WOMEN IN LAW. Cecilia Crăciunescu: Femeile juriste au calități pentru a fi lideri de succes
11 iulie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Cecilia Crăciunescu, Legal Advisor, GlobalVision, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Women in Law este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Cecilia Crăciunescu: Mulțumesc frumos pentru invitație și pentru oportunitatea de a împărtăși din valorile care mă definesc în rolul de profesionist și nu numai.
În primul rând, vreau să amintesc de integritate și demnitate, două trăsături de bază în profesia pe care mi-am ales-o, și principii care, din punctul meu de vedere, sunt esențiale la orice loc de muncă. Fără ele, noțiunea de profesionist dispare.
În al doilea rând, implicare și loialitate, care cu siguranță construiesc relații profesionale solide și o imagine profesională pozitivă și care împreună duc la rezultate importante de-a lungul timpului.
O atitudine empatică față de interlocutori, atenția la detalii și educația continuă sunt strâns legate de implicarea ca profesionist, de pasiunea pentru profesie și calitatea muncii.
Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Cecilia Crăciunescu: Implicarea femeilor indiferent de profesia juridică aleasă poate fi nelimitată, însă aceasta ține foarte mult de ceea ce fiecare își pune în intenție. De obicei, limitările apar atunci când le dăm voie să intre în viața noastră. Odată cu deschiderea către dezvoltare și evoluție dispar limitările ți sunt puse în valoare calitățile femeilor, în acest caz ale celor ce activează în domeniul juridic.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Cecilia Crăciunescu: Mereu tindem către acest echilibru dintre viața personală și cea profesională, uneori reușim să îl atingem, alteori rămâne doar la nivel de ideal. Cred că în funcție de perioada în care ne aflăm și oportunitățile pe care le avem, sunt șanse ca filtrul aplicat să încline mai mult balanța către unul din aceste roluri, asumându-ne implicit iș consecințele. Dar fiecare rol pe care îl avem ne aduce bucurie.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Cecilia Crăciunescu: Cu cât ne cunoaștem mai bine, cu atât facem mai mult din ceea ce ne place și suntem acolo unde vrem să fim. Mediul juridic este foarte interesant și provocator și îți dezvoltă calități pe care alt mediu nu ar face-o și aduce plus valoare de ambele părți, atât profesionistului, cât și celui care primește serviciile acestuia. Este foarte important să ne setăm obiective, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung și să ne urmărim traseul până la realizarea acestora.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Cecilia Crăciunescu: Într-adevăr, este o perioadă în care dezvoltarea femeilor este favorabilă, este o perioadă favorabilă dezvoltării oricărei persoane care vrea să evolueze. În viață avem mereu alegeri de făcut, alegeri care ne influențează rolul în societate.
Rolul femeilor juriste în societate este unul esențial, iar în prezent, potențialul acestora de a accede în procese decizionale este vizibil. Femeile juriste au calități pentru a fi lideri de succes și pentru a avea un rol important în societate.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Cecilia Crăciunescu: Îmi place să găsesc inspirație în persoanele care cu care interacționez și în egală măsură și în natură, îmi place să fiu cea mai bună varianta a mea.
Modelul feminin care m-a inspirat și mă inspiră în continuare este mama mea, chiar dacă nu a profesat în domeniul juridic, mama mi-a arătat mereu ce înseamnă să fii autentic, să fii generos, să îți folosești creativitatea, să îți urmezi intuiția, să fii perseverent și curajos, să îți găsești unicitatea.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Cecilia Crăciunescu: Perioada Covidului ne-a încercat pe toți, atât personal, cât și profesional, o asemenea situație nouă și imprevizibilă a dus la tot felul de reacții, mai mult sau mai puțin utile la nivel de comunitate. Limitările de care ne-am lovit în acea perioadă ne-au întrerupt ritmul cotidian, iar efectele acestora au avut legătură și cu capacitatea fiecăruia de a lua sau nu partea bună a lucrurilor, pentru că mereu există și o parte bună.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Cecilia Crăciunescu: Tuturor doamnelor din lumea juridică le doresc succes în carieră, să facă mereu alegerile potrivite și să fie profesioniști desăvârșiți.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Cecilia Crăciunescu: Mulțumesc și eu pentru această discuție plăcută și vă doresc mult succes în ceea ce vă propuneți! A fost o plăcere să vă cunosc și sunt convinsă că ne vom reîntâlni în lumea juridică.
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro