« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ÎCCJ. Fals intelectual. Renunțare la aplicarea pedepsei
02.10.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că instanţa poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei dacă infracţiunea săvârşită prezintă o gravitate redusă și în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, apreciind că aplicarea unei pedepse ar fi inoportună din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra persoanei inculpate (art. 80 alin. 1 C. pen.). În speță, Înalta Curte a constatat:
în ceea ce priveşte gradul de pericol social concret al faptei săvârşite de inculpatul A., se are în vedere faptul că acesta nu a acţionat cu intenţie directă, în scopul împiedicării copiilor la consiliere psihologică, şi, cu toate că au fost lezate relaţiile sociale referitoare la încrederea publică de care trebuie să se bucure înscrisurile oficiale, starea de pericol creată a fost una minimă, în condiţiile în care, deşi omisiunea de consemnare a poziţiei minorilor era producătoare de consecinţe juridice (în privinţa procedurii prev. de art. 913 C. proc. pen.), în speţă fapta nu a generat şi vătămări ale drepturilor copiilor.
– în ceea ce privește persoana inculpatului, că acesta, în vârstă de 65 de ani, în prezent cu anumite probleme medicale severe, are un nivel de instrucţie ridicat, fiind executor judecătoresc din anul 2001, se află la primul conflict cu legea penală, pe parcursul activităţii dând dovadă de competenţă profesională, seriozitate, responsabilitate, îndeplinindu-şi obligaţiile impuse de reglementările legale ale profesiei (astfel cum rezultă din caracterizările Camerei Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de apel Bucureşti – dosar apel). Toate aceste date ce caracterizează favorabil persoana sa demonstrează faptul că dispune de posibilităţi reale de îndreptare, că săvârşirea infracţiunii a fost un incident izolat, astfel că Înalta Curte apreciază că adoptarea unei soluţii de renunţare la aplicarea pedepsei, aplicarea unui avertisment şi atragerea atenţiei asupra conduitei sale viitoare, precum şi asupra consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni, este suficientă pentru reeducarea şi coerciţia inculpatului, în cauză nefiind oportună stabilirea unei pedepse.
Aceste date caracterizează favorabil persoana sa și demonstrează faptul că dispune de posibilităţi reale de îndreptare, că săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, prevăzută de art. 321 alin. (1) C. pen. a fost un incident izolat, astfel că Înalta Curte apreciază că adoptarea unei soluţii de renunţare la aplicarea pedepsei, aplicarea unui avertisment şi atragerea atenţiei asupra conduitei sale viitoare, precum şi asupra consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni, este suficientă pentru reeducarea şi coerciţia inculpatului, în cauză nefiind oportună stabilirea unei pedepse. (Decizia nr. 101/A/ din 14 aprilie 2020, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.