Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Business Opinii SELECTED

Instigare la normalitate

10 iulie 2023 | Dragoș DRAGOTEANU
Dragoş Dragoteanu

Dragoş Dragoteanu

Din pacate, uneori, anormalitatea a ajuns norma in Romania. Cele mai mari lupte date de majoritatea romanilor au fost si sunt pentru normalitate. Pentru dreptul lor. In cele mai multe cazuri nu cer nimic gratis. Rebeliunile, nemultumirile, grevele, apar din stari de anormalitate. De incorectitudine sau rea-credinta. Din lipsa de competenta sau nerespectarea unor standarde/ legi, care confera drepturi, cel putin teoretic. De partea cealalta este normalitatea. Bunul simt si asumarea. Respectul si responsabilitatea. Atunci cand obligatiile nu sunt asumate de o parte apar frustrarile de cealalta parte. Cand oamenii ajung sa se revolte sunt la capatul rabdarii. Nu o fac din senin. O fac pentru ca stiu ce vor si cer lucruri de care au dreptul sa beneficieze.

Acest fenomen se intampla mai des la nivelul paturilor sociale mai defavorizate, lipsite de sansa si perspective. Cei mai amarati injura sau se manifesta adesea intr-un mod primitiv. In cel mai bun caz pleaca din tara. In peste 3 milioane de cazuri, instigarea la normalitate nu a functionat. Expatii romani pot sa confirme asta, oricand, pripasiti fiind acum pe alte meleaguri. Romanii cu dare de mana sau relatii sus-puse, atunci cand li se intampla o nedreptate (nici ei nu sunt scutiti!), fie trag ”sforile” pentru remedierea situatiilor care ii afecteaza, fie ajung in instanta atunci cand toate celelalte variante au fost epuizate.

Ca antreprenor, cea mai multa energie pe care am consumat-o in ultimul sfert de secol a fost pentru normalitate. Cunosc destui ”instigatori” care sugereaza unor colegi antreprenori sa actioneze in sensul dobandirii unui drept sau remedierii unor situatii care erau in defavoarea business-urilor lor. Mediul privat are suficiente surse de inspiratie contra nedreptatilor. Fiecare domeniu are mai multi „instigatori”. Sunt acei rebeli de „profesie” care isi doresc mai mult, care au curajul sa spuna lucrurilor pe nume si carora nu le este frica de autoritati. Uneori reusesc sa creeze miscari/ energii care duc la schimbari nesperate, de care profita ulterior multi oameni, direct sau indirect. Nu trebuie sa le multumeasca nimeni pentru aportul adus. E suficienta satisfactia lor personala.

Desi astfel de „personaje” se regasesc mai mult in mediu privat, personal am un respect deosebit mai ales pentru persoanele care lucreaza la stat si, din proprie initiativa, dupa ce remarca o stare de fapt anormala, se autosesizeaza. Astfel, prin puterea functiei si influentei lor, ca autoritate a statului roman, initiaza proceduri care duc la evolutia unui domeniu in care sunt implicati. Sunt platiti pentru asta. Dar sunt si mai multi care, desi castiga foarte bine, nu fac nimic pentru binele comun. Pur si simplu, nu le pasa. E o alegere trista, dar adevarata, pe care o constatam in nenumarate situatii neplacute.

In opinia mea, din constatari personale, multi bugetari de rang inalt au inceput sa fie real interesati sa imbunatateasca mediul in care isi desfasoara activitatea. Eu denumesc generic acest fenomen: demnitate de…demnitar. Pe aceasta cale, invit (ca sa nu spun…instig) cati mai multi demnitari si bugetarii care se respecta (si nu sunt putini!), sa se „revolte” impotriva unor situatii „strigatoare la cer”, care influenteaza negativ comunitati, petenti, contribuabili, etc. Nimic nu se schimba fara efort si sacrificiu. Important este ca odata pornit un mecanism care urmareste un obiectiv precis, lucrurile se indreapta in directia corecta, chiar daca dureaza mai mult.

In opinia mea, parteneriatul dintre stat si privati nu va functiona decat atunci cand reprezentantii statului vor trata mediul privat cu respect si atunci cand antreprenorii vor aprecia oportunitatile pe care le ofera statul. Asa cum e, cu bune, cu rele. Din pacate, astazi, acest echilibu pare intr-un perfect…dezechilibu. Unii bugetari nu pot accepta ideea ca exista si patroni corecti, care au facut averi cinstit sau, cel putin, nu mai sunt nevoiti sa (mai) faca evaziune fiscala, intrucat au dobandit deja averi consistente. De partea cealalta, asa-zisii privati ”seriosi”, cu afaceri vechi si/ sau bune, s-au obisnuit sa fure statul de parca ADN-ul lor are in dotare numai gene de hoti.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Va dati seama cati ani din viata am castiga daca normalitatea ar fi ”litera de lege” si legile ar fi bune si cat mai respectate? Din pacate, multi oameni -antreprenori sau nu- se imbolnavesc luptand pentru dreptate. Normalitatea are un cost mare, care, din pacate, este suportat numai de cei care indraznesc sa indrepte lucrurile pe un fagas corect. Viata ar fi mai linistita pentru toti cei care vor sau pot sa optimizeze situatii care creaza prejudicii de tot felul. Fie privati, fie bugetari.

Numai aducand normalitatea la stadiul de regula, nu de exceptie, vom avea mai multe sanse sa devenim o natiune mandra si prospera, intr-un interval de timp rezonabil. Stiu, nu va fi totul perfect niciodata, Dar mai stiu ca lupta pentru normalitate nu este usoara. Sunt si se intampla multe lucruri anormale in Romania Celor interesati sa faca ceva util, le urez inspiratie si cat mai mult curaj!

Dragoș Dragoteanu
Certified International Property Specialist

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership