« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Dosarele având ca obiect traficul de minori şi cel de persoane vor fi eliminate din interfața externă a aplicației ECRIS. UPDATE: Implementare funcție de anonimizare
17.11.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 17 noiembrie 2020, Ministerul Justiției a transmis următoarele, potrivit unui comunicat:

Ministerul Justiției a dezvoltat o nouă funcție a aplicației ECRIS, care permite, la replicarea pe portalul http://portal.just.ro/anonimizarea numelui unei singure părți din dosarele privind traficul de persoane (L. 678/2001, art. 12 și art. 210 NCP) și traficul de minori (L. 678/2001, art. 13 și 211 NCP),în speță numele victimelor infracțiunilor.

După anonimizare, numele victimelor vor fi înlocuite cu un text de protejare.

Funcția se poate utiliza atât pentru dosarele noi, cât și pentru dosarele deja înregistrate, care sunt publicate pe portalul instanțelor. Pentru dosarele care au fost bifate anterior în mod automat ca și confidențiale și nu s-au publicat pe portal, funcția de anonimizare a numelui uneia dintre părți se poate utiliza, dar în aceste dosare trebuie mai întâi să se debifeze bifa de dosar confidențial.

Această funcție, care se poate folosi și în alte dosare, indiferent de obiect, atunci când instanța consideră că se impune anonimizarea numelui uneia dintre părțile unui dosar, a fost deja inclusă în aplicația ECRIS și a fost transmisă instanțelor judecătorești spre aplicare în prima săptămână a lunii noiembrie.

Cu această ocazie, Ministerul Justiției a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să întreprindă demersurile necesare pentru a emite o hotărâre a CSM prin care să se instituie în sarcina instanțelor obligația de a își organiza activitatea de înregistrare a dosarelor, într-un mod care să permită anonimizarea numelui victimelor de la momentul introducerii pentru prima dată a datelor despre dosar în sistemul informatic ECRIS și emiterea numărului de dosar, dar și actualizarea publicării dosarelor în care au fost anonimizate ambele părți.

***

Luni, 14 septembrie 2020, Ministerul Justiției a transmis următoarele, potrivit unui comunicat:

„1. Deciziile referitoare la actualizarea nomenclatoarelor aferente aplicației ECRIS și a celorlate aplicații cu specific judiciar sunt luate de către Comisia de Actualizare a Nomenclatoarelor aferente Aplicației ECRIS. Comisia a fost constituită la nivelul anului 2011 prin Ordinul ministrului Justiției nr. 229/C/28.01.2011 și prin Decizia președintelui CSM nr. 327/21.03.2011, fiind formată din reprezentanți ai CSM, ÎCCJ, precum și ai instanțelor de toate gradele de jurisdicție.

2. În cadrul acestei Comisii, Ministerul Justiției este reprezentat de Direcția Tehnologia Informației, cu atribuții tehnico-administrative (implementare de PATCH-uri conform deciziilor Comisiei, convocarea comisiei, întocmirea listei de prezență, întocmire minută etc.).

3. La solicitarea ANITP (Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane) privind anonimizarea datelor cu privire la victimele traficului de persoane, în data de 18.10.2018, Comisia de actualizare a nomenclatoarelor aferente aplicației ECRIS și a celorlalte aplicații cu specific judiciar utilizate de instanțele de judecată a decis, în ceea ce privește obligația de publicare a dosarelor pe portalul instanțelor de judecată (portal.just.ro), ca dosarele ce au ca obiect: traficul de persoane (L. 678/2001 art. 12), traficul de minori (L. 678/2001 art. 13), traficul de persoane (art. 210 NCP), traficul de minori (art. 211 NCP)

– să fie eliminate din cuprinsul acestei platforme;

– dosarele noi să nu mai fie evidențiate.

4. Menționăm faptul că decizia a fost luată ținând cont de următoarele:

Imposibilitatea tehnică existentă la nivelul aplicației ECRIS de a anonimiza doar numele victimelor. În actuala configurație a ECRIS, nu există categoria de victimă, fiind evidențiate doar părțile din cadrul procesului penal.

– Aplicaţia ECRIS are o listă de obiecte prestabilite automat ca fiind confidenţiale. Acest lucru a fost implementat de către Direcţia Tehnologia Informaţiei din cadrul Ministerului Justiţiei în Patch-uri ale aplicaţiei ECRIS aprobate de Comisie, la cererea Consiliului Superior al Magistraturii.  Efectul bifei de dosar „confidenţial” este că aceste dosare nu se replică pe portalul instanţelor de judecată, pe echipamentele de tip infokiosk sau în aplicaţia ROLII.

– Hotărârea Plenului CSM nr. 884/20 august 2013, prin care au fost stabilite o serie de obiecte de judecată, în principal în materie penală, cu privire la care instanțele de judecată au obligația de a completa bifa „confidențial” de la înregistrarea dosarului și până la soluționarea definitivă a acestuia.

– Minuta Comisiei nr. 1 Legislație și cooperare interinstituțională a CSM, din data de 15.12.2017, prin care s-a decis transmiterea unei circulare către instanțe cărora li s-a indicat : „în vederea preîntâmpinării preluării pe site-ul ROLII a unor hotărâri exceptate de la publicare în cauzele înregistrate pe rolul instanței (…) se va completa bifa „confidențial”, dacă în urma verificării infracțiunii care face obiectul acesteia sau a altor aspecte care impun protecția vieții intime a persoanei (de ex. minoritate), se constată că aceasta face parte din categoria celor exceptate de la transmitere și publicare.”

5. Ministerul Justiției are în vedere rezolvarea acestei probleme, prin proiectul SIMS, componenta privind analiza la nivel macro în vederea dezvoltării noului sistem ECRIS.”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.