

În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 952 din 16 octombrie 2020, a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 170/2020 privind acțiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispozițiilor legislației în materie de concurență, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996.
Această OUG reglementează dreptul oricărei persoane care a suferit un prejudiciu cauzat de o încălcare a legislației în materie de concurență de către o întreprindere sau o asociație de întreprinderi de a solicita instanțelor de judecată competente despăgubirea integrală a prejudiciului suferit. De asemenea, aceasta se aplică încălcărilor prevederilor art. 101 sau 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, denumit în continuare TFUE, încălcărilor prevederilor art. 101 sau 102 din TFUE atunci când acestea se aplică în paralel cu legislația națională în materie de concurență, precum și în cazul aplicării în mod exclusiv a legislației naționale în materie de concurență.
Instanța competentă să soluționeze cererile de reparare a prejudiciului cauzat de întreprinderi ca urmare a unei încălcări a legislației în materie de concurență revine aparține Tribunalului București. Hotărârea tribunalului poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel București, împotriva hotărârii acesteia putând fi declarat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Este reglementă strict divulgarea probelor, dar și limitările privind utilizarea probelor obținute exclusiv prin accesul la dosarul unei autorități de concurență.
OUG prevede posibilitatea instanței de judecată de sancționarea cu amendă între 500 și 5.000 lei pentru persoane fizice și între 0,1 și 1% din cifra de afaceri realizată anul anterior pentru persoane juridice, pentru următoarele fapte săvârșite în legătură cu procesul:
a) neprezentarea unei probe față de care instanța judecătorească a dispus divulgarea de către cel care o deține sau refuzul de prezentare a acesteia, la termenul fixat în acest scop de instanță;
b) distrugerea probelor relevante pentru soluționarea litigiului;
c) nerespectarea sau refuzul de a se conforma măsurilor dispuse de instanța judecătorească pentru a proteja informațiile confidențiale;
d) încălcarea limitărilor privind utilizarea probelor prevăzute la art. 5-7.
Dreptul la acțiunea în despăgubire se prescrie în termen de 5 ani, prin derogare de la Codul civil.
Sunt reglementate:
– transferul supraprețurilor și dreptul la despăgubiri integrale
– invocarea transferului în apărare
– cuantificarea prejudiciului
– efectele soluționării alternative a litigiilor
– aplicarea în timp.
***
Luni, 24 august 2020, Consiliul Concurenţei a lansat spre consultare publică proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispozițiilor legislației în materie de concurență, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996.
:: Proiectul
Aflaţi mai mult despre acțiuni în despăgubire, concurenta, Consiliul ConcurenteiJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare
Lex Discipulo Laus
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.