Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Respingere sesizare CCR
05.10.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept constitutional, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în lipsa indicării, de către titularul cererii de sesizare a Curţii Constituţionale, a motivelor pentru care textele legale invocate ar fi contrare Constituţiei, instanţa astfel învestită nu poate proceda la o analiză efectivă a condiţiilor de admisibilitate ale sesizării. În speță, s-a constatat că în judecarea recursurilor, intervenientul accesoriu D. a formulat cerere de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 483 alin. (2) raportat la art. 94 pct. 1 lit. e) C. proc. civ., despre care a arătat că încalcă art. 16 alin. (1), art. 44, art. 124 alin. (2) din Constituţia României, art. 7 din Declaraţia Drepturilor Omului, art. 6 şi art. 14 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, astfel că Înalta Curte a apreciat că petentul s-a limitat a reda doar conţinutul textelor legale pretins neconstituţionale, fără a arăta, în concret, în ce ar consta respectiva neconstituţionalitate, astfel că în mod corect s-a reţinut, de către instanţa de judecată, imposibilitatea sesizării Curţii Constituţionale. (Decizia nr. 542 din 26 februarie 2020, pronunțată de Secţia I civilă a  Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti