Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Vasile Godîncă-Herlea: Impetum Group este un challenge asumat
08.09.2020 | Alina MATEI

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Insolvență, Interviuri, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Vasile Godîncă-Herlea

Vasile Godîncă-Herlea

Alina Matei: Multumesc, stimate domnule avocat Vasile Godinca-Herlea, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. In aceasta primavara, ati fost numit COO al IMPETUM Group, după ce ati condus CITR, parte din Impetum, ca CEO. Mai intai, o sa va rog sa ne spuneti ce a insemnat pentru dumneavoastra etapa profesionala CITR.

Vasile Godinca-Herlea: CITR-ul a fost un Everest pe care l-am urcat pas cu pas. Am inceput ca student bursier, iar imediat dupa terminarea facultatii m-am angajat ca jurist debutant, am devenit apoi jurist executiv (cum ii numim noi pe juristii specialisti in proiectele de insolventa), apoi manager de echipa de proiecte, asociat, asociat coordonator (membru in echipa de management), COO, iar in 2016 CEO. Am fost alaturi de CITR inca de la inceputuri, am evoluat odata cu organizatia si, mai ales, am vazut oameni crescand, asemenea mie, in pozitii de management, dand un nou curs companiei.

Functia de CEO a fost un rol cu totul deosebit de functiile anterioare, pentru ca presupunea exercitarea unor skill-uri diferite de cele ale unui specialist si trecerea in management. In companii ajung pe functii de management cei mai buni specialisti tocmai datorita specializarii si a experientei indelungate, care ii propulseaza ca lideri informali si, mai apoi, ei trec si pe pozitii formale de management. Fiindca am ajuns in rolul de CEO dintr-o pozitie,de specialist, provocarea mea a fost sa nu raman incorsetat in gandirea de specialist, pentru ca se spune ca asemenea executivi sunt relativ nereceptivi la inovatie. Pentru ca tindem sa conservam abilitatile in care excelam, tindem sa catalogam inovatia, prin caractrul ei de noutate, ca pe o zona de pierdere a controlului. Constient de aceasta temere, am facut eforturi constante pentru a-mi iesi din zona de comfort, din ceea ce stiam foarte bine – proceduri si drept – si sa citesc mult bibliografie de management, formarea si motivarea echipei, business, leadership. Mi-a iesit, intrucat in mandatul meu compania si-a atins toate tintele, si-a conservat pozitia de lider incontestabil in insolventa, a facut primul pas in afara Romania spre un parcurs european, prin biroul deschis in Cipru.

Alina Matei: Sunteti un exemplu de avocat care intra intr-o firma, munceste extrem de mult, dovedeste calitati si valori care ii aduc pozitia de asociat si de CEO. Ati avut ca obiectiv sa ajungeti CEO al CITR sau lucrurile au decurs de la sine?

Vasile Godinca-Herlea: Nu am avut acest obiectiv decat cu putin inainte de a fi numit in functie. Cresterea s-a intamplat, intr-adevar de la sine. Preocuparea mea a fost mereu aceea de a face lucrurile cat mai bine, m-au motivat situatiile cat mai dificile, complexe din proceduri si in care se impunea folosirea de mecanisme noi, nebatatorite. Astfel am redactat si primul manual de proceduri in insolventa folosit la nivel intern in toate filialele, si am infiintat primul departament de pregatire profesionala, care exista si astazi, ridicand standardul in formarea echipelor de caz din companie.

Functia de CEO a fost ceva ce la un moment dat s-a arata ca o etapa obligatorie de evolutie. Dupa ce ai parcurs toate pozitiile de la debutant la asociat, este un lucru firesc sa-ti doresti sa conduci compania in care ai crescut.

Alina Matei: Propunerea de a prelua noua pozitie la IMPETUM sau cel putin comunicarea publica s-a facut in perioada care va ramane in istorie numita  Coronavirus. Nu era mai simplu sa ramaneti la CITR, care a crescut si creșse foarte frumos, pe cand IMPETUM este recent consolidat?

Vasile Godinca-Herlea: A conduce CITR nu este niciodata simplu, deci n-as califica trecerea mea in rolul din grup ca pe o alegere intre simplu si complex. Eu vad aceasta schimbare dintr-o alta perspectiva: orice pozitie, oricat de complexa, devine dupa un timp comoda. Cred ca sunt inca la varsta la care mai am multe de invatat, si departe de a cauta pozitii comode. De aceea, functia de COO, acolo unde suntem intr-o zona de constructie, imi da posibilitatea de a-mi pune amprenta pe cum va arata acest grup in viitor, iar pe de alta parte ma forteaza – pentru a face fata – sa invat lucruri noi, piete noi  – investment, start-up uri in tehnologie, real estate – pe masura dezvoltarii de noi piloni ai grupului.

Dezvoltarea grupului a insemnat nu doar extinderea la nivel organizational a brandurilor pe care noi le-am construit de-a lungul timpului, ci si o oportunitate crestere in cariera pentru membrii sai: cel care a preluat functia de CEO a urcat in locul lui pe altcineva, care la randul lui a urcat pe altcineva si asa s-a miscat pe verticala o intreaga falie de oameni, care vin pe noile pozitii cu o viziune noua, cu propriul entuziasm, si mai ales, amprenta personala care face sistemul tot mai complex si mai complet. Rolul nostru, al oamenilor Impetum Group este sa cream sinergii in sprijinul companiilor pe care le coordonam, dar si sa crestem oameni care rezoneaza cu valorile noastre comune.

Alina Matei: Asadar, ce v-ati propus pentru IMPETUM? De multa vreme, cand auzi de CITR, in minte iti vine lin, fara niciun efort, apoziția dezvoltata ”iderul pietei de insolventa din Romania”.

Vasile Godinca-Herlea: Impetum Group este un challenge asumat. Credem ca putem deveni numarul unu in toate domeniile in care ne avansam, ca putem sa depasim cu succes domeniul in care ne-am format. Impetum este vehiculul nostru prin care vrem sa devenim relevanti in mediul de business, sa devenim un pol de influenta in Romania, un pilon de dezvoltare a economiei. In Impetum credem in ideea de valoare in businessul romanesc, de aceea misiunea noastra este sa maximizam valoarea de business in oricare etapa din viata unei companii, prin companiile noastre specializate in: insolventa si restructurare – CITR, investitii in companii in distress – ROCA Investments si investitii in start-upuri din tehnologie – ROCA X. In ceea ce priveste dezvoltarea organizationala a Impetum Group, cel mai important proiect este cel de structurare a grupului si a interactiunii si sinergiilor dintre companiile noastre, iar urmatoarele prioritati sunt digitalizarea si cultura organizatională comuna.

Alina Matei: Cum e viata unui COO al unui grup care vrea sa creasca? Aveti biroul mai mare, sunteti la un etaj cu un view peste tot Bucuresti-ul? 🙂

Vasile Godinca-Herlea: Functia de COO este foarte versatila in sine – nu exista o definitie sau un job description standard. Ea difera de la companie la companie, iar COO-ul are misiunea dificila de a-si autodefini rolul astfel incat el sa fie determinant in organizatie. In grupul nostru, ea este un balet intre viziunea CEO-ului si directiile strategice pe care le montam si demontam mereu in echipa de management, pe de-o parte, si traducerea acestor strategii in obiective anuale tangibile si chiar task-uri de zi de zi, pe de alta parte. COO-ul este cureaua de transmisie intre viziune si executie, caci cum spunea Ford: „viziunea fara executie este doar halucinatie”.

Alina Matei: Va asteptati ca aceasta perioada sa aduca atat de multe modificari legislative?

Vasile Godinca-Herlea: E o situatie paradoxala in care nimeni nu se astepta la nimic pentru ca nu stia la ce sa se astepte. In fata unui pericol ai trei optiuni: ingheata, lupta sau fugi. Stresul provocat de coronavirus este distinct, pentru ca n-ai cu cine sa lupti si n-ai unde sa fugi, prin urmare nicio reactie nu este predictibila. Masurile legislative adoptate deja nu sunt atat de relevante pe cum ar trebui sa fie cele pe care le vom lua de-acum inainte, pentru ca lumea a devenit din nou predictibila, si mai ales are nevoie mai mult decat oricand de interventia statala atat la nivel legislativ cat si de incurajare si sustinere a revenirii pe crestere.

Alina Matei: Avand in vedere pregatirea dumneavoastra pedagogica si didactica, mi-ati amintit de domnul avocat Florentin Tuca care a inceput tot ca invatator, o sa va rog sa ne spuneti ce solutii sunt pentru ca impactarea companiilor sa fie spre minimul de negativ sau chiar, de ce nu, de a maximiza valoarea de business din viata unei companii – expresie luata chiar de pe website-ul IMPETUM?

Vasile Godinca-Herlea: Aceasta incetinire a economiei prin lockdown a avut efecte diferite asupra sectoarelor de activitate – de la o stopare totala a activitatii in zona HORECA, la sectoare care au incetinit ca victime colaterale. Pe de alta parte, criza sanitara a avut darul de a scoate la suprafata si unele oportunitati cum ar fi accelerarea proceselor de digitalizare, de schimbare a atitudinii fata de munca la distanta si niste oportunitati nesperate pentru turismul autohton.

In acest context as spune ca statul ar trebui sa se concentreze in primul rand pe consolidarea zonei medicale astfel incat noi valuri ale pandemiei sa poate fi preintampinate cu suficiente locuri in spitale, pentru a preveni un nou lock down. In al doilea rand, ar trebui sa se imprumute masiv – avand in vedere ca gradul de indatorare al Romaniei nu este unul foarte ridicat, in ciuda perceptiei negative cu care sunt intampinate aceste imprumuturi – pentru a porni investitiile in domenii strategice, dar si pentru a putea acorda facilitati fiscale diferentiate sectoarelor lovite de pandemie.

Ar trebui sa existe un fond de contragarantare a imprumuturilor, astfel incat sa se incurajeze creditarea in aceasta perioada si pentru a preintampina situatia de blocaj din 2008 a bancilor. In plus, ar trebui sa ne concentram pe crearea de programe de retentie a fortei de munca ce s-a intors din Vest si pe integrarea acesteia in campul muncii autohton. Nu in ultimul rand crearea de facilitati si ajutoare pentru a relansa, in conditii de siguranta, turismul in Romania, si de a exploata aceasta zona in perioada urmatoare.

Alina Matei: Daca alatur in cap IMPETUM si CITR, va marturisesc ca ma duce gandul la Vladimir Nabokov: Viata este frumoasa. Viata este tristă. Exista perspective ca numărul falimentelor sa scada pentru ca firme ca IMPETUM sa se concentreaze pe viata business-urilor?

Vasile Godinca-Herlea: Companiile, asemenea organismelor, functioneaza in cicluri de viata: de la start-up, la criza de crestere, la criza de lichiditate, insolventa si restructurarea sunt etape din maturizarea unei companii. Insolventa, mai mult decat orice alt domeniu de busines, se concentreaza preponderent pe pastrarea oricarei forme de viata a businessurilor, pe salvarea valorii, depasirea dificultatilor si reintegrarea, pe baze solide, in economie. Prin activitatea pe care o desfasuram in Impetum Group, prin CITR, ROCA si ROCA X, putem spune ca avem deja o contributie importanta la însănătoșirea economiei românești și sprijinul a businessurilor indiferent de etapa de viață în care se află.

Alina Matei: Ca avocat, ca practician in insolventa, ce a fost năucitor in aceasta perioada a Coronavirusului?

Vasile Godinca-Herlea: Cea mai surprinzatoare a fost decizia de inchidere a instantelor, relevand de aici nevoia de reforma si digitalizare, astfel incat actul de justitie sa poata fi infaptuit in continuare. Suspendarea activitatii instantelor nu a dus, totusi, pentru practicienii in insolventa, si la suspendarea activitatii acestora, deoarece problemele companiilor nu se opresc. Si totusi a existat o perioada de suspensie in care nu era clar daca practicienii mai pot face licitatii, mai pot convoca adunari de creditori, chiar si online. A mai fost naucitor felul in care teama a influentat deciziile de business – modul in care au disparut brusc cumparatorii de bunuri din proceduri, iar in unele cazuri chiar daca interesatii n-au disparut, ofertele lor s-au injumatatit peste noapte.

Alina Matei: Si pentru ca stiu ca va plac pickup-urile, ce placa s-ar potrivit mai bine prezentului?

Vasile Godinca-Herlea: In orice caz nu as pune o placa zgariata care sa se repete. Insa as pune niste muzica dance sa reincalzim sangele in noi.

Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru cititorii J.

Vasile Godinca-Herlea: Cum trecem printr-o perioada cel putin interesanta le doresc, binenteles, multa sanatate si sa ne uitam la partea plina a paharului, la castigul acestor vremuri: un alt inteles al notiunii de work from home (de fapt ar suna mai bine work from places you love), conferintele on line care-s mai facil de organizat prin urmare pot fi mai multe si digitalizarea intensa care va transforma lumea mai rapid. In rest sa aiba parte de la voi de prezentatorii, lectorii si autorii cei mai elocventi, talentati, profesionisti si inventivi!

Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine!

Vasile Godinca-Herlea: Multumesc pentru intrebarile out of the box!

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti