CE aderă la mecanismul COVAX. UPDATE: SUA nu se implică. UPDATE: UE majorează contribuția la 500 mil. EURO
12.11.2020 | JURIDICE.ro

Joi, 12 noiembrie 2020, Uniunea Europeană a anunțat că va contribui cu o sumă suplimentară de 100 de milioane EUR, sub formă de granturi, pentru ca, prin intermediul mecanismului COVAX, țările cu venituri reduse și medii să aibă acces la viitorul vaccin împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat.
***
Miercuri, 2 septembrie 2020, Judd Deere, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a declarat că SUA nu se vor alătura mecanismului COVAX întrucât ”SUA nu vor fi constrânse de organizații multilaterale influențate de o Organizație Mondială a Sănătății coruptă și de China”, potrivit ziare.com.
SUA s-a retras din OMS în luna iulie a acestui an.
***
Luni, 31 august 2020, Comisia Europeană a informat că și-a confirmat interesul de a participa la mecanismul COVAX care vizează accesul echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19, disponibile peste tot în lume la prețuri accesibile, pentru toate persoanele care au nevoie de acestea, potrivit unui comunicat.
Ca parte a unui efort al „Echipei Europa” (Team Europe), Comisia a anunțat o contribuție de 400 de milioane EUR sub formă de garanții, menită să sprijine mecanismul COVAX și obiectivele acestuia în contextul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Cooperarea la nivel mondial este singura modalitate de a combate o pandemie mondială. În cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus și al campaniei „Obiectivul nostru mondial: Uniți pentru viitor” am văzut că actorii pertinenți din toată lumea și-au unit eforturile. Până în prezent aceștia s-au angajat să aloce aproape 16 miliarde EUR, iar organizațiile și cercetătorii cei mai talentați își unesc eforturile pentru a furniza vaccinuri, teste și tratamente, care vor fi bunuri universale, comune. Astăzi, Comisia anunță o contribuție în valoare de 400 de milioane EUR la mecanismul COVAX, contribuție care vizează colaborarea în vederea achiziționării de viitoare vaccinuri în beneficiul țărilor cu venituri mici și medii. Sunt convinsă că aceste eforturi ne vor aduce mai aproape de obiectivul nostru, și anume acela de a combate, împreună, acest virus.”
Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară: „Doar lucrând împreună la nivel mondial, dând dovadă de solidaritate, putem combate coronavirusul. Avem nevoie de o abordare internațională favorabilă incluziunii și, așa cum demonstrăm astăzi, Echipa Europa (Comisia Europeană și statele membre ale UE) este hotărâtă să asigure succesul mecanismului COVAX și să faciliteze accesul la un vaccin în mod echitabil pentru persoanele din întreaga lume.”
Jutta Urpilainen, comisarul pentru parteneriate internaționale: „Numai prin asigurarea accesului echitabil, în întreaga lume, la un vaccin împotriva COVID-19 vom pune capăt pandemiei și vom asigura o redresare durabilă; colaborarea cu țările partenere este esențială, astfel încât să putem reconstrui mai bine și într-un mod mai sănătos.”