Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Limitele apelului
11.09.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în apel, instanţa este ţinută să judece nu numai în limitele motivelor de apel (tantum devolutum quantum apellatum), dar şi în limitele judecăţii desfăşurate în faţa primei instanţe (tantum apellatum quantum judicatum), conform art. 477 alin. (1) şi art. 478 din C. proc. civ., care stabilesc cele două limite obiective ale judecăţii în apel. În speță, instanța supremă a constatat că în mod corect recurentele susţin că decizia pronunţată de instanţa de control judiciar nu aduce vreun beneficiu apelantei-pârâte, câtă vreme aceasta tindea la respingerea cererii în contrafacere şi înlăturarea obligaţiilor stabilite de prima instanţă în sarcina sa, pentru a se asigura reclamantelor respectarea drepturilor lor de proprietate intelectuală, finalitate pe care nu a obţinut-o prin rejudecarea cauzei în apel. Având în vedere greşita aplicare a dispoziţiilor art. 480 alin. (2) C. proc. civ. care a condus instanţa de apel la obiectivarea în dispozitivul a unei soluţii de admitere a apelului, s-a creat aparenţa că, în apel, parţial – pentru ceea ce s-a schimbat din dispozitivul sentinţei -, apelanta pârâtă ar fi devenit parte care a câştigat, ceea ce nu este real, întrucât nu corespunde judecăţii efectiv realizate în apel. Soluția: casarea deciziei recurate și trimiterea cauzei la aceeași instanță. (Decizia nr. 613 din 3 martie 2020, pronunțată de Secţia I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti