Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Drept penal Jurisprudență Judecătorii Note de studiu RNSJ SELECTED

Judecătoria Sectorului 2 București. Reabilitarea judecătorească ca urmare a prescripției executării pedepsei închisorii. Neachitarea despăgubirilor civile şi cheltuielilor judiciare

20 decembrie 2021 | Igor LĂCĂTUȘ
Igor Lăcătuș

Igor Lăcătuș

Prin Hotărârea nr. 169/27.05.2020 a Judecătoriei Sectorului 2 București, rămasă definitivă prin neapelare, s-a admis cererea de reabilitare formulată de către petentul – condamnat și, în consecință, în baza art. 166 alin. 1) lit. a) C. pen, cu aplicarea art. 5 C. pen, s-a dispus reabilitarea petentului de sub consecinţele condamnării la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare.

Anterior formulării cererii de reabilitare a petentului, aceeași instanță, fiind sesizată din oficiu pe calea contestației la executare de către Biroul de Executări Penale prin judecătorul delegat, a constatat prescrisă executarea pedepsei închisorii de 3 ani și 6 luni aplicată condamnatului anterior printr-o sentință definitivă. În consecință, a fost anulat mandatul de executare a pedepsei închisorii emis în baza sentinței a cărei prescripție a executării pedepsei închisorii s-a constatat.

În motivarea reabilitării judecătorești instanța a reținut că, așa cum s-a constatat în motivarea soluției de admitere a contestației la executare, termenul de prescripție a executării pedepsei închisorii, potrivit art. 126 alin. 1) lit. b) C. pen., este de 8 ani și 6 luni și curge, potrivit alin. 3) al aceluiași articol, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, ceea ce semnifică că s-a împlinit în cauză. De la acest moment curge, potrivit art. 167 alin. 1) teza finală, termenul de 4 ani prevăzut de art. 166 alin. 1) lit. a) C. pen, după care intervine reabilitarea, acest termen fiind deci îndeplinit. S-a constatat, totodată, că în acest interval petentul nu a comis o altă infracțiune.

De precizat că, prin hotărârea anterioară de condamnare, instanța a obligat condamnatul la plata de despăgubiri civile în favoarea părții civile și la cheltuieli judiciare către stat. Potrivit art. 534 din Codul de procedură penală, (1) când condamnatul sau persoana care a făcut cererea de reabilitare dovedeşte că nu i-a fost cu putinţă să achite despăgubirile civile şi cheltuielile judiciare, instanţa, apreciind împrejurările, poate dispune reabilitarea sau poate să acorde un termen pentru achitarea în întregime sau în parte a sumei datorate.

(4) Drepturile acordate părţii civile prin hotărârea de condamnare nu se modifică prin hotărârea dată asupra reabilitării. În cererea de reabilitare am arătat că, prin raportare la intervalul mare de timp scurs de la condamnarea petentului, fără să fi fost efectuate vreo măsură de urmărire silită a despăgubirilor civile și a cheltuielilor judiciare, nici de către partea civilă și nici de către organele statului, presupune că această delăsare/desistare trebuie interpretată ca o imposibilitate în înțelesul art. 534 C. proc. pen. Această situație are semnificația că, atât partea civilă, cât și organul fiscal au renunțat implicit la recuperarea/urmărirea sumelor datorate de condamnat și stabilite prin hotărârea de condamnare, și nu se poate reține în sarcina petentului vreo culpă aptă și justificată, care să îl înlăture de la beneficiul reabilitării pe cale judecătorească.

Deși instanța nu a analizat în mod explicit aceste aspecte relevante din perspectiva reabilitării judecătorești, se înțelege de la sine că a acceptat interpretarea noastră cu privire la „renunțarea” implicită la despăgubirile civile și cheltuielile judiciare acordate părții civile și statului prin hotărârea de condamnare a cărei, mai întâi, prescripție a executării s-a constatat și, ulterior, dispus reabilitarea judecătorească a petentului și înlăturate consecințele condamnării sale. Practic, cu alte cuvinte, în situațiile din practică în care se constată că părțile au renunțat implicit să mai recupereze sumele recunoscute prin hotărârea de condamnare, respectiv s-au desistat și nu au depus eforturile necesare și legale pentru recuperarea sumelor, neachitarea despăgubirilor civile şi/sau cheltuielilor judiciare, apreciindu-se împrejurările, nu ar trebui să reprezinte un impediment pentru dispunerea reabilitării judecătorești.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Potrivit art. 581 din Codul de procedură penală, dispoziţiile din hotărârea penală privitoare la despăgubirile civile şi la cheltuielile judiciare cuvenite părţilor se execută potrivit legii civile.

Avocat Igor Lăcătuș

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale