« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

CJUE. Cauza C-25/17. Interpretarea noțiunii de „sistem de evidență a datelor cu caracter personal”
18.09.2020 | Ruxandra SAVA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Ruxandra Sava

Ruxandra Sava

CJUE. Cauza C‑25/17. Tietosuojavaltuutettu împotriva Jehovan todistajat – uskonnollinen yhdyskunta

Hotărârea din 10 iulie 2018, ECLI:EU:C:2018:551

CJUE, în Cauza C-25/17, a statuat că „(…) Prin urmare, trebuie să se răspundă la a doua întrebare că articolul 2 litera (c) din Directiva 95/46 trebuie interpretat în sensul că noțiunea „sistem de evidență”, prevăzută de această dispoziție, acoperă o serie de date cu caracter personal colectate în cadrul unei activități de predicare din casă în casă, care include numele și adresele, precum și alte informații referitoare la persoanele abordate, din moment ce aceste date sunt structurate potrivit unor criterii determinate care permit în practică recuperarea lor cu ușurință în scopul unei utilizări ulterioare. Pentru ca o astfel de serie de date să intre în sfera acestei noțiuni, nu este necesar ca ea să cuprindă fișe, liste specifice sau alte sisteme de căutare. (…)”[1].

Notă: RGPD se aplică prelucrărilor de date efectuate total sau parțial prin mijloace automatizate sau prelucrărilor manuale care fac parte dintr-un sistem de evidență a datelor sau care sunt destinate să facă parte dintr-un sistem de evidență a datelor[2]. Prin urmare, RGPD nu se aplică prelucrărilor manuale care nu fac parte sau nu sunt destinate să facă parte dintr-un sistem de evidență, cum este situația dosarelor fizice[3].

Potrivit art. 4 pct. 6 RGPD prin „sistem de evidență a datelor” se înțelege orice set structurat de date cu caracter personal accesibile conform unor criterii specifice, fie ele centralizate, descentralizate sau repartizate după criterii funcționale sau geografice. Prin urmare, prin sistem de evidență se înțelege orice fișier electronic, indiferent de format.

Cu toate acestea, nu orice sistem de evidență este protejat de RGPD. De exemplu, repertoriul de adrese[4] al unei persoane fizice, utilizat în afara unui scop comercial sau profesional, nu intră sub aplicabilitatea RGPD. RGPD nu se aplică în această situație deoarece suntem în prezența unei activități exclusiv personale sau domestice[5]. Cu toate acestea, excepția „activității exclusiv personale sau domestice” este de strictă interpretare. Prin urmare, dacă utilizarea repertoriului de adrese de către o persoană fizică depășește sfera exclusiv personală, de exemplu în situația în care persoana fizică decide să folosească adresele într-un scop profesional sau comercial, RGPD urmează să se aplice.


[1] CJUE. Cauza C‑25/17. Tietosuojavaltuutettu împotriva Jehovan todistajat – uskonnollinen yhdyskunta, Hotărârea din 10 iulie 2018, ECLI:EU:C:2018:551, curia.europa.eu, pct. 62.
[2] Art. 2 alin. (1) din RGPD.
[3] Par. (15) din Preambulul RGPD prevede că „(…) Dosarele sau seturile de dosare, precum și copertele acestora, care nu sunt structurate în conformitate cu criterii specifice nu ar trebui să intre în domeniul de aplicare al prezentului regulament. (…)”
[4] Par. (18) din Preambul.
[5] Art. (2) alin. (2) lit. c) din RGPD prevede că RGPD nu se aplică prelucrărilor de date cu caracter personal de către o persoană fizică în cadrul unei activități exclusiv personale sau domestice;


Av. Ruxandra Sava, CIPP/e

 
Secţiuni: Articole, CJUE, Content, Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență, Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD