Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe

Judecătoarea Ruth Bader Ginsburg – omagiu unui colos al Dreptului. UPDATE: Funeralii de stat


25.09.2020 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drepturile omului, Life, Mesaje de condoleanțe, Selected, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust

21 septembrie 2020: Judecătoarea iconică Ruth Bader Ginsburg, decana de vârstă a Curţii Supreme de Justiţie a Statelor Unite ale Americii, s-a stins în seara zilei de vineri, 18 septembrie 2020, la vârsta de 87 de ani, la reşedinţa sa din Washington DC, înconjurată de familie, urmare a complicaţiilor cauzate de cancerul pancreatic de care suferea, a anunţat printr-un comunicat instanţa supremă federală americană, citată de Ştirile Pro TV.

Cel mai cunoscut judecător din cvartetul progresist al Curţii Supreme, R.B. Ginsburg (în imaginea alăturată UChicago News) a fost numită în anul 1993 de Preşedintele Bill Clinton şi confirmată de Senat cu o majoritate zdrobitoare ca judecător asociat, fiind a doua femeie membră a Curţii şi însumând 27 de ani de slujire la cea mai înaltă instanţă americană.

Anunţul morţii judecătoarei Ginsburg a deschis calea unei intense lupte politice în SUA, deoarece democraţii se tem ca Preşedintele republican Donald Trump să nu încerce să o înlocuiască printr-un alt judecător, cu siguranţă conservator, înainte de alegerile prezidenţiale.

Născută într-o familie de evrei în Brooklyn, la 15 martie 1933, potrivit Wikipedia, Ruth Bader Ginsburg a studiat Guvernanţa la Universitatea Cornell, perioadă în care s-a căsătorit (1954) cu un coleg de promoţie, Martin Ginsburg (decedat în 2010), viitor avocat în domeniul fiscal, cu care a avut doi copii.

În 1956, a intrat la prestigioasa Universitate Harvard, unde a fost una dintre cele nouă femei din aproximativ cei 500 de studenţi care studiau Dreptul. Şi-a terminat studiile juridice la Universitatea Columbia în 1959, după care s-a remarcat ca o eminentă litigantă și activistă pentru drepturile femeilor şi egalitatea de gen.

A activat totodată şi ca profesor de procedură civilă la Facultăţile de Drept ale Universităţilor Rutgers şi Columbia.

În anul 1980, R.B. Ginsburg a fost numită de Preşedintele Jimmy Carter judecător la Curtea de Apel a SUA pentru Districtul Columbia.

În timpul mandatului său la Curtea Supremă, judecătoarea Ginsburg a scris opinii majoritare notabile, dintre care le enumerăm pe cele din Deciziile pronunţate în cauzele: Statele Unite c. Virginiei (1996 – care a eliminat politica discriminatorie de admitere exclusiv masculină a Institutului Militar Virginia ca încălcând Clauza de protecție egală a celui de-al 14-lea Amendament), Olmstead c. L.C. (1999 – care a statuat că persoanele cu dizabilităţi mintale au dreptul să trăiască în comunitate, mai degrabă, decât în instituţii specializate) și Prietenii Pământului, Inc. c. Laidlaw Environmental Services, Inc. (2000 – care a stabilit că poate fi aplicată o pedeapsă civilă împotriva unei entităţi culpabile de poluarea industrială a apelor, chiar dacă interesele protejate sunt unele private).

Ca recunoaştere a operei sale juridice prodigioase, regretata judecătoare a fost distinsă cu titluri onorifice de Doctor în Drept de către Universităţile Williamette (2009), Princeton (2010) şi Harvard (2011).

Remembering Ruth Bader Ginsburg | NYT News

Viaţa şi cariera sa au fost evocate în aceste zile de doliu şi printr-un film tribut realizat de New York Times News şi pe care îl alăturăm acestui material.

Preşedintele Donald Trump, citat de Digi 24, a salutat „viaţa excepţională” a judecătoarei Ruth Bader Ginsburg de la Curtea Supremă, pe care a calificat-o ca pe o “femeie extraordinară”, după ce, la sfârşitul unei deplasări electorale în Minnesota, a aflat “cu întristare” de decesul acesteia.

„Astăzi, Naţiunea plânge după un colos al Dreptului”, se arată în comunicatul solemn al Preşedintelui SUA. Salutând un „spirit strălucitor” şi o „luptătoare”, Preşedintele Trump a spus că deciziile judecătoarei, în special cele în privinţa drepturilor femeilor, „i-au entuziasmat pe toţi americanii”, judecătoarea progresistă dovedind că „putem fi în dezacord fără a fi dezagreabili”.

Drapelul american a fost coborât în bernă la Casa Albă în onoarea judecătoarei, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Administraţiei Trump, Kayleigh McEnany, salutând o „pionieră pentru femei”.

Drapelele au fost de asemenea coborâte în bernă şi în Congresul american, a anunţat la rândul său Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Joe Biden, candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie a.c., într-o postare pe Twitter, i-a adus un omagiu ilustrei defuncte, spunând că aceasta a fost un „erou american”, „un uriaş al doctrinei juridice” şi „o voce neobosită în urmărirea celui mai înalt ideal american – justiţie egală în faţa legii”.

“Naţiunea noastră a pierdut un jurist de talie istorică (…), un coleg preţuit, (…) un campion neobosit şi hotărât al justiţiei”, a declarat vineri judecătorul şef al Curţii Supreme, John Roberts jr. Și ceilalți judecători supremi au făcut declarații elogioase cu privire la personalitatea și moștenirea eminentei lor colege.

Curtea Federală, pe lângă decizia de arborare a drapelelor naţionale în bernă, pentru o perioadă de 30 de zile, a omagiat-o pe Ginsburg şi prin faptul că au fost drapate cu creponă de lână neagră ușile sălii de judecată, scaunul ei din pretoriu și banca din fața acestuia, tradiție datând din 1873, după moartea judecătorului șef Salmon Chase.

Terasa din faţa sediului Curţii a fost transformată în aceste zile de simpatizanţii marii dispărute într-un veritabil altar de candele, flori şi mesaje în memoria acesteia (aşa cum atestă imaginea alăturată New York Post).

Ruth Bader Ginsburg va fi depusă miercuri și joi la sediul Curții Supreme, iar vineri dimineață la Capitoliu, în Sala Statuară Națională, fiind prima femeie și al doilea judecător al Curții Supreme căruia i se acordă această onoare de către statul american, în ambele locații sicriul urmând a fi așezat pe Catafalcul Lincoln.

În cursul săptămânii viitoare va fi înmormântată în cadrul unei ceremonii private la Cimitirul Național Memorial Arlington din Washington, alături de soţul său, potrivit comunicatelor oficiale citate de revista Town & Country. În acest cimitir odihnesc mai multe personalităţi istorice americane între care şi alţi 13 judecători ai Curţii Supreme a SUA.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

***

25 septembrie 2020: Sicriul cu corpul neînsufleţit al veneratei judecătoare Ruth Bader Ginsburg a fost adus miercuri dimineaţă la Curtea Supremă a SUA, potrivit CNN, fiind întâmpinat pe scările clădirii neoclasice de marmură albă ale instituţiei de un număr de 120 de foşti grefieri ai defunctei, în ţinute de doliu, şi depus, de opt dintre aceştia, desemnaţi ca purtători, pe Catafalcul Lincoln în Sala Mare.

Chief Justice John Roberts | CBS Los Angeles

Aici, începând cu orele 09:30, a avut loc o impresionantă ceremonie funerară privată la care au participat familia îndurerată, prietenii apropiaţi, membrii Curţii şi alţi magistraţi.

În elogiul pe care l-a susţinut cu acest prilej (care poate fi vizionat integral în clipul CBS News alăturat), judecătorul șef John Roberts jr. a spus, între altele: „Ruth a plecat și suntem trişti. (…) Desigur, ea va trăi prin ceea ce a făcut pentru a îmbunătăți legea și viețile tuturor. (…) Supusă discriminării la școala de drept și pe piața muncii pentru că era femeie, Ruth va deveni cea mai mare avocată care va lupta împotriva acestei discriminări în instanță. (…) Vocea ei în pretoriu și în sala noastră de conferințe a fost blândă. Dar când a vorbit, oamenii au ascultat.”

După ceremonie, sicriul drapelat a fost aşezat pe Catafalc în capul scării de la intrarea în clădire, sub Porticul în stil corintic, gardat în permanenţă de grefieri, pentru ca miercuri şi joi, în condiţiile impuse de pandemie, R.B. Ginsburg să poată fi omagiată de public în aer liber.

Dintre personalităţile Americii, fostul Președinte Bill Clinton împreună cu Hillary Clinton, Vicepreședintele Mike Pence și soția sa Karen precum şi mai mulţi membri ai Congresului i-au vizitat sicriul acesteia în cursul zilei de miercuri.

Preşedintele Donald Trump împreună cu Prima Doamnă, Melania Trump (în imaginea ABC News alăturată), și-au adus omagiile ieri, reculegându-se la Catafalcul marii dispărute.

În aceste două zile de tristeţe, mii de oameni îndoliaţi au venit la sediul Curţii Supreme şi au aşteptat la rând cu răbdare pentru a-i aduce tributul lor regretatei, apreciatei şi popularei judecătoare şi luptătoare pentru drepturile omului Ginsburg, personalitate istorică şi icoană feministă şi culturală supranumită “Notorious RBG”.

Vineri dimineață, sicriul lui Ruth Bader Ginsburg a fost adus, potrivit CNN, în clădirea Capitoliului şi depus pe Catafalc în Sala Statuară Naţională de către o gardă de onoare a forțelor armate americane.

La ceremonia funerară istorică, au fost invitaţi membrii familiei marii dispărute, prieteni ai acesteia şi numeroşi parlamentari (alăturat, o imagine New York Times de la eveniment).

Președintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a salutat în deschidere prezenţa trupului neînsufleţit al judecătoarei în Capitoliul SUA: “Cu profundă tristețe și o profundă simpatie față de familia Ginsburg am onoarea de a o întâmpina pe judecătoarea Ruth Bader Ginsburg onorată în stat în Capitoliul Statelor Unite, aflată pe un catafalc construit pentru Abraham Lincoln. Odihnească-se în pace!”

Într-o declaraţie dată publicităţii, Pelosi a mai afirmat că defuncta era “de dimensiuni mici”, dar de un “impact monumental”. Ea “întruchipa dreptatea, strălucirea și bunătatea. Trecerea sa este o pierdere incalculabilă pentru democrația noastră și pentru toți cei care se străduiesc să construiască un viitor mai bun pentru copiii noștri.”

Rabinul Lauren Holtzblatt, care, ca şi la ceremonia de la Curtea Supremă, a oficiat serviciul memorial, a spus că judecătoarea Ginsburg a avut o „speranță tenace pentru a păstra integritatea înaltei instanţe. (…) A iubit Curtea, căreia și-a dedicat atât de mult viața. (…) Ca avocat, ea a câștigat egalitatea pentru femei și bărbați – nu într-o singură victorie rapidă, ci cărămidă cu cărămidă, de la caz la caz. Printr-o activitate minuțioasă și atentă, ea a schimbat cursul dreptului american.”

În fața sicriului drapelat, și-au mai adus omagiile candidatul democrat la Președinția SUA Joe Biden și soția sa Jill, numeroşi lideri şi membri ai Congresului.

Mezzosoprana Denyce Graves, una dintre cântărețele de operă preferate de Ginsburg, a interpretat două selecții muzicale celebre, „Deep River” și „American Anthem”.

Ceremonia unică de la Capitoliu a încheiat funeraliile oficiale ale unei mari personalităţi a Justiţiei americane, despre care Ursula von der Leyen, Preşedintele Comisiei Europene, a afirmat elogios, pe contul său de Twitter, că a reprezentat “o pionieră pentru drepturile femeilor, drept şi justiţie”.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro