Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Afaceri transfrontaliere Drept penal

Darius Vâlcov este în custodia polițiștilor români

15 august 2023 | JURIDICE.ro

Luni, 14 august 2023, Direcția Națională Anticorupție a salutat eforturile Ministerului Justiției din România și decizia autorităților italiene de extrădare în România a fostului ministru Darius Vâlcov, în vederea executării pedepsei privative de libertate dispuse de instanțele naționale pentru comiterea unor fapte de corupție, ca urmare a investigațiilor efectuate de procurorii DNA.

Marius Voineag, procurorul-șef al DNA: „Înfăptuirea justiției nu se poate realiza fără executarea pedepselor dispuse de instanțele judecătorești, sustragerea persoanelor condamnate pentru fapte de corupție de la executarea pedepselor subminând lupta împotriva corupției, prin diminuarea efectului disuasiv al politicii penale și reducerea motivației procurorilor care au misiunea de a investiga și proba acest tip de infracțiuni. Direcția Națională Anticorupție apreciază că această decizie a autorităților italiene și determinarea dovedită a autorităților române constituie un prim semnal puternic pentru toți cei care sunt tentați să ia în considerare sustragerea de la executarea pedepselor dispuse de instanțele române.”

***

Luni, 14 august 2023, Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a postat pe Facebook următorul mesaj:

„La acest moment, Darius Vâlcov este în custodia polițiștilor români, el a fost predat de autoritățile italiene.

Justiția și-a făcut datoria în această speță, este vorba despre un efort al multor oameni din sistemul de justiție, care au lucrat cu mult profesionalism pentru un proces complex.

Îi felicit pe toți!”

***

Marți, 8 august 2023, Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a postat pe Facebook următorul mesaj:

“Vă informez că, astăzi, Curtea Supremă de Casație a Italiei a respins ca inadmisibil recursul lui Vâlcov Darius Bogdan.

Astfel, a rămas definitivă hotărârea Curții de Apel din Napoli prin care s-a DISPUS PREDAREA, autorităților competente ale României, în executarea mandatului european de arestare emis la 03.05.2023 de către Tribunalul București în dosarul penal referința nr. 2018/2015, pentru executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată acestuia prin sentința nr. 74 din 08.02.2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, devenită executivă în urma deciziei penale a aceleiași Înalte Curți nr. 38/02.05.2023, pentru infracțiunile de trafic de influență și spălare de bani săvârșite în România în perioada 2009-2013.

Zilele următoare se așteaptă primirea comunicării oficiale a hotărârii către autorităților române și continuarea demersurilor pentru predarea efectivă a lui Vâlcov Darius Bogdan.”

***

Joi seara, 20 iulie 2023, Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a făcut următoarea declarație de presă:

”Legat de situația persoanelor condamnate penal care se sustrag executării pedepsei în România, în calitate de ministru al Justiției fac câteva precizări:

Este cunoscut că sunt foarte puține persoane condamnate în România care‬ folosesc jurisdicții străine și prevederi din legislația altor state, pentru a nu executa pedeapsa în România.

‭Este importantă consolidarea cooperării judiciare. România nu este un caz‬ singular. Și alte state din UE se confruntă cu situații similare.

‭Vă asigur că suntem activi, implicați în soluționarea acestei probleme. ‬

‭Procedura de emitere și executare a mandatului european de arestare este‬ una exclusiv judiciară‭, atribuțiile în acest domeniu fiind ale instanțelor de‬ judecată.

‭Atribuțiile‭ ‬Ministerului‭ ‬Justiției‭ ‬se‭ ‬referă‭ ‬doar‭ ‬‬la‭ ‬ ‭ ‬facilitarea‬ comunicării,‭ ‬asistării‭ ‬și‭ ‬sprijinirii‭ ‬ ‭ ‬autorităților‭ ‬judiciare‭ ‬române‭‭ ‬și străine la emiterea și executarea MEA ‭(mandatului european de arestare).‬

În acest context doresc să vă informez că, astăzi, Curtea de Apel din Napoli a DISPUS PREDAREA lui Vâlcov Darius Bogdan, autorităților competente ale României, în executarea mandatului european de arestare emis la 3.5.2023 de către Tribunalul București în dosarul penal referința nr. 2018/2015, pentru executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată acestuia prin sentința nr. 74 din 8.2.2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, devenită executivă în urma deciziei penale a aceleiași Înalte Curți nr. 38/02.05.2023, pentru infracțiunile de trafic de influență și spălare de bani săvârșite în România în perioada 2009-2013.

Hotărârea nu este definitivă. Poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile, la Curtea de Casație a Italiei.

Info de context: Vâlcov s-a predat autorităților italiene în 23 mai 2023, în Napoli. Conform legislației italiene, având în vedere locul predării, a fost atrasă competența Curții de Apel Napoli. Instanța de executare italiană nu a dispus arestarea provizorie în vederea predării, fiind lăsat în libertate, sub supraveghere.

În cauză au fost invocate două argumente: legăturile persoanei solicitate cu statul italian, care ar fi justificat recunoașterea pedepsei și punerea sa în executare în Italia și condițiile de detenție din România, considerate necorespunzătoare.

În dovedire, apărătorii persoanei solicitate au depus o serie de înscrisuri și rapoarte.
Autoritățile române (instanța de executare, Administrația Națională a Penitenciarelor, magistratul român de legătură) au depus documente în dovedirea prezenței în România a lui Vâlcov (nefiind îndeplinită condiția șederii neîntrerupte în Italia în ultimii 5 ani) și informații detaliate privind condițiile de detenție.

La termenele de judecată din 6 iulie, respectiv 20 iulie, a participat și doamna Laura Ceh, magistratul român de legătură în Italia.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership