Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
CMS CMK
 

CJUE. C-98/20 mBank. Regulamentul (UE) nr. 1215/2012. Competența instanțelor din statul membru pe teritoriul căruia consumatorul are domiciliul. Transferul domiciliului consumatorului după încheierea contractului și înainte de introducerea acțiunii. Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecător raportor
10.09.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost judecător raportor.

Cererea de decizie preliminară a fost introdusă de Tribunalul Sectorului Praga 8, Republica Cehă în cadrul unui litigiu între mBank S.A., bancă stabilită în Polonia, care desfășoară activități online în Republica Cehă prin intermediul unei sucursale, pe de o parte, și PA, pe de altă parte, în legătură cu o creanță care a rezultat din ratele neplătite ale unui contract de credit de consum.

Instanța de trimitere arată că, la data introducerii acțiunii, domiciliul consumatorului se situa pe teritoriul Republicii Slovace, iar nu pe cel al Republicii Cehe. Astfel, pe lângă faptul că toate tentativele efectuate pentru a notifica persoanei în cauză actele judiciare în acest din urmă stat membru au eșuat, aceasta, informată în conformitate cu articolul 26 alineatul (2) din Regulamentul nr. 1215/2012, a susținut, prezentând probe în sprijinul acestei afirmații, că, la data introducerii acțiunii, domiciliul său fix se situa în Slovacia și, ca urmare, a contestat competența instanței cehe sesizate.

Deși instanța de trimitere arată că, din punctul său de vedere, noțiunea de „domiciliul consumatorului” în sensul Regulamentului nr. 1215/2012 trebuie înțeleasă ca făcând trimitere la domiciliul consumatorului la data introducerii acțiunii, aceasta solicită totuși Curții să stabilească dacă aceasta este într-adevăr situația sau dacă noțiunea respectivă face trimitere la domiciliul consumatorului la data la care a luat naștere raportul contractual, altfel spus, într-un caz precum cel din litigiul principal, la data încheierii contractului de credit în cauză.

Curtea, considerând că jurisprudența existentă oferă suficiente elemente pentru a răspunde la această întrebare, a statuat prin ordonanță motivată în baza articolului 99 din Regulamentul său de procedură, declarând:

Noțiunea de „domiciliul consumatorului” menționată la articolul 18 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1215/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2012 privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială trebuie interpretată în sensul că desemnează domiciliul consumatorului la data introducerii acțiunii în justiție.

:: Hotărârea

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.