Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Înșelăciune. Achitare. Lipsă tipicitate
14.09.2020 | Adrian ŞANDRU

Secţiuni: Content, Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că niciodată între instanţa de judecată şi reclamant nu se creează un raport patrimonial care are la bază încrederea dintre cele două parţi, nici măcar în ceea ce priveşte plata taxei de timbru, atunci când reclamanta depune înscrisuri false care să ateste plata taxei judiciare de timbru.

Instanța supremă a mai arătat că nu este îndeplinită situaţia premisă pentru reţinerea infracţiunii de înşelăciune, neexistând un raport juridic patrimonial între inculpată şi instanţele de judecată (Tribunalul Bucureşti şi Tribunalul Ilfov) în cadrul căruia să fie nesocotite relaţiile sociale bazate pe încredere, astfel că Înalta Curte a constatat că nu sunt îndeplinite condiţiile de tipicitate obiectivă ale infracţiunii de înşelăciune, indiferent de legea aplicabilă (C. pen. anterior sau actualul C. pen.).

În speţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C. proc. pen., a achitat pe inculpata A. pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune prev. de art. 215 alin. (1) şi (2) C. pen. anterior cu aplicarea art. 41 alin. (2) C. pen. anterior, iar în baza art. 16 alin. (1) lit. f) teza a II-a C. proc. pen. rap. la art. 122 lit. d) şi art. 124 C. pen. anterior, a dispus încetarea procesului penal cu privire la săvârşirea de către aceasta a infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale prev. de art. 288 alin. (1) C. pen. anterior cu aplicarea art. 41 alin. (2) C. pen. anterior şi de uz de fals prev. de art. 291 C. pen. anterior cu aplicarea art. 41 alin. (2) C. pen. anterior. (Decizia nr. 143/A/2020 din 09 iunie 2020 pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect apelul)

Av. Adrian Șandru
act | Botezatu Estrade Partners

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti