura infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv la folosirea înscrisului, activitatea acestuia nu poate fi calificată decât în conformitate cu dispozițiile art. 46 alin. 2 C.pen. (coautorat). Faptul că anterior acțiunii de folosire a înscrisului de către participant are loc o acțiune de încredințare a acestuia de către autorul falsului nu înseamnă și consumarea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată anterior acțiunii participantului. Aceasta întrucât încredințarea la care se referă art. 322 C. pen. are în vedere o acțiune realizată cu o altă persoană decât un participant la săvârșirea aceleiași infracțiuni.

În unanimitate a fost agreată opinia INM.

Notă: Materialul a fost selectat din minuta întâlnirii procurorilor șefi de secție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și al parchetelor de pe lângă curțile de apel (București, 9-10 martie 2020), întocmit de procuror dr. Irina Ioana Kuglay, formator INM procuror Corneliu Iftim, formator INM.

Secţiuni: Drept penal, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO