Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Andrea Chiș: Rolul femeilor jurist este să schimbe regulile în loc să se adapteze regulilor lumii în care trăim


13 iulie 2023 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Alina Matei

Alina Matei

Andrea Chiș

Andrea Chiș

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă judecător Andrea Chiș, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Women in Law este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Andrea Chiș: Mulțumesc mult, stimată colegă, pentru invitația la introspecție și dialog.

Cred că este important să vorbim despre masculin și feminin în profesiile juridice, despre ce aducem fiecare, prin natura noastră intrinsecă, în beneficiul profesiei juridice pe care o alegem, pentru a servi la nivelul cel mai înalt societatea din care facem parte și umanitatea în general. Mulțumesc JURIDICE.ro și pentru oportunitatea de a vorbi despre aceasta în cadrul unui proiect cu generozitate găzduit și susținut de platforma dumneavoastră, Legal Soft Skills[1].

Ca să răspund întrebării dumneavoastră, ceea ce mă definește ca profesionist este ceea ce mă definește ca om. Valorile mele sunt cele care mă definesc, ele sunt Nordul meu, una dintre cele mai importante fiind integritatea, care îmi dă libertatea de a alege, de a mă exprima, de a decide pentru mine și pentru alții (atunci când profesia mi-o cere). Tocmai pentru că ceea ce fac se bazează pe alegerile mele și pe integritatea din care acționez, niciodată nu mi-a fost teamă să îmi asum responsabilitatea acțiunilor mele. Pozițiile pe care le-am ocupat în sistemul judiciar au venit cu o vizibilitate care implică responsabilitate[2].

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Andrea Chiș: Dacă ne uităm la funcțiile ocupate de femei în diferite profesii juridice, vom vedea că au reușit în anumite domenii să ocupe funcțiile cele mai înalte, cum ar fi Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Procurorul General al României. Am avut femei miniștri ai justiției, deși puține. Nu știu să fi avut un președinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România femeie. Nu am avut un președinte al Curții Constituționale femeie. Dacă ar fi să continuăm dincolo de profesiile juridice, nu am avut un Președinte al României femeie.

Faptul că denumirile profesiilor juridice în limba română sunt la masculin, care se vrea a fi neutru (dar nu este), spune încă multe despre șansele femeilor de a se implica cu adevărat în luarea deciziilor în lumea juridică.

Au existat și există femei puternice, femei care au avut roluri importante în determinarea mersului sistemului judiciar, din păcate, nu doar în bine, ci și în rău, dar, cel puțin unele dintre ele, nu au făcut-o recurgând la instrumentele femininului cu care ne-am născut, ci jucând după regulile unei lumi masculine, competitive. Eu văd rolul femeii ca unul de integrare a diversității (inclusiv de opinii), de ocrotire a celui slab, de egalizare a șanselor (fără să afirm desigur, că bărbații nu ar putea sau nu fac deloc asta).

Așadar, revenind la întrebarea dumneavoastră, posibilitatea femeii de a se implica în lumea juridică este mai largă decât era înainte, dar presupune, cred eu, în societatea în care trăim cel puțin, un efort mai mare decât cel făcut de un bărbat, efort care este și mai mare atunci când alege să-și asigure succesul profesional păstrându-și în același timp feminitatea.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Andrea Chiș: Nu sunt cea mai potrivită să răspund la această întrebare, pentru că nu sunt nici iubită, nici soție și nici mamă la acest moment.

Dar și acesta poate fi un răspuns.

E greu să te dedici cu totul unor profesii care cer foarte mult din perspectiva timpului și a emoțiilor implicate având și o familie în grijă, o familie căreia, de asemenea, ar trebui să i te dedici cu totul. E o alegere foarte grea și, odată făcută pentru ambele, ești într-un slalom permanent, care cere un efort și sacrificiu. Îmi amintesc o predică a episcopului martir Márton Áron, pe care am ascultat-o odată înregistrată în biserica la care mai mergeam uneori duminica, despre necesitatea celibatului preoților romano-catolici. Spunea că este foarte greu să ai grijă de turmă atunci când mintea ta este încărcată și de grijile familiei. Cred că femeia jurist reușește în mod miraculos să facă asta, să aibă grijă și de justițiabili, și de familia ei.

Nu știu dacă e vorba de filtre, poate mai degrabă compartimentalizare. Să nu ducem acasă problemele de la servici și invers. Le lăsăm pe fiecare la ușa locuinței, respectiv a biroului nostru ori a sălii noastre de judecată.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Andrea Chiș: Cred că nu pot să răspund cu DA la modul absolut la această întrebare. Depinde de alegerile noastre.

Argumentele rezultă din răspunsurile la întrebările precedente.

Aș mai adăugă că, în lumea în care trăim, pentru a ocupa anumite poziții, încă e nevoie să îți reajustezi valorile, indiferent dacă ești bărbat sau femeie. Și aceasta inclusiv sau poate mai ales din vina juriștilor, care sunt apărătorii legii și consilierii (în sens larg ai) legiuitorului.

Eu una nu pot renunța la valorile mele, indiferent de context. Reformulând, aș spune că nu se poate negocia cu mine atunci când decizia într-un anume sens ar însemna să renunț la integritatea mea, la libertatea mea de a decide pe viitor soarta mea și a celorlalți aflată în mâinile mele. De aceea, unele funcții nu am reușit sau nici nu mi-am dorit să le ocup.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Andrea Chiș: Rolul femeilor jurist este să schimbe regulile în loc să se adapteze regulilor lumii în care trăim și care, în opinia mea, este una masculină încă.

Nu spun să creăm o lume feminină, ci una în care fiecare să aibă locul său, să fie acceptat așa cum este, să fie valorizat potrivit calităților sale, să nu se teamă sau să nu-i fie rușine să își manifeste identitatea, inclusiv de gen, oricare ar fi aceea. Este important să atragem întreaga societate în acest efort de schimbare.

Aceasta este responsabilitatea noastră. Fiecare bărbat este născut și crescut de o mamă, are un model feminin care îl învață (sau nu) să respecte femeia și, prin ea, să îmbrățișeze diversitatea în toate formele ei.

Cum îi facem pe ceilalți să fie responsabili pentru alegerile lor? Neintervenind în ele, dar lucrând permanent la conștientizarea consecințelor acțiunilor noastre.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Andrea Chiș: Am avut mai multe modele feminine și poate nici nu mi le amintesc pe toate.

Desigur, primul a fost mama, care, la cei 76 de ani, are aceeași eleganță, aceeași forță, același curaj, aceeași determinare de a-i ajuta pe ceilalți,  pe care i le cunosc din copilărie.

Sora mea este modelul meu de om împământenit în realitate și dornic de dezvoltare, care face un slalom reușit între familie și slujbă (care nu este una juridică).

Modelele mele sunt prietenele mele, femei care își arată cu curaj sensibilitatea și vulnerabilitatea și sunt (printre) cele mai puternice ființe dintre cele pe care le-am cunoscut.

Un model de om politic femeie este pentru mine Jacinda Ardern, fostul prim ministru al Noii Zeelande. Este o femeie care a născut un copil în timp ce își exercita mandatul, a gestionat exemplar un atac terorist, un dezastru natural și o pandemie, dovedind că o femeie poate face lucruri mărețe pe plan profesional și poate fi mamă în același timp. Nu în ultimul rând, admir la ea puterea de a renunța la putere, atunci când a simțit că nu mai putea da mai mult decât a dat deja pentru cea mai înaltă funcție din stat.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Andrea Chiș: A fost o perioadă în care am simțit o mare responsabilitate pentru viețile și sănătatea colegilor din sistem și a justițiabililor în serviciul cărora suntem.

În același timp, am simțit o puternică îngrădire a libertății mele, nefiind întotdeauna sigură că e justificată, pentru că nu sunt specialist în medicină, iar ceea ce auzeam era uneori confuz și contradictoriu.

Am ales să aplic regulile și să pun viața mai presus de libertatea cu care eram obișnuiți.

A fost o perioadă care ne-a învățat foarte multe lucruri. Ne-a învățat cât de fragili suntem, ca oameni și ca sistem, cât de ușor putem pierde totul, cât de importantă este prezența fizică a celorlalți în viețile noastre. Pandemia ne-a obligat să implementăm tehnologiile digitale care existau deja de ceva vreme fără a fi utilizate la potențialul lor, dar tot ea ne-a reamintit una dintre cele mai importante aspirații ale noastre ca ființe umane: aceea de a avea relații sănătoase cu ceilalți.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Andrea Chiș: Să fim modele de putere, dar și de compasiune, căldură și sensibilitate. Să producem schimbare pozitivă oriunde am alege să profesăm. Să rămânem elegante și feminine, indiferent de vârstă și funcția concretă pe care o exercităm la un moment dat.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Andrea Chiș: Eu vă mulțumesc pentru oportunitatea de a produce schimbare.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.


[1] Este vorba despre întâlnirea având tema Masculin și feminin în profesiile juridice. Poate fi vizionată aici.
[2] Am vorbit despre asta la TEDX Zorilor, Ideas to Live by, din 6 mai 2023, tema fiind Cu o mare vizibilitate vine o mare responsabilitate. Discursul poate fi urmărit aici.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică