Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Drept civil Drept comercial Opinii SELECTED

Împărțirea dividendelor în cazul decesului acționarilor

12 iulie 2023 | Bogdan Marius PITIGOI
Bogdan Marius Pitigoi

Bogdan Marius Pitigoi

Într-o problemă cu o sferă de aplicare destul de mare, din pricina evenimentelor imprevizibile din viața unui om dar și a cursului firesc al vieții, se pune întrebarea, din punct de vedere legal, ce se întâmplă cu dreptul la dividende ce aparține acționarului decedat.

Astfel, în rândurile ce urmează o să se expună, într-un mod ușor de înțeles, destinația acestor drepturi într-o astfel de situație.

Conform art. 202 alin. (3) din Legea nr. 31/1990, în cazul decesului unui asociat, societatea trebuie să plătească, în mod obligatoriu, părțile sociale către succesorii lui decujus, părțile sociale fiind raportate la ultimul bilanț contabil aprobat existent la data decesului asociatului, ultimul bilanț contabil aprobat fiind independent de evoluția economică ulterioară a societății.

Ultimul bilanț contabil aprobat este cel pentru anul fiscal anterior datei decesului celui ce are calitatea de asociat.

Drepturile unui asociat decedat sunt aceleași cu cele ce aparțin unui asociat exclus, sau ce cele ce aparțin celui ce se retrage din societate.

Trebuie remarcată și fixată o diferență între momentul la care se raportează plata părților sociale către succesori, moment care așa cum corect am amintit este cel al ultimului bilanț contabil aprobat existent la data decesului, și drepturile asociatului care trebuie stabilite la valoarea reală, de piață, a activelor la data decesului, iar nu la valoarea existentă la data ultimului bilanț contabil.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

În cazul în care se dobândesc părți sociale prin succesiune, plata acestora se va face către succesori conform ultimului bilanț contabil.

Textul legal, în cazul decesului asociatului, este imperativ în privința a două elemente: obligația de a face plata prin dovada calității de succesor, această obligație fiind existentă doar în cazul în care nu există o clauză de continuare cu moștenitorii, și obligația de raportare la ultimul bilanț contabil. Succesorul nu are dreptul de a solicita reevaluarea activelor prin raportarea acestora la efectuarea raportului de expertiză, sau la alt moment ulterior, dreptul acestuia fiind raportat la ultimul bilanț contabil.                                                                     

Dacă în cazul asociatului retras, acesta părăsește societatea din proprie voință sau inițiativă, asociatul decedat părăsește societatea contrar voinței sale, fără a avea o culpă în această situație. Pe baza acestor argumente, un tratament mai favorabil aplicat unui asociat retras față de un successor nu este justificat sau susținut de prevederile legale.

Dacă numărul succesorilor este prea mare, iar numărul asociaților este depășit, aceștia trebuie sa numească un număr de titulari care să nu depășească numărul legal de asociați.

În cazul unei societăți aflate în lichidare, există un drept asupra unei părți din patrimoniu doar dacă activul net este mai mare decât pasivul.

Creditorii societății au un drept preferențial, pentru încasarea sumelor rezultate din valorificarea activelor, față de acționarii societății. Asociații sau acționarii pot cere ca sumele rezultate din valorificarea activelor sa fie depuse la CEC, iar repartizarea asupra părților sociale să se facă chiar simultan cu lichidarea, dacă după excluderea sumelor necesare pentru îndeplinirea obligațiilor societății, deja scadente sau viitor scadente, rămâne din cuantumul acestora un procent de 10%.

Repartizarea activului net se face pe baza unui bilanț financiar final. Acesta este întocmit de către lichidatori la sfârșitul operațiunilor de lichidare a activului și a pasivului.

Întocmirea bilanțului final se va face cu respectarea prevederilor referitoare la mijloacele de lichidare din actul constitutiv. Acest bilanț de lichidare va cuprinde atât sumele rezultate din valorificare activelor societății, fiind cuprinse sumele rezultate din vânzarea bunurilor, încasarea creanțelor, cât și operațiunea de lichidare a pasivului societății.

Existența acestui activ net permite distribuirea drepturilor acționarilor sau asociaților. Este posibil ca anumite clase de acțiuni să nu participe la împărțirea profitului, în conformitate cu actul constitutiv, deoarece este posibil ca actul constitutiv să conțină anumite clauze ce stabilesc modalitatea sau criteriile de repartizare a activului net, criterii care pot reprezenta excepția de la principiul conform căruia împărțirea se face în funcție de deținerile posedate de către acționari.

În bilanțul contabil final trebuie trecute, simultan, și drepturile fondatorilor, în maniera în care ele sunt prevăzute în actul constitutiv. Cota de care un fondator se poate bucura este de maximum 6% din profitul net înregistrat de societate și menționat în bilanțul contabil final de lichidare. Perioada pentru care această sumă se poate acorda este de 5 ani, termen calculat de la data constituirii societății.

Bilanțul se depune la Oficiul Registrului Comerțului, ulterior fiind publicat în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.

Într-o notă finală putem afirma că dividendele reprezintă unul dintre motivele principale care determină apariția problemelor într-o societate, probleme care se amplifică în cazul decesului unui acționar, dar care determină și dispariția existenței unei înțelegeri între acționari precum și lipsa existenței afecttio societatis, fără de care o societate nu poate exista.

Bogdan Marius Pitigoi

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership