Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Fals intelectual. Renunțare la aplicarea pedepsei
02.10.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că instanţa poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei dacă infracţiunea săvârşită prezintă o gravitate redusă și în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, apreciind că aplicarea unei pedepse ar fi inoportună din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra persoanei inculpate (art. 80 alin. 1 C. pen.). În speță, Înalta Curte a constatat:
în ceea ce priveşte gradul de pericol social concret al faptei săvârşite de inculpatul A., se are în vedere faptul că acesta nu a acţionat cu intenţie directă, în scopul împiedicării copiilor la consiliere psihologică, şi, cu toate că au fost lezate relaţiile sociale referitoare la încrederea publică de care trebuie să se bucure înscrisurile oficiale, starea de pericol creată a fost una minimă, în condiţiile în care, deşi omisiunea de consemnare a poziţiei minorilor era producătoare de consecinţe juridice (în privinţa procedurii prev. de art. 913 C. proc. pen.), în speţă fapta nu a generat şi vătămări ale drepturilor copiilor.
– în ceea ce privește persoana inculpatului, că acesta, în vârstă de 65 de ani, în prezent cu anumite probleme medicale severe, are un nivel de instrucţie ridicat, fiind executor judecătoresc din anul 2001, se află la primul conflict cu legea penală, pe parcursul activităţii dând dovadă de competenţă profesională, seriozitate, responsabilitate, îndeplinindu-şi obligaţiile impuse de reglementările legale ale profesiei (astfel cum rezultă din caracterizările Camerei Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de apel Bucureşti – dosar apel). Toate aceste date ce caracterizează favorabil persoana sa demonstrează faptul că dispune de posibilităţi reale de îndreptare, că săvârşirea infracţiunii a fost un incident izolat, astfel că Înalta Curte apreciază că adoptarea unei soluţii de renunţare la aplicarea pedepsei, aplicarea unui avertisment şi atragerea atenţiei asupra conduitei sale viitoare, precum şi asupra consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni, este suficientă pentru reeducarea şi coerciţia inculpatului, în cauză nefiind oportună stabilirea unei pedepse.
Aceste date caracterizează favorabil persoana sa și demonstrează faptul că dispune de posibilităţi reale de îndreptare, că săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, prevăzută de art. 321 alin. (1) C. pen. a fost un incident izolat, astfel că Înalta Curte apreciază că adoptarea unei soluţii de renunţare la aplicarea pedepsei, aplicarea unui avertisment şi atragerea atenţiei asupra conduitei sale viitoare, precum şi asupra consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni, este suficientă pentru reeducarea şi coerciţia inculpatului, în cauză nefiind oportună stabilirea unei pedepse. (Decizia nr. 101/A/ din 14 aprilie 2020, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Secţiuni: Content, Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO