WOMEN IN LAW. Noemi Cădariu: Femeile pot, dar chiar trebuie?
12 iulie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Noemi Cădariu, Associate Bradu, Neagu & Associates, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Women in Law este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Noemi Cădariu: Vă salut cu deosebit respect, recunoștința fiind din partea mea pentru invitația lansată de a participa într-un proiect ce onorează și aduce femeile în lumina reflectoarelor. Mă înclin în fața oricărei inițiative create de, cu și pentru femei.
Poate că cel mai mare atu – și simultan călcâiul lui Ahile – definitoriu mie îl reprezintă pasiunea, fiind nelipsită în viața mea de zi cu zi, fie că ne concentrăm pe viața profesională, fie că vorbim de viața personală. Este foarte important să nu uităm că scorțișoara presărată în exces din chai latte, fundița din păr și metaforele colorate din documente sunt cele ce, la finalul zilei, ne definesc și ne ajută să fim propria persoană, propriul avocat, cu propriile trăiri și convingeri, cu propriile sentimente, cu propriile idealuri și cu propriile visuri.
Aristotel spunea că legea este rațiune, liberă de pasiune, dar creația profesionistului – fie că-i în pânză, fie că-i pe e-mail, fie că-i pledată – reflectă negreșit pasiunea și personalitatea creatorului.
Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Noemi Cădariu: Profesia juridică se întrepătrunde perfect cu însăși sursa feminismului, găsindu-și temelia întocmai în dreptul de a alege. Femeia jurist, precum femeia modernă, își va găsi limitarea în propriile alegeri, decizia dintre limitat și nelimitat aparținându-i complet.
Nu cred în limitări, însă cred cu tărie în dozaj. Femeia este capabilă de absolut orice își propune și nimic nu-i poate sta în cale atunci când știe unde, de ce, când și cum se îndreaptă. Dozajul nu este despre o limitare per se, ci despre a putea determina în ce merită să-și investească timpul, puterea, cunoștințele și resursele.
Intuiția feminină, curajul, determinarea și perseverența – trăsături inerente oricărei woman in law – reprezintă combinația ce anulează premisele oricărei presupuse limitări.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Noemi Cădariu: Am citit și urmărit foarte multe interviuri ale ambelor sexe, remarcant fiind faptul că – indiferent de profesie ori mediu de business – bărbatul este arareori (spre niciodată) întrebat cum reușește să jongleze între profesia sa și rolul de soț/tată.
Societatea și-a dorit dintotdeauna ca femeia să fie înghesuită bine într-o cutie, să fie ori femeie de carieră, ori mamă și/sau soție devotată. Cu toată ardoarea de a i se oferi o unică etichetă, femeia modernă a știut să o refuze îndeajuns de apăsat încât să-i fie în sfârșit permis să stea la masă, nu doar să o pregătească.
Loc la masă s-a făcut, dar scaune nu s-au adus; egalitatea în drepturi – asemenea egalității de oportunitate – va fi egală cu zero fără nivelarea percepției asupra grevării (ori degrevării) de responsabilități a celor două sexe. I-am oferit femeii posibilitatea de a fi femeie de carieră, fără a-i ridica povara oprobriului primit dacă decide să fie numai femeie de carieră.
Firește, presiunea este amplificată și de faptul că femeia a demonstrat de-a lungul timpului că, în măiestria sa, poate să fie simultan și o femeie cu o carieră imaculată, și soție devotată, și mamă fără de cusur. Femeia poate, dar chiar trebuie?
Poate cel mai comun și adorat final de anecdotă este cel ce ne induce faptul că le putem avea pe toate, fără a ne menționa că nu neapărat simultan. O aparentă linie narativă încurajantă și optimistă creează, în fapt, pentru femei, premisele unor standarde intangibile și ușor supraomenești, suprasolicitarea la nivel de burnout și presiunea socială a eșecului de a stăpâni simultan două „cariere” de sine stătătoare.
Contraintuitiv, deși femeia este mai liberă ca oricând să-și aleagă cariera căreia i se va dedica, este încătușată de prejudecăți și aspru criticată atunci când, la finalul zilei în care a muncit cot la cot cu bărbații, îi este dificil „schimbul doi”, unde angajatorul (a se citi familia) o primește de odihnită.
Femeia a dovedit că reziliența ei – atât mentală, cât și fizică – o face invincibilă, atât cât este omenește posibil. Cu toate acestea, consider că cele două roluri necesită o atenție sporită, de sine stătătoare, unul nefiind prelungirea altuia, astfel încât echilibrarea celor două nu se poate face fără a da mai mult undeva și mai puțin altundeva.
Îmi doresc ca, în timp, să învățăm să fim mai blânde noi cu noi, să ne putem alege calea fără presiunea consecințelor ei și să ne oferim înțelegerea că ziua are aceleași 24 de ore chiar și pentru femei.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Noemi Cădariu: Femeia trebuie să înțeleagă că ea este singura care își poate oferi sieși șansa de a fi întocmai cine își dorește, fără filtre ori cenzura societății, a familiei ori a prietenilor.
Plec fără discuție de la premisa că mediul juridic este bazat pe alegere, astfel fiind mediul ideal pentru o femeie care știe cine își dorește să fie și să devină. Diversitatea profesiilor juridice permite integrarea oricărui skill set într-ul rol esențial în justiție. Astfel, este loc și pentru femeia mai timidă – ce iubește documentarea, este loc și pentru femeia vocală – ce-și dorește să pledeze și să dea voce și celor ce n-au fost auziți, este loc și pentru femeia ce cu ușurință rămâne obiectivă și analizează toate părțile unei probleme. Aproape putem spune că există o profesie juridică – ori o nișă în profesiile juridice – pentru orice femeie, indiferent de tipul de personalitate.
Cred cu tărie că mediul juridic poate oferi libertatea de manifestare pentru ca orice femeie să poată fi întocmai ce-și dorește. Alegerea, însă, ne aparține complet, liberă de sarcini – ori de încărcătura emoțională a celor ce vor să-și dea cu părerea.
Profesiile juridice ne permit să îmbrățișăm, deci, simultan, și profesia de arhitect – pentru a ne crea întocmai drumul, fundația și casa profesiei noastre.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Noemi Cădariu: Dacă de mâine colectivul feminin ar putea îmbrățișa un singur concept ca fiind absolut real, adevărat, mi-aș dori să primească faptul că alegerile ne aparțin întru totul. Vina și rușinea ne sunt încastrate în ADN. Ne e teamă să ocupăm mai mult spațiu, ne e teamă să fim vocale, ne e teamă de repercusiunile deciziilor noastre – nu prin prisma consecințelor, ci în lumina opiniei pe care exteriorul ar avea-o. Mi-aș dori să îmbrățișăm încrederea în sine și să nu ne mai sperie gravitatea propriei voci, a propriei opinii.
Mai înainte de a contribui la colectiv, este important să contribuim la sine. Cu cât investim mai mult în noi, creăm premisele unei dezvoltări armonioase atât pentru noi, cât și pentru cei din jurul nostru, cărora le vom seta un model – fie că vorbim de copii, prieteni, parteneri ori colegii de la birou.
Perioada în care trăim este, într-adevăr, cea mai favorabilă dezvoltării femeilor – de până acum. Mediul pentru dezvoltare există în acest moment, însă nu este fructificat la potențialul său, întocmai din cauza memoriei subconștiente, generaționale, a perioadei în care nu s-a putut. Purtăm în spate amintirea tuturor ușilor închise în fața tuturor femeilor ce-au trăit înaintea noastră, amintirea ce te face circumspect, chiar temător să pășești acolo unde vezi acum o ușă deschisă.
Într-un colectiv predominant masculin, o femeie va munci la birou de două ori mai mult doar pentru a compensa faptul că e femeie. Într-un colectiv predominant masculin, o femeie va munci de două ori mai mult pentru a demonstra că își merită locul. Într-o profesie juridică (ca în multe altele, de altfel), despre o femeie tânără arareori se va pleca de la prezumția că este mai mult decât un zâmbet carismatic.
Încă ne trăim reușitele ca privilegii pentru care trebuie să fim recunoscătoare, nu ca rezultatul muncii, dedicării și devotamentului. Încă ne îndoim de propriile forțe, uitând complet că însăși sursa vieții suntem noi. Încă luptăm una contra celeilalte, nu una pentru și cu cealaltă.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Noemi Cădariu: Sunt descendentă directă a unei linii de femei puternice, ambițioase, care nu s-au lăsat bătute nici atunci când s-au poziționat complet contra vântului. Am reziliența și determinarea în sânge, pentru moștenirea căreia n-are dicționarul cuvinte reverențioase câte i-aș dedica mamei mele.
Absolventă și de fizică atomică, și de drept, femeie de carieră, mamă ireproșabilă – mi-a arătat foarte devreme că nu toți supereroii poartă capă sau măști, a mea poartă robă și insigna Baroului Hunedoara. Mama mi-a setat mereu cele mai înalte standarde pentru respect, pentru educație, pentru determinare, ambiție – iar încăpățânarea mi-am dezvoltat-o singură, mai departe, ca orice suflet adolescentin ce se vrea a fi rebel.
M-a crescut cu cărțile în mână, cu limbi străine de la o vârstă fragedă, cu maxime latine și mi-a permis mereu să dau cu capul singură (nu fără avertisment), pentru că experientia docet. Și experientia cu siguranță a docet. 🙂
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Noemi Cădariu: Personal, învinuiesc pandemia pentru o dezumanizare și mai profundă decât cea creată de social media. Îmi amintesc vivid momentul din primăvara anului trecut, după ce brusc toate restricțiile au fost ridicate… ca și cum n-ar fi existat pandemia. Eram la Curtea de Apel București, fugeam după o legalizare și am intrat timidă pe ușile greoaie ale Palatului de Justiție fără mască. Mă așteptam să fiu ostracizată, însă pentru prima dată, după mai bine de un an, am văzut și zâmbete, nu numai ochi.
Profesional, activitatea de consultanță arareori poate suferi cu adevărat întreruperi. Pentru consultanță, pandemia a creat un mediu mai bun pentru potențarea digitalizării, deschizând orizonturi pentru a percepe că munca nu-ți este condiționată de loc.
Cu toate că deschiderea spre munca remote a fost potențată de pandemie, vine la pachet cu dezavantajul lipsei interacțiunii umane. Care-i diferența între meetingul pe Teams/Zoom și dialogul cu inteligența artificială (simplist comparat, desigur)?
Profesia de avocat este inerent și indispensabil legată de interacțiunea umană, de stabilirea dialogului uman bazat pe conexiunea ce cu greu o poți stabili online, fie doar prin scris, fie chiar și prin conferință video.
Spectrul pare că ne-a fost lărgit de pandemie, însă costul pe termen lung al digitalizării ne-ar putea costa însăși relaționarea umană. Cu timpul, am speranța că ne vom reveni.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Noemi Cădariu: Mi-aș dori ca orice femeie să aibă convingerea inerentă că are dreptul să se aleagă pe ea. Doar noi suntem cele care ne putem binecuvânta cu miracolul de a fi întocmai cine vrem noi să fim. La finalul zilei, noi suntem cele care avem obligația de a trăi cu deciziile pe care le luăm, așadar o singură opinie contează cu adevărat: a mea – pentru mine, a ta – pentru tine, a ei – pentru ea.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Noemi Cădariu: Eu vă mulțumesc pentru invitație, salut încă o dată nobila inițiativă.
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro