

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în cazul admiterii în parte a cererii de judecată, instanța ba obliga partea căzută în pretenții la plata acestora către cealaltă parte, proporțional pretențiilor admise. În speță, instanța supremă a constatat că pârâtul a fost obligat la plata a 55.907 RON cheltuieli de judecată: pe de o parte, în sarcina pârâtului au fost puse cheltuieli cu administrarea unei probe, deşi aceasta nu a fundamentat o soluţie de admitere a cererii (pentru ca pârâtul să fie considerat în raport cu aceasta „parte căzută în pretenţii”) şi pe de altă parte, că acesta a fost obligat la plata taxei judiciare de timbru fără să fie avută în vedere soluţia admiterii doar parţiale a pretenţiilor (actele justificative din dosar nepermiţând, nici de o manieră implicită – în absenţa considerentelor instanţei – concluzia acordării lor în modalitatea legală). În consecință, pârâtul nu poate fi obligat decât la plata acelor cheltuieli de judecată ocazionate de probarea temeiniciei acţiunii în justiţie, iar nu şi a celor care nu susţin temeinicia şi legalitatea demersului judiciar (cum s-a întâmplat, în speţă, în situaţia celui de-al 3-lea capăt de cerere referitor la contravaloarea lipsei de folosinţă pentru intervalul 1 octombrie 2011 – 5 mai 2014); de asemenea, acesta nu putea fi obligat la plata integrală a taxei judiciare de timbru plătite de reclamantă, ci în mod corespunzător admiterii în parte a acţiunii, conform art. 453 alin. 2 C. proc. civ. Înalta Curte a casat în parte decizia recurată, trimițând cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe de apel, cu privire la soluţia dată cererii de acordare a cheltuielilor de judecată. (Decizia nr. 540 din 26 februarie 2020, pronunțată de Secţia I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)
Aflaţi mai mult despre C. proc. civ., cheltuieli de judecata, Inalta Curte de Casatie si JustitieJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare
Lex Discipulo Laus
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.