Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua Diplomației Române
01.09.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust

2022: Ziua Diplomației Române este marcată, anual, la data de 1 septembrie.

Miercuri, 31 august 2022, Ministerul Afacerilor Externe a informat că va celebra Ziua Diplomației Române prin organizarea vineri, 2 septembrie 2022, a  Zilei Porților Deschise, ca parte a seriei de acțiuni dedicate împlinirii a 160 de ani de la înființarea instituţiei, potrivit unui comunicat.

Joi, 1 septermbrie 2022, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a adresat astăzi un mesaj cu prilejul Zilei Diplomației Române 2022, marcată în fiecare an la 1 septembrie, potrivit unui comunicat. Mesajul ministrului afacerilor externe se referă la acțiunea diplomației române din ultimul an, precum și la eforturile diplomaților români de a contribui la gestionarea crizelor actuale, în special criza de securitate cauzată de războiul ilegal al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Procesul de reflecție și planificare strategică pentru perioada următoare va continua în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, care va avea loc în perioada 6-8 septembrie, cu tema „Răspunsul diplomatic al României la schimbările realității geostrategice”.

Diplomații români vor dezbate, cu acest prilej, alături de o serie de invitați străini de nivel înalt – miniștri ai afacerilor externe din state partenere și înalți reprezentanți ai unor organizații și structuri internaționale – modalitățile prin care diplomația română poate formula răspunsuri eficiente și adecvate la provocările mediului de securitate actual, în sens larg, consolidând în același timp spațiul european și euroatlantic de securitate și valori din care țara noastră face parte.

De asemenea, Ziua Diplomației Române și cei 160 de ani de la înființarea MAE, care se împlinesc în acest an, vor fi marcate și prin organizarea, la 2 septembrie 2022, a ,,Zilei Porților Deschise” la Ministerul Afacerilor Externe (https://www.mae.ro/node/59483). Cu acest prilej, sediul central al MAE se va deschide publicului larg, iar vizitatorii vor beneficia de tururi ghidate ale sediului MAE, cu evidențierea momentelor de schimbare prin care diplomația română a trecut în 160 de ani de diplomație românească modernă.

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Diplomației Române este marcată, anual, la data de 1 septembrie.

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a transmis următorul mesaj:

Provocările mediului internațional – trecute, prezente și viitoare – constituie motorul procesului de adaptare și reinventare a diplomației, pentru a servi eficient interesele statului și ale cetățenilor. Ancorată în valori și obiective durabile, diplomația română a construit și dezvoltat, în ultimul an, repere importante în construirea unei Românii mai reziliente.

Ministerul Afacerilor Externe, fiecare dintre dumneavoastră, din Centrală și din Serviciul Exterior, ați reușit astfel, de la ultima aniversare a Zilei Diplomației Române, să obțineți rezultate importante pentru România. Ați gestionat momente dificile pe plan internațional, cu extragerea unor lecții învățate valoroase, și am făcut împreună pași importanți în eficientizarea și modernizarea acțiunii noastre diplomatice.

1 Septembrie, Ziua Diplomației Române, este, astfel, un bine-meritat moment de celebrare, dar mai ales de reflecție, pentru a continua să ne îmbunătățim și să ne consolidăm activitatea pe toate dimensiunile. Tragem astăzi linie după un an dificil, marcat de provocări complexe, de la eforturile de gestionare a pandemiei de COVID-19, până la crize în desfășurare, precum cea legată de situația din Afganistan.

Doresc să transmit astăzi un mesaj de încurajare și de încredere în viziunea, obiectivele și motivațiile noastre – care trebuie să se regăsească adecvat în rezultatele noastre viitoare.

Crizele, riscurile, amenințările și provocările de securitate, în sensul său extins, coroborate cu faptul că totul în jurul nostru este tot mai interconectat și interdependent, transformă în mod fundamental mediul în care operăm, cerând reacții tot mai rapide, tot mai eficiente, dar și mai sofisticate.

În întreaga lume, diplomațiile se află în fața unor întrebări-cheie și în centrul unor procese de adaptare și anticipare. Iar în acest context trebuie să ne concentrăm cu hotărâre pentru a ne apăra interesele strategice naționale, valorile și misiunea, în beneficiul direct al cetățenilor români.

Promovarea intereselor naționale în realizarea politicii externe și protejarea drepturilor cetățenilor români în străinătate reprezintă misiunea și crezul diplomației române. Iar consolidarea rezilienței și relevanței noastre pe plan extern sunt parte esențială a viziunii sale pentru viitor.

Construirea rezilienței solicită o capacitate de adaptare fără precedent, dar și un simț acut al menținerii direcției principiale în cadrul acțiunii noastre diplomatice, precum și o capacitate sporită de gestionare a crizelor.

Relevanța acțiunii diplomatice vine din adecvarea acțiunii și discursului nostru în interacțiunile bilaterale și multilaterale prin care ne ducem la îndeplinire obiectivele naționale de politică externă.

Reuniunea din acest an a Diplomației Române, care începe peste câteva zile, sub tema Acțiunea diplomației pentru consolidarea rezilienței României, reflectă tocmai atenția pe care o acordăm construirii rezilienței prin creșterea relevanței acțiunii noastre diplomatice, având în vedere creșterea importanței acesteia în perspectivă post-pandemică.

Ne vom concentra pe contribuția pe care diplomația română poate și trebuie să o aducă la construirea rezilienței la nivel statal, dar și în exteriorul nostru – în regiune, la nivel european, transatlantic și, finalmente, global.

Vom face acest lucru inclusiv în sesiuni de dezbatere cu invitații noștri speciali, miniștri de externe și înalți oficiali ai unor organizații internaționale, care ne vor împărtăși viziunea lor pe acest subiect esențial.

În același timp, politica externă a României rămâne una predictibilă, coerentă, de substanță, dinamică și cu inițiativă. Respectându-ne angajamentele în plan extern și valorificând parteneriatele pe care le-am construit, diplomația română a contribuit, și în anul care a trecut de la Reuniunea Diplomației din 2020, la consolidarea rolului și influenței țării noastre în NATO și în Uniunea Europeană, respectiv la nivel regional, iar Parteneriatul nostru Strategic cu Statele Unite ale Americii continuă să se afle la cel mai înalt nivel.

Continuăm să susținem și să promovăm valorile democratice, stabilitatea și securitatea, atât în regiune, cât și la nivel global, respectarea dreptului internațional și a ordinii internaționale bazate pe reguli, susținerea fermă a multilateralismului eficient.

Anul viitor vom celebra 160 de ani de la înființarea Ministerului Afacerilor Externe. Vom transforma celebrarea acestei continuități într-un test al transformării instituționale durabile și vizionare, precum și al acțiunii pentru a duce mai departe, cu mijloacele specifice diplomației, efortul nostru de a promova modernizarea și progresul României.

Alături de eforturile noastre de a obține rezultate concrete, având ca reper obiectivele asumate, rămân esențiale și eforturile de avea o comunicare mai eficientă, mai aproape de cetățeni, care să reflecte substanța și complexitatea demersurilor noastre pe toate dimensiunile acțiunii diplomatice și consulare.

Vă mulțumesc tuturor pentru eforturile pe care le faceți, dar mai ales pentru cele pe care Echipa Ministerului Afacerilor Externe le va face pe mai departe.

La mulți ani Diplomației Române și, mai ales, oamenilor care o alcătuiesc și o pun în mișcare – cei care trăiesc, zi de zi, cu această profesie și vocație în suflet!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

2020: Ziua Diplomației Române este marcată, anual, la data de 1 septembrie.

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a dat publicității următorul mesaj cu ocazia Zilei Diplomației Române, care este marcată în mod tradițional la 1 septembrie, reflectând asupra eforturilor și realizărilor diplomației române, mai ales în contextul internațional fără precedent din acest an, potrivit unui comunicat.

Acest proces de reflecție va continua în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, care va avea loc în perioada 7-9 septembrie și care va fi dedicată analizei activității din ultimul an, dar mai ales evaluării impactului pandemiei asupra tendințelor internaționale, răspunsurilor diplomației române la acestea și lecțiilor învățate în contextul actual complicat. În premieră, MAE va organiza Reuniunea Anuală a Diplomației Române în format digital, adaptată noilor condiții.

La mulți ani de Ziua Diplomației Române!

***

Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a postat pe pagina sa de Facebook: Ziua Diplomației Române, eveniment remarcabil pe care îl sărbătorim în fiecare an pe 1 septembrie, îmi oferă prilejul unei introspecțiuni istorice, evidente de altfel: constituirea statului național unitar român, nu se putea face fără constituirea unui corp diplomatic format, la început cel puţin, mai ales din personalităţi care, prin contacte personale şi de familie în lumea diplomatică şi politică europeană, puteau face auzite dezideratele românilor. Pot fi amintiţi Ion Ghica, Petre P. Carp, Mihail Kogălniceanu, George Ştirbei, Vasile Boerescu sau Petre Mavrogheni, câteva nume din înalta ierarhie a diplomaţiei româneşti. De atunci și până astăzi, diplomația românească s-a maturizat reușind să poziționeze România pe harta țărilor cu dilpomație stabilă și coerentă.

Perioada pe care am petrecut-o în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, ca Secretar General, a reprezentat pentru mine o provocare, o oportunitate enormă, dar și o experiență personală unică pentru că am reușit împreună cu profesioniștii din minister să realizăm proiecte importante care au ajutat la consolidarea identității noastre naționale și culturale pe plan extern.

Unul dintre proiectele de suflet pe care le-am coordonat sub egida Ministerului Afacerilor Externe, a fost editarea și lansarea volumului “O istorie ilustrată a diplomaţiei româneşti (1862-1947)”, în noiembrie 2011, autori Dinu C. Giurescu, Rudolf Dinu şi Laurenţiu Constantiniu.

A fost pentru prima dată când se tipărea o astfel de lucrare, care reprezintă probabil, cea mai bună resursă care ne oferă o imagine de ansamblu asupra diplomației noastre în cadrul comunității internaționale, într-o perioadă complicată din punct de vedere istoric.

Îmi face o deosebită plăcere să transmit întreaga mea apreciere și susținere tuturor şefilor de misiuni diplomatice ale României care muncesc neîncetat pentru a susține obiectivele țării noastre și au misiunea dificilă, dar onorantă, de a promova imaginea României ca un partener real și robust în cadrul NATO, UE, Consiliului Europei, ONU, OSCE, dar și în cadrul altor organizații și instituții din care facem parte.

La mulți ani Diplomației Române și Corpului Diplomatic Român!

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti