Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Flux informații, Sistemul judiciar

A avut loc Conferinţa Naţională a Asociaţiei Magistraţilor din România

13 iulie 2023 | JURIDICE.ro

Luni, 11 iulie 2023 a avut loc, online, Conferinţa Naţională a Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), unde, prin votul unanim al membrilor participanți, a fost învestită o noua conducere, formată din Preşedinte şi Consiliu Director, care va implementa obiectivele asumate prin votul Conferinţei Naţionale pentru perioada următoare, potrivit unui comunicat semnat de judecător dr. Andreea Ciucă, preşedinte.

Cu această ocazie s-au dezbătut și aprobat Raportul de activitate al AMR și Planul de acţiune, s-a acordat titlul de „Preşedinte de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR)”, doamnei jud. dr. Gabriela Baltag – pentru întreaga activitate desfăşurată în calitate de preşedinte AMR.

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) îşi propune să continue demersurile pentru apărarea şi promovarea independenţei justiţiei – concept complex, ce include drepturi şi obligaţii. Aceste demersuri vor viza inclusiv situaţiile în care independenţa justiţiei este atacată atât la nivelul puterii judecătoreşti, cât şi la nivel individual, garanţie a dreptului la un proces echitabil – indiferent dacă acestea provin din interiorul sau din afara sistemului judiciar.

Acţiunile AMR se vor desfăşura prin utilizarea pârghiilor legale, în dialogul cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu puterea legislativă, cu puterea executivă, cu autorităţi publice şi cu organizaţii non-guvernamentale, cu mass-media, cu organele şi organismele europene, etc. –, astfel încât AMR să fie în continuare o voce importantă în sistemul judiciar şi în viaţa publică.

Acţiunile, luările de poziţie vor viza, şi în viitor, probleme importante pentru sistemul judiciar, statutul judecătorilor şi procurorilor, volumul de activitate şi condiţiile de muncă, drepturile şi libertăţile fundamentate ale persoanei.

AMR îşi propune, la fel ca până în prezent, să-şi susţină demersurile cu argumente credibile, veridice, să păstreze aceeași atitudine echilibrată, fiind adepta dialogului care are menirea să evite pervertirea sau prezentarea trunchiată intenţionată a realităţii, a faptelor.

Contextul în care urmează să se desfăşoare acţiunile AMR este unul dificil, activitatea instanţelor şi parchetelor fiind vădit îngreunată prin vacantarea unui număr foarte mare de posturi, cu evident prejudiciu pentru actul de justiţie căruia nu îi sunt asigurate condiţiile efective pentru a i se conferi celeritate, acurateţe şi eficiență.

Desconsiderarea justiției, negocierea acesteia la masa politică, denigrarea statutului magistraţilor, au condus la plecări masive din sistem şi la lipsa de interes a posibilei noi generaţii de magistraţi pentru profesiile de judecător şi procuror. Acestea sunt corelate cu scăderea dramatică a profesionalismului candidaților la concursurile de admitere în magistratură.

În acest context, noua conducere şi membrii AMR, își propun efectuarea de demersuri pentru ca, împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu Înalta Curte de Casație și Justiție și cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să se găsească soluții viabile, eficiente pentru reducerea deficitului de personal, sa reia acțiunile în scopul stabilirii volumului optim de activitate, cu normarea muncii.

Obiectivele asumate în cadrul Conferinței Naționale din data de 11 iulie 2023 includ, de asemenea: apărarea independenței sistemului judiciar prin luări de poziții publice, prin propuneri/observații pentru îmbunătățirea legislației în domeniile relevante pentru sistemul judiciar şi prin participarea la dezbaterile Legislativului ce vizează aceste domenii; organizarea de conferinţe tematice de actualitate; promovarea magistraturii la facultățile de drept și prezentarea condițiilor de intrare în profesie, prin colaborarea cu facultățile de drept din țară; demersuri publice de reabilitare a imaginii şi reputaţiei judecătorilor şi procurorilor afectaţi de atacurile dovedite ca neavenite; înfiinţarea unui birou de presă pentru o mai bună conlucrare cu mass-media, inclusiv referitor la exprimarea poziţiilor publice ale preşedintelui AMR, ca reprezentant al Asociaţiei; intensificarea participării active a AMR în cadrul Asociației Europene a Judecătorilor (EAJ-AEM) și Asociației Internaționale a Judecătorilor (IAJ-UIM).

Conducerea AMR mulţumeşte colegilor pentru participarea la Conferinţa Naţională şi pentru încrederea acordată.

AMR îşi asumă, şi pentru viitor, sarcina de a contribui la consolidarea statutului magistratului, la promovarea libertății și demnității profesiei și a independenței justiției care constituie o garanţie a dreptului la un proces echitabil, chintesenţa statului de drept, suport fundamental al democraţiei în România.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică