Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Contencios administrativ Contencios contravențional Jurisprudență Jurisprudență Tribunale SELECTED

Tribunalul Mureș. Anulare proces verbal de contravenție. Imunitate de jurisdicție administrativă

21 iulie 2023 | Dorottya PÁL
Dorottya Pál

Dorottya Pál

Tribunalul Mureș a admis apelul declarat împotriva sentinței pronunțată de Judecătoria Târgu Mureș, a schimbat în tot sentința atacată și a dispus anularea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, reținând imunitatea de jurisdicție administrativă a petentului.

În fapt, s-a reținut în sarcina petentului că la data de 03.12.2021, ora: 08:01 a condus autoturismul, marca Toyota, cu viteza de 112 km/h, pe un sector de drum cu limita maximă de 50 km/h, săvârșind în acest fel fapta prevăzută de art. 121 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002 şi sancţionată de art. 102 alin. 3 lit. e din O.U.G. nr. 195/2002.

Instanțele au reținut că petentul are calitatea de şef ad interim al Biroului de legătură din Târgu Mureș a Ambasadei Republicii Gambia din Franța, fiind desemnat în baza art. 15 din Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile consulare, întocmită la 24 aprilie 1963 (exercitarea cu titlu temporar a funcţiilor şefului de post consular).

Judecătoria Târgu Mureș a respins plângerea contravențională, motivat de faptul, că Republica Gambia nu are misiune diplomatică în România, astfel încât petentului i se aplică dispoziţiile art. 17 alin. (1) din Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile consulare, întocmită la 24 aprilie 1963, iar îndeplinirea de acte diplomatice nu-i conferă nici un drept la privilegiile şi imunităţile diplomatice.

Tribunalul Mureș a constatat, că în speță sunt aplicabile mai multe prevederi din Convenția de la Viena cu privire la relaţiile consulare, întocmită la 24 aprilie 1963, din coroborarea cărora rezultă, că petentul beneficiază, în unele condiții, de imunitate de jurisdicție.

Astfel, art. 71 pct. 1 din Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile consulare, întocmită la 24 aprilie 1963, prevede următoarele: ”1. Dacă statul de reședință nu acordă funcționarilor consulari, care sunt cetățeni ai statului de reședință sau care au reședința permanentă în acest stat, facilități, privilegii și imunități suplimentare, aceștia nu beneficiază decât de imunitatea de jurisdicție și de inviolabilitatea personală pentru actele oficiale îndeplinite în exercitarea funcţiilor lor și de privilegiul prevăzut în paragraful 3 al articolului 44.”

Potrivit art. 43. pct. I din aceeași Convenție ”Funcționarii consulari și angajații consulari nu pot fi chemați în fața autorităților judiciare și administrative ale statului de reședință pentru actele săvârșite în exercitarea funcţiilor consulare.”

Conform art. 1 lit. d) din Convenția menționată mai sus, prin expresia ”funcționar consular” se înțelege orice persoană, inclusiv șeful de post consular, însărcinată în această calitate cu exercitarea funcțiilor consulare.

În fine, art. 17 alin. (6) teza I prevede, că ”La birourile consulare prevăzute la art. 7 alin.1 organizarea și prestarea activității consulare sunt coordonate de diplomatul cu atribuții consulare sau, după caz, de funcționarul consular încadrat la acel birou consular.”

Din coroborarea prevederilor legale mai sus citate, tribunalul a constatat, că deși Republica Gambia nu are misiune diplomatică în România, petentul beneficiază de imunitate de jurisdicție administrativă atunci când se află în exercitarea funcțiilor sale.

Din cuprinsul Exequaturului emis pe numele petentului de către Ministerul Afacerilor Externe al României, rezultă de asemenea, că acesta beneficiază de imunitate de jurisdicție și inviolabilitate pentru actele oficiale îndeplinite în exercitarea funcțiilor sale.

Exequaturul este documentul prin care statul de reședință îl autorizează pe șeful de post consular să-şi exercite funcţiile. În acest sens art. 12 pct. 1 din Convenția de la Viena prevede că ”Șeful de post consular este admis să-și exercite funcţiile printr-o autorizaţie a statului de reședință denumită >>exequatur<<, oricare ar forma acestei autorizaţii.”

Întrucât la data de 03.12.2021 petentul se deplasa în interes de serviciu, fiind în misiune, sens în care s-a depus la dosar ordinul de deplasare (delegație), Tribunalul Mureș a constatat, că petentul beneficiază de imunitate de jurisdicție administrativă, concluzia contrară a primei instanțe fiind greșită. (Tribunalul Mureș, Secția Contencios Administrativ și Fiscal, Decizia nr. 590 din 12 octombrie 2022, www.rejust.ro)

Avocat Dorottya Pál

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership