Curtea de Apel București. Stabilirea regulilor de drept aplicabile judecății. Principiul disponibilității vs. rolul activ al judecătorului.
15 iunie 2022 | Alexandru SIMAPrin calea de atac formulată în fața Curții de Apel București, s-a invocat, printre altele, încălcarea de către prima instanță a principiului disponibilității, întrucât, deși temeiul de drept al cererii de chemare în judecată a fost reprezentat de prevederile Legii nr. 506/2004 instanța a pronunțat hotărârea prin raportare la prevederile Legii nr. 677/2001.
În ce privește aceste critici, instanța de apel a stabilit că aplicarea de către prima instanță, în procedura de soluționare a litigiului, chiar și în mod eronat, a unor dispoziții legale care nu au fost invocate de către părți, nu are semnificația încălcării principiului disponibilității.
O astfel de concluzie se impune în raport de faptul că dispozițiile art. 22 alin. 1 Cod proc. civ. stabilesc că judecătorul soluționează litigiul conform regulilor de drept care îi sunt aplicabile.
Așadar, în procedura de soluționare a cauzei nu este ținut să facă aplicarea dispozițiilor invocate prin cererea de chemare în judecată ci poate proceda la aplicarea dispozițiilor pe care le consideră incidente fără că aceasta să aibă semnificația depășirii limitelor învestirii, respectiv a încălcării principiului disponibilității. (Curtea de Apel București, Decizia nr. 3/2022, disponibilă pe Rolii.ro.)
Av. Alexandru Sima, SĂVESCU & ASOCIAȚII
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |