Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Măsuri temporare ref. concursul de admitere la INM | Proiect. UPDATE: Adoptare. UPDATE: CSM depune la CCR un memoriu amicus curiae. UPDATE: Obiecție de neconstituţionalitate parțial admisă. UPDATE: Decizia motivată. UPDATE: Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege. UPDATE: Raport de admitere al Comisiei juridice a Senatului. UPDATE: Se pot organiza concursuri de admitere în magistratură. UPDATE: Promulgare Lege. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial
12.07.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CCR, Content, Jurisprudență, Lege 9, Proiecte legislative, Selected, Sistemul judiciar, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 685 din 9 iulie 2021 a fost publicată Legea nr. 192/2021 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, precum și la concursul de admitere în magistratură.

Legea nr. 192/2021 aduce o serie de măsuri temporare privind admiterea la Institutul Național al Magistraturii (INM), admiterea în magistratură în condițiile art. 33 din Legea nr. 303/2004, precum și formarea profesională inițială, examenul de absolvire INM, stagiul și examenul de capacitate pentru auditorii de justiție ce vor fi admiși la INM în anii 2021 și 2022.

Intrare în vigoare: 12 iulie 2021

***

Joi, 8 iulie 2021, Klaus Iohannis, Președintele României, a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură (PL-x 567/30.09.2020), potrivit unui comunicat.

***

Luni, 28 iunie 2021, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură.

109 voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

:: Ordinea de zi a Senatului (poziția 27)

***

Miercuri, 23 iunie 2021, conform unui mesaj publicat pe rețelele de socializare, Laura-Iuliana Scântei – președinte Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat a transmis următoarele: „Comisia juridică a Senatului a dat, azi, raport de admitere pentru două legi deosebit de importante pentru ridicarea presiunii de pe sistemul judiciar, ca urmare a deficitului de judecători și procurori.

Proiectul de lege pentru organizarea concursurilor de admitere în magistratură și la INM, aflat în reexaminare după o decizie CCR, va permite organizarea concursurilor pentru judecători și procurori în anii 2021-2022. Condiția de „bună reputație” rămâne o cerință legală pentru candidați, întrucât ține de integritatea și onoarea funcției de judecător sau procuror. Prestigiul justiției și încrederea cetățenilor în justiție este strâns legată de persoana celui care exercită funcția de judecător sau procuror. Senatorii juriști au eliminat, prin amendamente, arbitrariul la stabilirea bunei reputații: o persoană sancționată contravențional sau disciplinar în ultimii 3 ani anterior datei susținerii primei probe de concurs nu se bucură de o bună reputație dacă fapta pentru care a fost sancționată afectează onoarea și probitatea funcției ori prestigiul justiției și dacă sancțiunea nu a fost radiată.

Inițiativa parlamentară care stabilește o procedură clară și rapidă pentru realizarea transferurilor în magistratură prin intermediul CSM, precum și condiții de vechime redusă la 7 ani pentru procurorii DNA si DIICOT, a primit votul majorității senatorilor juriști.

Ambele legi vor fi incluse pe ordinea de zi a plenului Senatului din 28 iunie. Senatul este cameră decizională.

Legile votate azi în Comisia Juridică corectează ceea ce PSD a stricat în 2018-2019 prin modificările aduse Legilor Justiției. Coaliția parlamentară din jurul PNL remediază, fie și temporar, problema acută a lipsei resurselor umane – judecători și procurori – din instanțe si parchete. PSD a blocat efectiv activitatea instanțelor și parchetelor prin modificări legislative sistemice iresponsabile. PSD a permis pensionarea anticipată a magistraților după doar 20 de ani vechime, a crescut din pix numărul de judecători în unele completuri și a blocat organizarea concursurilor în magistratură și la INM, golind instanțele si parchetele de magistrați profesioniști.

Într-o sesiune parlamentară, guvernul condus de Florin Cîţu și parlamentarii coaliției au reușit să elimine pe cale legislativă aceste modificări toxice ale PSD și să deblocheze, după 3 ani, procesul de selecție a judecătorilor si a procurorilor din rândul celor mai buni absolvenți ai facultăților de drept, dar și al practicienilor în drept cu experiență (avocați, consilieri juridici ș.a.).
Am încredere că și celelalte obiective asumate de PNL în guvern și în coaliție vor fi îndeplinite în integralitate anul acesta: desființarea SIIJ, într-o sesiune extraordinară a Senatului, convocată după primirea opiniei Comisiei de la Veneția la sesizarea ministrului justiției, și noile Legi ale Justiției care să asigure premisele legale pentru funcționarea independentă și eficientă a unei justiții europene în România.”

***

Joi, 3 iunie 2021, Ministerul Justiției a informat că proiectul de lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (PL-x nr. 567/2020) a fost adoptat de Camera Deputaților.

Acesta urmează să fie înaintat la Senat, pentru finalizarea procesului legislativ.

***

Vineri, 7 mai 2021, Curtea Constituțională a României a dat publicității Decizia nr. 187 din 17 martie 2021 referitoare la obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 14, 18, 27, 43 și 67 din Legea privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură, precum și a legii în ansamblul său.

:: Decizia motivată

***

Miercuri, 17 martie 2021, Curtea Constituțională a României, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, potrivit unui comunicat:

1. Cu majoritate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 28 de senatori aparținând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art. 18 și ale art. 67 din Legea privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, precum și la concursul de admitere în magistratură.

2. Cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că sunt constituționale, în raport cu criticile formulate, dispozițiile art. 14, 27 și 43 din aceeași lege, precum și actul normativ în ansamblul său.

***

Miercuri, 17 februarie 2021, Consiliul Superior al Magistraturii a informat că a formulat un memoriu amicus curiae în dosarul Curții Constituționale având ca obiect sesizarea formulată de Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat privind controlul constituționalității, înainte de promulgare, a Legii privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, precum și la concursul de admitere în magistratură.

Prin punctul de vedere exprimat Consiliul Superior al Magistraturii a indicat, în esență, că prin adoptarea legii în discuție, Parlamentul a intervenit, în limitele competențelor sale, atât în vederea transpunerii Deciziei Curții Constituționale nr.121/2020, cât şi pentru a asigura efectivitatea procedurilor de admitere în magistratură pentru anii 2021 şi 2022, din perspectiva deficiențelor relevate de noul cadru normativ conturat ca urmare a modificărilor aduse prin Legea nr.242/2018.

În consecință, Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat că obiecțiile de neconstituționalitate sunt neîntemeiate, actul normativ fiind adoptat cu respectarea Legii fundamentale, solicitând respingerea obiecţiei de neconstituționalitate.

Reamintim că atât timp cât legea adoptată nu este în vigoare, Consiliul Superior al Magistraturii este în imposibilitatea de a organiza concursuri de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii sau în magistratură, fapt de natură să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor care se confruntă cu un volum de muncă din ce în ce mai ridicat în condițiile unor scheme de personal cu un grad tot mai redus de ocupare. Consecințele negative ale lipsei de personal vor fi resimțite de justițiabili, cărora trebuie să li se garanteze dreptul la un proces echitabil, într-un termen optim și previzibil.

Textul integral al punctului de vedere poate fi accesat aici.

***

Miercuri, 3 februarie 2021, Senatul României a informat că a adoptat Proiectul de lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură (L699/2020).

***

Marți, 8 septembrie 2020, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, precum și la concursul de admitere în magistratură.

:: Proiectul
:: Expunerea de motive

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti