Secţiuni » Arii de practică » Protective » Data protection
Data protection
DezbateriConferinţeToate evenimenteleCărţiProfesionişti

Powered by SĂVESCU & ASOCIAŢII

Normele interne referitoare la restricționarea anumitor drepturi ale persoanelor vizate în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul activităților Eurojust
04.09.2020 | Elena ALBU

Secţiuni: Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 287/1 din 2 septembrie 2020, a fost publicată Decizia 2020-04 a Colegiului din 15 iulie 2020 privind normele interne referitoare la restricționarea anumitor drepturi ale persoanelor vizate în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul activităților desfășurate de Eurojust.

Eurojust este împuternicit să desfășoare anchete administrative, proceduri predisciplinare, proceduri disciplinare și suspendări, în conformitate cu Statutul funcționarilor Uniunii Europene, prevăzut de Regulamentul (CEE, Euratom, CECO) nr. 259/68 al Consiliului (Statutul funcționarilor Uniunii Europene), și în conformitate cu Decizia Eurojust din 23 septembrie 2013 de stabilire a dispozițiilor generale de punere în aplicare privind desfășurarea anchetelor administrative și a procedurilor disciplinare. Dacă este necesar, acesta informează OLAF cu privire la cauze, în conformitate cu Decizia 2020-03 a Colegiului din 15 iulie 2020 privind termenii și condițiile pentru anchetele interne desfășurate la Eurojust în scopul prevenirii fraudei, a corupției și a oricărei activități ilegale care aduce atingere intereselor Uniunii.

Membrii personalului Eurojust au obligația de a raporta activități potențial ilegale, inclusiv fraudă și corupție, care aduc atingere intereselor Uniunii. Membrii personalului sunt, de asemenea, obligați să raporteze cu privire la îndeplinirea sarcinilor profesionale care pot constitui o încălcare gravă a obligațiilor funcționarilor Uniunii. Această obligație este reglementată prin Decizia 2019-02 a Colegiului din 29 ianuarie 2019 referitoare la orientările Eurojust privind avertizarea în interes public.

Eurojust a stabilit o politică de prevenire și soluționare eficace a cazurilor reale sau potențiale de hărțuire psihologică sau sexuală la locul de muncă, astfel cum se prevede în Decizia sa din 31 ianuarie 2012 privind politica Eurojust în domeniul protecției demnității persoanei și al prevenirii hărțuirii psihologice și sexuale. Decizia stabilește o procedură informală prin care presupusa victimă a hărțuirii poate contacta persoanele de încredere din cadrul Eurojust.

Eurojust poate, de asemenea să desfășoare anchete cu privire la eventualele încălcări ale normelor de securitate pentru informațiile UE clasificate („IUEC”), în conformitate cu Decizia 2016-4 a Colegiului din 22 martie 2016 de adoptare a normelor de securitate revizuite ale Eurojust, astfel cum a fost modificată prin Decizia 2016-24 a Colegiului din 13 decembrie 2016.

Eurojust face obiectul unor audituri interne și externe privind activitățile sale.

Prezenta decizie stabilește normele privind condițiile în care Eurojust poate restricționa aplicarea articolelor 4, 14-22, 35 și 36, în temeiul articolului 25 din regulament.

Sub rezerva condițiilor prevăzute în prezenta decizie, restricțiile pot fi aplicabile următoarelor drepturi: de furnizare de informații persoanelor vizate, dreptul de acces, de rectificare, de ștergere, de restricționare a prelucrării, de comunicare a unei încălcări a securității datelor cu caracter personal către persoana vizată sau dreptul la confidențialitatea comunicării.

Prezenta decizie se aplică prelucrării datelor cu caracter personal de către Eurojust în măsura în care prelucrează date cu caracter personal în scopuri legate de anchete administrative, proceduri predisciplinare, disciplinare și suspendări, activități preliminare legate de cazurile de eventuale nereguli raportate la OLAF, prelucrarea cazurilor de avertizare în interes public, în cadrul procedurilor (oficiale și neoficiale) în cazuri de hărțuire, tratarea plângerilor interne și externe, în desfășurarea auditurilor interne, a investigațiilor desfășurate de responsabilul cu protecția datelor conform articolului 45 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/1725 și a investigațiilor de securitate (informatică) gestionate pe plan intern sau cu implicare din exterior (de exemplu, CERT-UE).

Categoriile de date cu caracter personal vizate de prezenta decizie cuprind datele de identificare, de contact, de comportament și financiare.

Eurojust, în calitate de operator, este reprezentat de directorul administrativ.

Prezenta decizie intră în vigoare la 22 septembrie 2020.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti