« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Fuziuni & Achiziţii
Profesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Horea Popescu: CMS, ca firmă internațională de avocatură, este o corporație aparte
09.09.2020 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alina Matei

Alina Matei

Horea Popescu

Horea Popescu

Alina Matei: Când am citit comunicatul privind promovarea ta ca lider al practicii CMS de Corporate M&A din regiune, m-am întrebat dacă nu cumva această poziţie este una asemănătoare urcatului pe munte, ştiut fiind că îţi place muntele, mai degrabă decât firească, pentru că putea să vină mai devreme. Dar până la promovarea ta, întrebarea pe care nu obosesc să o adresez este de ce ai ales Facultatea de Drept.

Horea Popescu: Bună întrebare… Uneori mă mai întreb și eu! 🙂 Sincer, chiar nu mai țin minte care a fost factorul determinant să mă îndrept în direcția asta acum mai bine de douăzeci și cinci de ani. Poate datorită faptului că era la modă atunci, poate pentru că m-a motivat concurența mare de la admitere, poate pentru că eram pasionat de istorie… greu de spus acum. În orice caz, nu pot să îți ofer răspunsul pe care poate îl așteptai, cum că am simțit chemarea încă din copilărie, sau că am vrut să fac dreptate în lume ș.a.m.d. Părinții mei erau dintr-un cu tot alt mediu, cred că nu cunoscusem niciun avocat până în liceu… În plus, am și terminat Liceul de Informatică din Timișoara, așa că, nu știu ce să zic… Cred că am putea să concluzionăm că așa a fost să fie, am simțit o chemare inexplicabilă în direcția asta…

Alina Matei: Ce te-a învăţat Facultatea de Drept a Universităţii de Vest? Reflectă ea într-un fel soarta ta în sensul de traseu profesional?

Horea Popescu: Perioada de studii la Facultatea de Drept din Timișoara a fost una specială datorită faptului că era o facultate nouă, cu un corp profesoral în formare. Pot spune că în anii nouăzeci când am făcut eu facultatea, am crescut odată cu ea. Fiind un grup mai mic de studenți decât la alte centre universitare mai mari, am putut să fim mai apropiați de profesori și să participăm la tot felul ce cercuri și inițiative sub îndrumarea imediată a profesorului. Cred că important era și faptul că profesorii titulari ne dedicau mult timp în afara programului de cursuri, ceea ce a creat o comuniune frumoasă. Din aceste cercuri extracurriculare, am îndrăgit dreptul internațional pe care îl preda profesorul Valentin Constantin, ceea ce, împreună cu studiile post-universitare, mi-au îndreptat cariera într-o anumită direcție, asupra careia nu am mai revenit ulterior.

Alina Matei: Când ai devenit avocat ţi-ai propus să ajungi partener într-una din primele cinci firme de avocatură din lume, gând care te-a făcut să nu simţi presiunea profesiei de avocat?

Horea Popescu: Sincer, în timpul facultății nu știam încă încotro o să mă îndrept. Am câștigat însă o bursă integrală la Universitatea Central Europeană de la Budapesta pentru un masterat în drept internațional comparat. Datorită faptului că anul de studiu începea aproape imediat după terminarea licenței, nu am mai apucat să mă gândesc dacă să dau la magistratură sau nu, așa că singura opțiune a fost să încerc să intru în avocatură. Am dat examenul (mult mai ușor pe atunci) și am intrat în timp ce studiam la Budapesta. Nu eram nici atunci convins că vreau să fiu avocat, singurele lucruri pe care le știam despre avocatură erau de prin cărțile lui John Grisham, și nu era ceva ce mi-aș fi dorit să fac. Așa că răspunsul imediat ar fi nu, nu îmi propusesem să fiu partener într-o firmă internațională de avocatură. În plus, ele nici nu existau în România la momentul respectiv! J Dar așa e viața, un șir de întâmplări care te poartă într-o anumită direcție…

Alina Matei: 12 ani ca partener la CMS. Zi şi noapte. Nu e uşor. Ce înseamnă pentru tine această poziţie?

Horea Popescu: În primul rând multă responsabilitate. Responsabilitate față de echipă, responsabilitate față de clienți, responsabilitate față de firmă și față de îndeplinirea obiectivelor financiare stabilite la nivelul firmei. Partener e doar un titlu, dar un avocat evoluează continuu și pot să spun același lucru și despre mine în ultimii 12 ani. Am parcurs mai multe etape. La început coordonam o echipă mai mică în cadrul grupului de fuziuni și achiziții, apoi am împărțit câțiva ani coordonarea departamentului cu un avocat american, John Fitzpatrick, pentru ca, din 2014, să preiau conducerea grupului de tranzacții.

În tot acest timp, obiectivul meu a fost să mențin o legătură cât mai bună între puterea brandului și experiența acumulată în cei peste 200 de ani de existență ai firmei și oportunitățile de afaceri care s-au creat pe piața avocaturii din România, să mă asigur de recunoașterea numelui firmei la nivel local și de implicarea fiecărui membru al departamentului de fuziuni și achiziții în tranzacții importante pe piața din România. În același timp, am avut în vedere crearea unui mediu de lucru plăcut, unde colegii mei să vină cu plăcere și să lucreze într-o echipă bine sudată.

Alina Matei: Şi ajungem la promovarea ta în poziţia de lider al practicii CSM de Corporate M&A din regiune. Ce presupune în concret această promovare?

Horea Popescu: Avem o practică regională tranzacțională care cuprinde circa 100 de parteneri și asociați, de o foarte mare diversitate, probabil una dintre cele mai mari departamente de avocați de fuziuni și achiziții activând la nivel regional dintre firmele internaționale de avocatură prezente în Europa Centrală și de Est. Rolul meu este să identific și să creez oportunități regionale de business, să lucrez împreună cu echipele locale la strategia de dezvoltare, la bugetele fiecărui grup, să mă implic în politica de recrutare și de personal, în general, a grupului. E o funcție care poate să ocupe oricât de mult timp ai să îi aloci. Subliniez faptul că rămân în continuare coordonatorul practicii tranzacționale din România, implicându-mă activ în proiectele biroului din București. Încerc să păstrez un echilibru între timpul alocat îndatoririlor regionale și celor locale. Întotdeauna am fost ghidat în viață de principiul subsidiarității, despre care am scris, de altfel, și lucrarea de licență, principiu potrivit căruia e cel mai bine să nu intervii pentru a impune ceva la nivelul unor grupuri care se pot autogestiona, decât, eventual, pentru a sprijini grupul respectiv să își atingă scopurile.

Alina Matei: Din luna mai şi până acum, ai avut vreme să observi din interior măruntaiele unei poziţii regionale. Care este certitudinea pentru a duce la îndeplinire proiectul cu care ai aplicat pentru această poziţie?

Horea Popescu: Certitudinea este dată de faptul că CMS, ca firmă internațională de avocatură, este o corporație aparte, pentru că este mult mai puțin piramidală decât pare. În aceste condiții, orice idei și direcții noi nu se impun cu forța, ci printr-un dialog constructiv, în care părerea fiecaruia este ascultată și apreciată. În lunile acestea, în care, din cauza pandemiei, interacțiunea cu colegii mei din alte țări s-a desfășurat exclusiv on-line, mi-am dat seama că ceea ce motivează cel mai bine oamenii, mai ales într-un context restrictiv ce a presupus respectarea distanțării sociale, este colaborarea în vederea atingerii unui obiectiv comun, oricare ar fi el.

Alina Matei: Având în vedere rapidititatea cu care se schimbă lumea, belşugul de informaţii, inteligenţă artificială cum va afecta avocatura ca profesie, ca mod de viaţă pentru foarte mulţi avocaţi?

Horea Popescu: Să sperăm că în bine. Sunt anumite activități ale profesiei noastre care vor putea fi efectuate mult mai eficient de calculatoare, cum sunt, de exemplu, exercițiile de due diligence foarte extinse, mai ales acolo unde există o repetitivitate a documentelor care trebuie revizuite.

În urmă cu an, CMS a înființat un grup dedicat promovării tehnologiei și inovației în serviciile juridice pentru clienți. Grupul este format din avocați specializați în tehnologie și diverși specialiști în domeniul IT și data management. De exemplu, CMS este prima firmă din Europa care a folosit Brainspace Discovery – o tehnologie AI bazată pe „machine learning” și „data visualisation”.

Continuăm să lucrăm ca firmă și la procese de automatizare a unor documente mai complicate, cum sunt diferite tipuri de contracte, dar totuși, în jurisdicția noastră cel puțin, munca avocaților va rămâne în continuare importantă pentru destul timp de acum încolo…

Alina Matei: Dar până la desfăşurarea online a proceselor, aşa cum s-a întâmplat în pandemie, cât crezi că va trece?

Horea Popescu: Pe partea procesuală este dificil să mă pronunț, dar ce pot să spun cu certitudine este că, pe partea tranzacțională, lucrurile se vor schimba un pic. În cele 6 luni de la izbucnirea pandemiei, întâlnirile fizice pentru negocierea tranzacțiilor în care am fost implicați au dispărut aproape în totalitate. Dar asta nu înseamnă că și tranzacțiile au dispărut, doar că negocierea lor s-a mutat pe Teams, Zoom, Skype sau pe telefon. Clienții au constatat că nu este strict necesar să zboare mii de kilometri și să se închidă într-o sală de conferință pentru zile în șir pentru a finaliza o tranzacție, ci că totul se poate face și online. Se poate face, dar nu e ideal. De multe ori, apropierea umană, cunoașterea personală, discuția față în față pot rezolva mult mai ușor deblocarea anumitor negocieri și finalizarea cu succes a tranzacției. În consecință, deși cred că de acum încolo foarte mult din activitatea noastră se va muta în virtual, nu cred ca interacțiunea fizică va dispărea cu totul în viitor.

Alina Matei: Pandemia nu s-a terminat şi nici nu ştim dacă se va termina… Pentru tine, perioada de început cu statul acasă, închiderea grădiniţelor şi şcolilor, limitarea exercitării a destul de numeroase drepturi a schimbat ceva în înţelegerea rostului în ~tragedia sau comedia cosmică~, cum spunea Lucian Blaga?

Horea Popescu: Greu de spus. Ce este clar este că ne-am dat seama probabil cu toții că putem trăi foarte bine fără anumite lucruri care până mai anul trecut ni se păreau indispensabile, că putem avea o existență mai simplă în care să ne putem (re)descoperi pe noi, pe cei apropiați, ce avem împrejur și nu în ultimul rând, țara noastră cu frumusețile ei, așa cum (nu) sunt puse ele în valoare în acest moment.

Probabil că pandemia m-a și prins într-un moment al vieții în care pot să privesc toate aceste constrângeri cu o anumită detașare, pentru că pot să spun că am fost în destule locuri și am făcut destule lucruri încât să nu tânjesc neapărat după o reluare imediată a existenței anterioare.

Alina Matei: De ce îţi place aşa de mult muntele? Ce te atrage? Am urcat acum două săptămăni pe Moldoveanu şi a fost destul de solicitant… 🙂

Horea Popescu: Hahaha, nu ți-ai ales un munte ușor! Moldoveanu nu e doar cel mai înalt munte din România, ci și unul solicitant, indiferent pe unde l-ai urca. Am moștenit dragostea de munte și de schi din familie, încă din copilărie. Pe fondul ăsta, în tinerețe am urcat mult pe munte în România, după care a urmat o pauză când m-am apucat de avocatură, pentru că nu am mai avut timp. De-abia după ce am împlinit vreo 30 de ani, setea de aventură și de a descoperi locuri noi s-a întâlnit cu resursele financiare pentru a-mi duce la îndeplinire planurile, și așa au început perindările mele prin munții lumii, în Africa, America de Sud, Tibet, Caucaz, Europa etc.… Nu este doar pasiunea pentru munte, ci este pasiunea de a descoperi locuri noi, frumoase și de a-mi depăși limitele.

Totodată, muntele îți dă totdeauna un sentiment de calm și te invită la o contemplare care te liniștește. În plus, pe munte se leagă și prietenii frumoase între oameni veniți din toate colțurile lumii care împărtășesc aceeași pasiune.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J.

Horea Popescu: Cred că este foarte important să privim cu toții cu încredere în viitor, pentru că situația actuală, pe lângă tragedia de ordin sanitar și medical pe care nu am depășit-o încă, va crea oportunități pentru noi toți și pentru societate în general, care se vor dovedi în cele din urmă benefice pentru progresul nostru.

Alina Matei: Mulţumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine.

Horea Popescu: Plăcerea a fost de partea mea.

 
Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Fuziuni și achiziții, Interviuri, JURIDICE.ro, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD