Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Fiscalitate Opinii SELECTED

Noi clarificări importante SAF-T și alte implicații ale listei mărite a marilor contribuabili. Nou-intrații pe lista marilor contribuabili vor trebui să depună prima Declarație 406 până la 31 ianuarie 2023

10 noiembrie 2021 | Georgiana IANCU
Georgiana Iancu

Georgiana Iancu

Odată cu publicarea de ieri a Ordinului ANAF 1783 ”privind natura informațiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fișierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura și condițiile de transmitere, precum și termenele de transmitere și data/datele de la care categoriile de contribuabili/plătitori sunt obligate să transmită fișierul standard de control fiscal”, au fost definitivate datele de raportare a Fișierului Standard de Control Fiscal (SAF-T) – Declarația 406, pentru toate categoriile de contribuabili. Noutatea absolută: nou-intrații pe lista marilor contribuabili vor trebui să depună prima Declarație 406 până la 31 ianuarie 2023.

Ordinul stabilește că cele 1801 de companii nou-incluse pe lista marilor contribuabili, publicată de ANAF la finalul săptămânii trecute (ce reunește 3.364 de companii, cu 424 mai multe decât în lista precedentă), vor avea obligația de raportare a Fișierului Standard de Control Fiscal (SAF-T)  începând cu data de 1 iulie 2022. Acestea vor beneficia și ele de perioada de grație, astfel încât prima depunere a Declarației 406 va trebui făcută până la 31 ianuarie 2023.

Companiile care au fost menținute de ANAF pe noua listă (cca 1.576) vor avea obligația de raportare conform calendarului anunțat anterior, adică începând cu 1 ianuarie 2022, ele urmând, de asemenea, să beneficieze de perioada de grație, ceea ce înseamnă că, de fapt, prima lor raportare va trebui să fie depusă până 31 iulie 2022.

Între marii contribuabili aflați pe noua listă nu se mai regăsesc contribuabilii eligibili pentru care s-a deschis procedura insolvenței prin sentință definitivă, cei declarați insolvabili sau inactivii.

Conform Ordinului, perioada de grație este de: șase luni pentru prima raportare, respectiv cinci luni pentru a doua raportare, patru luni pentru a treia raportare, trei luni pentru a patra raportare, două luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere lunară a fișierului SAF-T. În cazul contribuabililor care au obligația depunerii trimestriale a Declarației  406, termenul de grație este de trei luni pentru prima raportare (așadar până la 31.12.2022).

Companiile încadrate în categoria marilor contribuabili la finele lui decembrie 2021, dar care nu se mai regăsesc pe noua listă  – 1369 de agenți economici, ar urma să depună declarația conform calendarului stabilit pentru categoria de contribuabili în care vor fi încadrați – 1 ianuarie 2023 pentru contribuabilii mijlocii sau 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Ordinul aduce clarificări și pentru termenele de declarare pe care le vor avea acei contribuabili care, din varii motive, ies în viitor din categoria din care au fost încadrați sau, dimpotrivă, sunt nou-înregistrați/încadrați – în cazul în care fac o investiție de peste zece milioane de euro (criteriul investițional), de pildă.

Experiența, susținută și de rezultatele studiilor SAF-T Index realizate periodic, ne spune că cel mai optimist interval de analizare și identificare exactă a informațiilor cerute de noua declarație este situat între 10 și 14 săptămâni, și asta în condițiile în care companiile nu mai trebuie să realizeze modificări și calibrări în sistemele ERP. De asemenea, din implementările de SAF-T demarate, putem spune că cele mai importante dificultăți în implementarea noii declarații vin din neînțelegerea de către companii a cerințelor de raportare și a modalităților în care trebuie realizate, precum și din identificarea sursei datelor cerute de ANAF. De aceea, recomandăm companiilor nominalizate pe lista marilor contribuabili să înceapă demersurile necesare pentru a demara cu succes implementarea noii Declarații.

Noua încadrare are impact și asupra unor obligații de conformare și raportare fiscală:

Dosarul de prețuri de transfer. Marii contribuabili au obligația pregătirii anuale a dosarului de prețuri de transfer (până la data depunerii declarațiilor fiscale anuale de impozit pe profit), dacă efectuează tranzacții cu persoane afiliate ce depășesc oricare dintre pragurile – 200.000 EUR în cazul dobânzilor; 250.000 EUR în cazul serviciilor; și/sau 350.000 EUR în cazul tranzacțiilor cu bunuri tangibile și/sau intangibile.

Și ar fi de preferat ca nou-intrații în ”clubul” marilor contribuabili să demareze de pe acum pregătirea lui, pentru că este un document ce poate fi solicitat de ANAF în cadrul unei inspecții fiscale sau în afara unei astfel de inspecții, iar  termenul de prezentare este unul foarte scurt,  de doar zece zile. Mai mult, amenzile pentru nepregătirea sau neprezentarea dosarului de prețuri de transfer de către marii contribuabili pot ajunge și până la 27.000 lei. Nou-veniții trebuie să aibă în vedere și potențialele ajustări de prețuri de transfer ce pot fi efectuate de ANAF, cu un impact deloc de neglijat.

Contestații și controale fiscale. Contestațiile pe care le vor depune marii contribuabili vor urma să fie soluționate fie de serviciul de soluționare a contestațiilor din cadrul DGAMC, fie de către Direcția Generala de Soluționare a Contestațiilor, în funcție de suma contestată, în principal (mai mică sau mai mare de 3 milioane lei). Această situație de drept se va menține până la preluarea de către Ministerul Finanțelor Publice a activității de soluționare – 31 martie 2022 (art. 272 Cod procedură fiscală).

În ceea ce privește controalele derulate la marii contribuabili, aceștia trebuie să știe că vor beneficia de un preaviz mai mare de 30 de zile, față de 15 zile anterior, dar și că vor trebui să se pregătească pentru inspecții fiscale mai lungi, de 180 de zile, comparativ cu 90 de zile pentru contribuabilii mijlocii sau cu termenul de 45 de zile pentru restul contribuabililor.

În cazul lor, proiectul raportului de inspecție fiscală se va comunica cu cinci zile lucrătoare înainte de discuția finală (față de trei zile până acum), iar punctul de vedere față de proiectul de raport de inspecție se va depune în 7 zile lucrătoare de la discuția finală (în loc de cinci, cum se aplică celorlalți categorii de contribuabili).

În concluzie, atragem atenția tuturor contribuabililor cu privire la importanța pregătirii din timp a Declarației 406 (SAF-T). Reamintim că o implementare și o raportare corectă a informațiilor contabile și fiscale prin SAF-T vor ajuta atât contribuabilii, cât și ANAF să își îndeplinească dezideratul de reducere a perioadei de inspecție fiscală și de simplificare a raportărilor fiscale.

Georgiana Iancu, Partener EY România

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership