Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

UNBR. Solicitare clarificări Ministerului Muncii și Protecției Sociale ref. aplicarea OUG nr. 132/2020
10.09.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Content, Covid 19 Legal React, Drept civil, Dreptul muncii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 10 septembrie 2020, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității adresa UNBR transmisă Violetei Alexandru, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, cu privire la aplicarea Ordonanței de Urgență nr. 132/2020:

„Stimată doamnă ministru,

La Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a fost semnalat de către avocați faptul că, la nivelul unor agenții teritoriale pentru plăți și inspecție socială, se invocă că nu se aplică avocaților drepturile reglementate prin Ordonanța de Urgență nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților şi angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă.

În ceea ce privește avocații, soluția propusă expres prin OUG nr. 132/2020 [art. 3 alin. 1 – profesioniștii, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil] constă în acordarea unei indemnizații cu caracter compensatoriu, la cererea expresă a celui îndreptățit, în baza unei declarații pe propria răspundere care să ateste reducerea activității profesionale. Așa cum am menționat în adrese anterioare, avocații se încadrează în categoria „profesioniștilor”, la care se referă OUG nr. 30/2020, așa cum prevăd dispozițiile art. 3 alin. (2) și (3) din Legea nr. 287/2009, privind Codul civil coroborate cu art. 8 alin. (1) din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil și cu prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat.

După cum reiese din economia prevederilor ordonanței, această indemnizație constituie o formă de prelungire a celei acordate în perioada stării de urgență în temeiul OUG nr. 30/2020, astfel cum a fost modificată și completată prin OUG nr. 53/2020, care indică expres avocații ca beneficiari ai măsurii.

Hotărârea Guvernului nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare şi de plată a sumelor acordate în baza OUG nr. 132/2020 reglementează formalitățile concrete pe care trebuie să le urmeze profesioniștii (avocați sau nu) care doresc să beneficieze de indemnizația compensatorie, cât și durata în care urmează a-și produce efecte juridice. Profesioniștii transmit cererea şi declarația pe propria răspundere la agențiile pentru plăți şi inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, în a căror rază teritorială îşi au sediul social, în luna curentă pentru plata indemnizației din luna anterioară.

În acest sens, vă rugăm să dispuneți efectuarea de demersuri pentru a clarifica situația semnalată la toate agențiile pentru plăti şi inspecție socială, pentru ca, pe de o parte, să se impună o soluție unitară pe întreg teritoriul țării și, pe de altă parte, să nu se creeze o situație defavorabilă și discriminatorie unor avocaților care îndeplinesc cerințele legislației sus invocate.

Vă mulțumim încă o dată pentru sprijinul acordat corpului de avocați în aceste timpuri speciale și, dacă se consideră necesar, suntem de acord să participăm la o întrevedere cu domnia voastră pentru clarificarea oricăror aspecte ce se impun.

Cu mulțumiri pentru colaborare,

Cu deosebită considerație,

Av. dr. Traian Briciu
Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România”

:: Adresa

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti