Secţiuni » Arii de practică » Protective » Data protection
Data protection
DezbateriConferinţeToate evenimenteleCărţiProfesionişti


CJUE: Înregistrarea video a unei persoane – prelucrare automată de date cu caracter personal
15.09.2020 | Ruxandra SAVA

Secţiuni: Articole, Content, Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Ruxandra Sava

Ruxandra Sava

În Cauza C‑345/17, CJUE a statuat că:

„(…) În ceea ce privește noțiunea „prelucrarea datelor cu caracter personal”, articolul 2 litera (b) din Directiva 95/46 o definește ca fiind „orice operațiune sau [orice] serie de operațiuni care se efectuează asupra datelor cu caracter personal […], cum ar fi colectarea, înregistrarea, organizarea, stocarea, adaptarea sau modificarea, extragerea, consultarea, utilizarea, dezvăluirea prin transmitere, diseminare sau în orice alt mod, alăturarea ori combinarea, blocarea, ștergerea sau distrugerea”.

În cadrul unui sistem de supraveghere video, Curtea a statuat deja că o înregistrare video a unor persoane, stocată pe un echipament de înregistrare în mod continuu, și anume pe hard disk‑ul acestui sistem, constituie, în conformitate cu articolul 2 litera (b) și cu articolul 3 alineatul (1) din Directiva 95/46, o prelucrare de date cu caracter personal automată (a se vedea în acest sens Hotărârea din 11 decembrie 2014, Ryneš, C‑212/13, EU:C:2014:2428, punctele 23 și 25).

Cu ocazia ședinței în fața Curții, domnul Buivids a afirmat că a utilizat o cameră foto digitală pentru a efectua înregistrarea video în cauză. Este vorba despre o înregistrare video a unor persoane, stocată pe un echipament de înregistrare în mod continuu, și anume memoria camerei menționate. Astfel, o asemenea înregistrare constituie o prelucrare de date cu caracter personal automată în sensul articolului 3 alineatul (1) din această directivă.

În această privință, faptul că o asemenea înregistrare nu a avut loc decât o singură dată nu are incidență asupra aspectului dacă această operațiune intră în domeniul de aplicare al Directivei 95/46. Astfel, după cum reiese din modul de redactare a articolului 2 litera (b) din această directivă coroborat cu articolul 3 alineatul (1) din aceasta, directiva menționată se aplică „oricărei operațiuni” care constituie o prelucrare de date cu caracter personal, în sensul acestor dispoziții. (…)[1]

***

Notă: Cu anumite excepții, prin montarea camerelor de supraveghere CCTV, actorii publici și/sau privați (i.e. organisme și autorități publice, societăți, ONG-uri, persoane fizice) devin operatori cu privire la respectiva operațiune de prelucrare (înregistrarea video). Deși Directiva 95/46 a fost abrogată de RGPD, principiile acesteia rămân valabile[2]. În consecință, actorii care montează astfel de camere de supraveghere trebuie să respecte cele șapte principii RGPD[3]. Cu privire la respectarea principiului legalității, operatorii trebuie să își întemeieze activitatea de supraveghere video pe cel puțin un temei juridic de prelucrare[4]. În practică poate fi dificil să se obțină consimțământul tuturor persoanelor vizate. Interesul legitim, pentru a putea fi utilizat, trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, o serie de condiții și este necesară efectuarea unei analize a interesului legitim[5]. Cu privire la supravegherea video a angajaților, legislația națională introduce condiții suplimentare[6]. Indiferent de temeiul juridic utilizat, informarea persoanelor trebuie să se realizeze într-o modalitate completă, concisă și clară.[7] Distinct de dreptul la informare, persoanele supravegheate au o serie de drepturi pe care și le pot exercita în raport cu operatorul (de exemplu, dreptul de acces, dreptul la opoziție, dreptul la rectificare, dreptul la restricționare, dreptul la ștergere, dreptul de a se adresa unei instanțe de judecată sau dreptul de a depune o plângere la ANSPDCP).

Prevederile RGPD se aplică și persoanelor fizice care montează astfel de sisteme, iar excepția „activității exclusiv personale sau domestice” este de strictă interpretare. În acest sens, CEPD dă următorul exemplu[8]:

O persoană fizică își monitorizează propria grădină. Proprietatea este închisă și doar operatorul și familia intră în grădină în mod regulat. Această activitate de prelucrare se încadrează în excepția „activității exclusiv personale sau domestice” deoarece supravegherea video nu acoperă zone publice sau proprietăți ale vecinilor.

Per a contrario, dacă persoana fizică ar fi montat camere către domeniul public, către un spațiu comun dintr-un imobil sau către proprietăți ale vecinilor, RGPD s-ar fi aplicat, iar persoana fizică ar fi fost obligată să conformeze activitatea de prelucrare la prevederile RGPD sau să renunțe la activitatea de monitorizare video.

În practică, pot exista situații frecvente în care nu se poate utiliza niciun temei legal pentru supravegherea video. În absența unui temei legal, prelucrarea va fi ilegală. În aceste situații, pentru a evita consecințele nedorite asupra vieții private a persoanelor, sancțiunile RGPD și litigiile, este recomandat a se renunța la supravegherea video.


[1] CJUE, Cauza C‑345/17. Sergejs Buivids c. Autoritatea Națională pentru Protecția Datelor, Letonia, par. (33) – (37).
[2] Daniel-Mihail ŞANDRU, La vremuri noi, principii vechi. Observaţii critice privind două expresii nou introduse în art. 5 al Regulamentului General privind Protecţia Datelor, Revista Română de Drept al Afacerilor nr.1/2018, p. 80.
[3] A se consulta, în acest sens, art. 5 din RGPD.
[4] A se consulta, în acest sens, art. 6 din RGPD.
[5] A se vedea CJUE. Cauza Cauza C-708/18, TK împotriva Asociației de Proprietari bloc M5A‑Scara A, Hotărârea din 13 februarie 2020, ECLI:EU:C:2019:1064, curia.europa.eu, par. (40).
[6] Art. 5 din Legea nr. 190/2018.
[7] A se consulta, în acest sens, art. 13 din RGPD.
[8] EDPB, Guidelines 3/2019 on processing of personal data through video devices, p. 6.


Av. Ruxandra Sava, CIPP/e

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti