Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Eugen Sârbu: Satisfacția succesului te hrănește și te motivează să o iei de la capăt
22.09.2020 | Alina MATEI

Secţiuni: Achiziții publice, Content, Interviuri, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Eugen Sârbu

Eugen Sârbu

Alina Matei: Mulţumesc, stimate domnule avocat Eugen Sârbu, pentru timpul acordat cititorilor J. Vara 2020 va rămâne pentru dumneavoastră cea care v-a adus statutul de partener al importantei societăţi de avocatură OGLINDĂ & PARTNERS. Până să ajungem însă la acest moment deosebit, o să vă rog să ne spuneţi de ce aţi ales Facultatea de Drept?

Eugen Sârbu: Am decis să urmez Facultatea de Drept când eram student în anul doi la Facultatea de Științe Politice, unde studiam ideologii, istorie, relații internaționale, sociologie etc. În mare, învățam de ce și cum funcționează lumea la nivel macro.

Fiind încă de atunci o tipologie pragmatică, am vrut să învăț și latura practică a ideilor pe care le studiam. Așa am ales Facultatea de Drept. Ulterior am descoperit dreptul contractual, cu toată diversitatea sa și cu granițele lui foarte fine între libertatea de a contracta și abuzul de această libertate. M-am îndrăgostit de acest domeniu de drept, pe care am avut șansa să-l practic în calitate de avocat și, de fiecare dată când studiez un dosar nou, mă încearcă aceeași fascinație a exploratorului care tocmai a descoperit un continent nou. Îmi plac provocările, iar profesia de avocat mi le oferă din plin.

Alina Matei: Iar când aţi decis să deveniţi avocat, cum de aţi ştiut că nu vă înşelaţi? Întâlnesc frecvent absolvenţi de Drept care spun că ei nu ştiu ce profesie să aleagă, ceea ce mă derutează foarte tare. 🙂

Eugen Sârbu: Deși vă înțeleg și cred că, după ce parcurgi anumite etape ale maturizării, indecizia celor din jur poate fi derutantă, totuși eu consider că pentru un proaspăt absolvent de drept îndoielile sunt constructive.

Dacă ai îndoieli îți vei pune întrebări, dacă îți pui întrebări vei căuta răspunsuri, dacă găsești răspunsuri vei lua decizii corecte. De aceea eu cred în beneficiile îndoielilor și cred că e corect și e normal ca un tânăr, proaspăt aruncat în viață, să aibă îndoieli, să caute răspunsuri și abia după aceea să își asume decizii.

Pe de altă parte, există și o latură toxică, în care unii tineri se ascund sub umbrela lui ”nu știu ce vreau să fac” de teama de a ieși din spațiul de confort și de a-și asuma trecerea la acțiune. Aici vorbim de lipsa de încrede în sine, care blochează. De teamă că nu vei fi capabil să faci ceea ce îți dorești, încerci să te convingi singur că nu îți mai dorești. Asta nu e ok. După ce analizezi ce opțiuni ai și ce îți dorești să faci, vine un moment în care trebuie „tăiat nodul gordian” și făcută o alegere asumată, urmată de acțiune.

Pentru mine, faptul că lucram într-o firmă de avocatură încă din anul I de facultate a fost experiența care mi-a arătat că nu mă înșel și că profesia de avocat este cea în care voi munci cu satisfacția omului împăcat că este ceea ce vrea să fie.

Alina Matei: Sunteţi parte a echipei OGLINDĂ & PARTNERS încă de la constituire. Aţi luat în calcul ori s-au ivit posibilităţi de a alege poate un alt drum într-o altă societate de avocaţi? Ce mai tura-vura, o să vă rog să ne spuneţi ce v-a făcut să rămâneţi pe loc, pentru că decizia s-a dovedit foarte bună. Astăzi sunteţi partener.

Eugen Sârbu: Au apărut de câteva ori și alte posibilități. De exemplu, mi s-a propus cândva un post de asistent universitar la Facultatea de Științe Politice. Dar am considerat că jobul pentru care am abilități să fiu foarte bun și să mă ridic peste medie este cel de avocat.

Mi s-a mai propus și o carieră didactică în domeniul dreptului. Poate cândva voi face și asta, dar pentru moment interesul și energia mea sunt îndreptate doar spre avocatură.

De ce continuitate? Și de ce am rămas la OGLINDĂ & PARTNERS încă de la constituire? Pentru că îmi prețuiesc libertatea. De la libertatea de mișcare, până la libertatea de gândire. Deși profesia de avocat este una liberală, totuși ea nu e o profesie cu prea multă libertate.

OGLINDĂ & PARTNERS mi-a oferit această libertate. Dacă vreau să stau într-o zi de luni pe un șezlong, la o piscină, cu laptopul în brațe și să redactez un set de concluzii scrise, pot să fac asta. Dacă poți face astfel niște concluzii scrise clare și percutante, la OGLINDĂ & PARTNERS se consideră că ești la muncă și că îți îndeplinești task-urile.

Iarăși, am avut libertate de gândire încă din prima zi ca stagiar, când mi s-a pus pe birou un dosar arbitral format din 2 bibliorafturi. Sarcina mea era să identific potențialele pretenții pe care clientul le putea cere în litigiu, să calific legal/contractual acele pretenții și să propun o schema de strategie. Mi-a plăcut această libertate de a gândi și de a acționa.

Eu văd avocatul dintr-o firmă mare de avocatură ca pe o rotiță în sistemul mecanic al unui ceas: o rotiță mai mare învârte o rotiță mai mică, ce la rândul său învârte o rotiță și mai mică.

La OGLINDĂ & PARTNERS mă simt propria mea rotiță. Asta vine la pachet și cu responsabilități foarte mari. Ești responsabil de rezultatul final al acțiunilor tale, tocmai pentru că tu le-ai gândit și le-ai pus în practică. Dar prefer libertatea, cu toată presiunea responsabilității pe care o aduce, decât sentimentul că m-am istovit ca o rotiță într-un sistem în care nu-și poate manifesta personalitatea.

Alina Matei: Am citit declaraţia dumneavoastră de la momentul anunţului privind numirea ca partener în cadrul OGLINDĂ & PARTNERS, iar ceea ce mă interesează este să ne spuneţi câtă muncă presupune trecerea la statutul de partener.

Eugen Sârbu: Într-un mediu de lucru meritocratic, cum este OGLINDĂ & PARTNERS, ascensiunea și atingerea statutului de partener se obține dacă îți atingi obiectivele. Oferi dosare câștigate și clienți mulțumiți și obții trecerea la următorul nivel.

Munca este doar unul dintre ingredientele rețetei, într-adevăr multă, uneori epuizantă. Pusă împreună cu alte ingrediente, precum viziunea, inspirația, creativitatea, pragmatismul și atenția la detalii va da întotdeauna o rețetă de succes.

Alina Matei: Am citit şi declaraţia domnului Profesor Bazil Oglindă şi cred că este foarte norocos că vă are alături. Norma statutului dumneavoastră de partener cum va influenţa în bine însăşi societatea OGLINDĂ & PARTNERS?

Eugen Sârbu: Îi mulțumesc domnului Profesor Bazil Oglindă pentru sprijinul și îndrumarea pe care mi le-a oferit în cei 8 ani de când lucrăm împreună.

Mi-am propus ca noul meu statut de partener să influențeze în bine societatea O&P din trei perspective. Energia și dinamica unui tânăr însetat de reușită deja se manifestă, atât prin implicarea în strategia de dezvoltare a societății către o nouă dimensiune (extinderea echipei de avocați și specializarea pe noi domenii de drept), cât și prin formarea unei echipe de avocați stagiari foarte competenți și devotați acestei profesii.

Un al doilea beneficiu este volumul mai mare de dosare pe care le pot lucra împreună cu avocații din echipa pe care o coordonez.

Al treilea beneficiu îl reprezintă aportul meu pe latura de comunicare publică a societății O&P.

Alina Matei: Ca avocat specializat în arbitrajul internaţional şi achiziţiile publice, cum faceți să impuneți respectul legilor în faţa arbitrilor, a completelor de la CNSC sau a judecătorilor?

Eugen Sârbu: E foarte interesant modul în care ați formulat această întrebare. În mod normal un avocat nu ar trebui să impună respectul legilor, ar trebui doar să le explice, circumstanțiat la faptele și probele din speță, pentru a ajuta factorul decizional (judecător, arbitru, etc.) să ia decizii corecte.

Însă, din păcate, aveți totuși dreptate. Uneori ne confruntăm fie cu pasivitatea factorului de decizie, fie cu neglijarea faptului că legile au atât literă, cât și spirit.

Și atunci, un avocat care crede în menirea lui socială și în cauza pentru care luptă e forțat să iasă din granițele specialistului care îndrumă, și să treacă la o abordare incisivă și proactivă, prin care să contureze strategii inovative ca să blocheze o nedreptate sau ca să promoveze interese legitime.

Alina Matei: Ca avocat, cum v-aţi defini stilul? Glasul avocatului e la fel de important ca actele făcute de el? Seamănă?

Eugen Sârbu: Pragmatic și adaptabil. Dacă obiectul consultanței/litigiului este unul mai degrabă teoretic decât factual, atunci accentul cade asupra doctrinei și jurisprudenței. Dacă obiectul consultanței/litigiului privește o complexitate factuală, atunci stilul se axează pe a aduce claritate și a decela între faptele adiacente și  faptele esențiale, acelea care chiar fac diferența.

Da, glasul avocatului seamănă cu actele făcute de el. Actele pregătesc glasul, deci trebuie să semene. Cred că dacă ai nevoie să abordezi un glas pedant și metodic, atunci și actele trebuie să fie redactate în același ton. Pe de altă parte, dacă ai nevoie să pui presiune, atunci incisivitatea se regăsește atât în acte, cât și în glas.

Avantajul discursului oral (glasul) este acela că îți permite să crești nivelul de intensitate, atât atunci când abordezi un stil dur, cât și atunci când abordezi un stil pedant.

Alina Matei: Ce face avocatul Eugen Sârbu când pierde un dosar? Dar când câştigă?

Eugen Sârbu: N-aș ști să vă răspund la prima întrebare. Nu am pierdut niciodată un caz. Probabil și asta a cântărit atunci când am fost promovat partener. Abordarea mea, atunci când preiau un caz nou, este să fac o evaluare cât mai obiectivă a șanselor de câștig. Practic, la evaluarea inițială a speței trebuie să ieși din haina avocatului, să te pui în pielea judecătorului și să filtrezi speța cu maximă obiectivitate.

Ce am apreciat tot timpul la OGLINDĂ & PARTNERS a fost faptul că nu încurajează conflicte sterile.  Clientul trebuie informat obiectiv asupra șanselor sale și cred că ține de o minimă etică a profesiei noastre să nu sfătuim demararea unui litigiu atunci când clientul chiar nu are dreptate. Bineînțeles, este decizia sa ce va face pe mai departe, dar clienții noștri au căpătat încrederea că atunci când le spunem că un caz este câștigător, chiar îl câștigăm.

Ce face avocatul Eugen Sârbu atunci când câștigă un dosar? Am introdus un „ritual” la care chiar țin să fie respectat în continuare. După câștigarea unui dosar, ciocnim un pahar de șampanie cu reprezentanții clientului și cu toți membrii echipei de avocați implicați în speță. Cred că satisfacția succesului trebuie trăită cu aceeași intensitate cu care am trăit și emoțiile fiecărui termen de judecată. Satisfacția succesului te hrănește și te motivează să o iei de la capăt, într-o nouă provocare, dar cu aceeași încredere că faci bine ceea faci.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Eugen Sârbu: Cum orice comunitate are nevoie de o agora, și comunitatea juridică din România are nevoie de un spațiu liber, cu dezbateri și cu informații valoroase.

Așa că, mesajul meu pentru cititorii Dvs. este să rămână conectați la acest spațiu și să îl folosească pentru a-și comunica ideile.

Alina Matei: Mulţumesc pentru că aţi stat de vorbă cu mine!

Eugen Sârbu: Și eu vă mulțumesc!

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti