Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Afaceri transfrontaliere Sistemul judiciar

România a depus instrumentul de ratificare a Convenției Anti-mită

25 iulie 2023 | JURIDICE.ro

Luni, 24 iulie 2023, Ministerul Justiției a închis primul obiectiv major al aderării României la OCDE, potrivit unui comunicat.

În timpul desfășurării ședinței comitetului de la București, la sediul OCDE din Paris, România a depus instrumentul de ratificare a Convenției OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale (Convenția Anti-mită). Această Convenție este unul dintre principalele instrumente recunoscute la nivel internațional în domeniu și sprijină eforturile de dezvoltare internă, reducere a sărăciei și îmbunătățire a încrederii în piețele de capital.

Secretar de stat Mihai Pașca, coordonator al procesului de aderare la OCDE la nivelul Ministerului Justiției: „Este un prim succes major al demersului de aderare al României la OCDE, după primirea invitației de aderare și a foii de parcurs. El vine astăzi în urma eforturilor depuse de echipa Ministerului Justiției, care astfel atinge cel mai important obiectiv al dosarului OCDE pe domeniul Justiției. Este totodată unul dintre cele mai importante și dificile din întregul proces de aderare, datorită nivelului de exigență și standardului înalt impus de Grupul de Lucru Anti-mită al OCDE în cadrul căruia a avut loc evaluarea în urma căreia am primit invitația de a adera la Convenție. Este, prin urmare, și o confirmare a progreselor pe care România le-a înregistrat în ultima perioadă în acest domeniu.”

***

Luni, 24 iulie 2023, Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României, a condus reuniunea Comitetului național pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care a avut loc la Palatul Victoria, potrivit unui comunicat.

Obiectivele reuniunii au fost evaluarea progresului în procesul de aderare a României la OCDE și revizuirea priorităților pentru viitor. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că aderarea la OCDE contribuie la realizarea obiectivului stabilit prin Programul de guvernare, care este axat pe bunăstarea tuturor cetățenilor. El a evidențiat experiența și expertiza OCDE în elaborarea politicilor publice pe baza datelor obiective, sprijinind astfel eforturile Guvernului pentru creșterea economică, îmbunătățirea nivelului de trai, promovarea unui mediu transparent, corect și previzibil, precum și un sistem de justiție socială mai eficient.

Premierul a subliniat necesitatea unei abordări integrate și a unui efort comun din partea întregii administrații pentru a atinge obiectivul aderării la OCDE, având în vedere că România este evaluată în 26 de domenii și trebuie să demonstreze voință și capacitate de a implementa recomandările OCDE.

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

În plus, Marcel Ciolacu a anunțat că România a depus instrumentul de ratificare a Convenției OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale (Convenția Anti-mită) la sediul OCDE din Paris. Acest pas subliniază angajamentul țării de a menține standarde ridicate în privința eticii, transparenței și promovării unui mediu caracterizat de corectitudine și justiție.

În cadrul reuniunii, membrii Comitetului Național au analizat diverse domenii de acțiune în contextul aderării la OCDE, cum ar fi guvernanța publică, guvernanța corporativă, piețele financiare, statistica, mediul, sănătatea, educația, dezvoltarea regională și digitalizarea.

Pentru a realiza prioritățile pentru perioada următoare, prim-ministrul Marcel Ciolacu a cerut o coordonare strânsă între toate instituțiile implicate în proces, subliniind că acesta va reprezenta un test pentru România în ceea ce privește coordonarea pe verticală și orizontală.

La reuniune a participat și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, în calitate de invitat special, care asigură Președinția Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la OCDE.

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale