Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Articole, Drept civil, Familie, Next, SELECTED

Protecția familiei: O analiză a legislației relevante și a măsurilor de sprijin

21 iulie 2023 | Andra Alexia DUMITRACHE PENCEA
Andra Alexia Dumitrache Pencea

Andra Alexia Dumitrache Pencea

Protecția familiei este un aspect crucial al sistemului juridic și social, având ca scop asigurarea bunăstării și siguranței membrilor unei familii. In acest articol analizam legislația relevantă privind protecția familiei și măsurile de sprijin disponibile pentru a promova relațiile sănătoase și armonioase în cadrul familiei. Vom examina aspecte precum căsătoria, drepturile și obligațiile părinților, violența domestică și adopția.

În sens juridic, familia desemnează grupul de persoane între care există drepturi și obligații, care izvorăsc din căsătorie, rudenie (inclusiv adopția), precum și din alte raporturi asimilate relațiilor de familie. Astfel, familia este o realitate juridică prin reglementarea ei de către lege (prof. dr. Ion Filipescu).

Familia îndeplinește o serie de funcții, în cadrul societății: – funcția reproductivă, în sensul perpetuării speciei umane – funcția economică, în sensul gestionării în comun a gospodăriei casnice și a bunurilor soților – funcția educativă, prin educația realizată în cadrul ei, strâns legată de cea realizată în societate

Raporturile de familie pot fi: – raporturile de căsătorie – raporturi ce rezultă din rudenie – raporturi ce rezultă din adopție – alte raporturi, asimilate de lege cu raporturile de familie, în anumite privințe

Căsătoria și uniunile civile:

Prima secțiune se concentrează pe legislația referitoare la căsătorie și uniunile civile. Se examinează condițiile și procedurile de încheiere a căsătoriei, inclusiv cerințele de vârstă, consimțământul și drepturile și obligațiile reciproce ale soților. De asemenea, sunt analizate reglementările privind uniunile civile și parteneriatele domestice, oferind recunoaștere legală și protecție pentru cuplurile de același sex sau persoanele care trăiesc într-o relație de coabitare.

Potrivit Legii nr. 272/2004, în determinarea interesului superior al copilului se au în vedere, cel puțin următoarele:

– nevoile de dezvoltare fizică, psihologică, de educaţie şi sănătate, de securitate şi stabilitate şi apartenenţă la o familie;

– opinia copilului, în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate;

– istoricul copilului, având în vedere, în mod special, situaţiile de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violenţă asupra copilului, precum şi potenţialele situaţii de risc care pot interveni în viitor;

– capacitatea părinţilor sau a persoanelor care urmează să se ocupe de creşterea şi îngrijirea copilului de a răspunde nevoilor concrete ale acestuia;

– menţinerea relaţiilor personale cu persoanele faţă de care copilul a dezvoltat relaţii de ataşament.

Prin abuz asupra copilului se înțelege orice acţiune voluntară a unei persoane care se află într-o relaţie de răspundere, încredere sau de autoritate faţă de acesta, prin care sunt periclitate viaţa, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului, şi se clasifică drept abuz fizic, emoţional, psihologic, sexual şi economic.

Prin neglijarea copilului se înţelege omisiunea, voluntară sau involuntară, a unei persoane care are responsabilitatea creşterii, îngrijirii sau educării copilului de a lua orice măsură pe care o presupune îndeplinirea acestei responsabilităţi, care pune în pericol viaţa, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului şi poate îmbrăca mai multe forme: alimentară, vestimentară, neglijarea igienei, neglijarea medicală, neglijarea educaţională, neglijarea emoţională sau părăsirea copilului/abandonul de familie, care reprezintă cea mai gravă formă de neglijare.

Protejarea juridică a familiei constituie un pol de interes în toate statele de drept. La nivel european, politicile diferențiate de protejare a familiei, întemeiate pe actul căsătoriei, dar și apariția și încurajarea unor noi forme de conviețuire legale au deter­minat, din 1965 până azi, o scădere cu 50% a ratei de căsătorie în toate statele membre. Astfel, state membre precum Polonia, Croația, Slovacia, Letonia, Lituania, Ungaria și România au urmărit să stimuleze și să protejeze familia tradițională și, astfel, au consfințit explicit căsătoria ca fiind o uniune dintre un bărbat și o femeie.

„Protejarea constituțională a familiei împotriva oricăror tentative de erodare a căsătoriei, ca uniune liber consimțită dintre bărbat și femeie, în scopul întemeierii unei familii și al procreării, se impune astfel drept o măsură esențială pentru protejarea popo­rului român, a identității și unității acestuia în marea familie europeană”, arăta Curtea Constituțională, învestită să se pronunțe asupra constituționalității textului art. 48 din Constituție. Prin înlocuirea sintagmei între soți cu sintagma între un bărbat și o femeie, se realizează doar o precizare în privința exercitării dreptului fundamental la căsătorie, în sensul stabilirii exprese a faptului că aceasta se încheie între parteneri de sex biologic diferit, aceasta fiind, de altfel, chiar semnificația originară a textului .

Drepturile și obligațiile părinților:

Acest paragraf se referă la legislația privind drepturile și obligațiile părinților. Se examinează aspecte precum autoritatea părintească, custodia copiilor, vizitarea și contribuția financiară a părinților la creșterea și educarea copiilor. Legislația relevantă promovează interesele superioare ale copilului și stabilește reguli și mecanisme pentru protecția și sprijinirea familiilor în exercitarea drepturilor și responsabilităților părintești.

Protecția împotriva violenței domestice:

Secțiunea următoare se concentrează pe legislația și măsurile de protecție împotriva violenței domestice. Se analizează legile care definesc și sancționează violența domestică, inclusiv agresiunea fizică, violența verbală sau emoțională și hărțuirea. De asemenea, sunt examinate ordinele de protecție și resursele disponibile pentru victimele violenței domestice, cum ar fi centrele de adăpost și serviciile de consiliere și sprijin.

Adopția și protecția copilului:

Următoarea secțiune se referă la legislația privind adopția și protecția copilului. Sunt analizate procedurile de adopție, criteriile de eligibilitate și procesele de evaluare a potențialilor părinți adoptivi. Legislația relevă importanța protecției copilului în procesul de adopție și stabilește standarde și măsuri de control pentru a asigura că copiii sunt plasați în medii sigure și iubitoare

Art. 2 din Legea nr. 273/2004  privind procedura adopției arată că prin familie se înțelege părinții și copiii aflați în întreținerea acestora, prin familie adoptatoare – soțul și soția care au adoptat sau doresc să adopte ,familia extinsă este alcătuită din rudele copilului până la gradul al patrulea inclusiv iar familia substitutivă o reprezintă persoanele, altele decât cele care aparțin familiei extinse, care, în condițiile legii, asigură creșterea și îngrijirea copilului

Sprijin pentru familii:

Ultima secțiune se concentrează pe măsurile de sprijin disponibile pentru familii. Sunt examinate politici și programe care facilitează accesul la servicii de sănătate, educație, asistență socială și consiliere pentru familii. De asemenea, sunt evidențiate inițiativele care promovează echilibrul între viața profesională și familială, oferind sprijin pentru părinți în îndeplinirea responsabilităților lor familiale.

Legislația privind protecția familiei este esențială pentru a asigura drepturile și bunăstarea membrilor unei familii. Analiza legislației relevante în ceea ce privește căsătoria, drepturile și obligațiile părinților, violența domestică, adopția și măsurile de sprijin pentru familii evidențiază importanța acestui domeniu și evoluția sa în promovarea relațiilor sănătoase și armonioase în cadrul familiei. Continuarea dezvoltării și implementării unor politici și programe eficiente în domeniul protecției familiei este esențială pentru construirea unei societăți mai echitabile și mai sigure pentru toți membrii săi.


Bibliografie
Dreptul familiei. Curs universitar, Teodor Bodoașcă, editura Universul Juridic, 2021
Dreptul familiei. Manual de seminar, Ciprian Raul Romițan, editura Universul Juridic, 2020
Codul civil. Cartea a II-a. Despre familie. Art. 258-534


Andra Alexia Dumitrache Pencea
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică