Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Corina Dumitru: România oferă oportunități reale femeilor de a urma o carieră juridică


6 septembrie 2022 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Articole, Interviuri, Life, SELECTED, Women in Law
Alina Matei

Alina Matei

Corina Dumitru

Corina Dumitru

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Corina Dumitru, Partener NNDKP, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Corina Dumitru: La rândul meu, vă mulțumesc foarte mult pentru invitație. Cred că implicarea totală în proiecte, sub toate aspectele, abordarea practică și creativă, gândirea matematică, atenția la detalii și dorința și disponibilitatea de a învăța mereu, din orice domeniu, mă definesc în mod specific pe mine, ca avocat.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Corina Dumitru: Cred că in România nu există bariere în ceea ce privește implicarea femeilor în profesia juridică. Experiența personală din cadrul proiectelor internaționale îmi arată că Romania stă foarte bine în ceea ce privește accesul femeilor nu numai în general, în avocatură, ci și în avocatura de nivel înalt, România fiind foarte apreciată din această perspectivă. Dacă în alte jurisdicții se fac eforturi de integrare a femeilor în avocatură și în alte profesii juridice și de avansare a acestora în poziții de top, România oferă oportunități reale femeilor de a urma o carieră juridică. NNDKP este cu siguranță un exemplu în acest sens, fiind recunoscută ca promotor al modelului ce încurajează femeile în a-și construi o carieră de succes în această profesie.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Corina Dumitru: Din punctul meu de vedere, echilibrul este elementul cheie. Sigur că sunt momente în care înclini mai mult într-o parte sau altă, dar dacă reușești, per ansamblu, să echilibrezi balanța, reușești, cred eu, să fii și profesionist și mamă și soție și fiică și mătușă și prietenă. Chiar dacă uneori apar sincope, cred că viața personală și cea profesională se pot îmbina și susține frumos , mai ales dacă ai lângă tine o familie, prieteni și colegi frumoși și care împărtășesc aceleași principii de viață. Iar eu sunt norocoasă și din acest punct de vedere.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Corina Dumitru: Da, cred cu tărie că da, femeile pot urma orice carieră doresc în domeniul juridic. Depinde de ele.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Corina Dumitru: Într-adevăr, trăim o perioadă în care, în general, femeile au reale posibilități de dezvoltare profesională. Aceste oportunități vin, însă, la pachet, și cu așteptări. Cred că, până la urmă, fiecare femeie trebuie să-și aleagă și să-și urmeze propria cale, oricare ar fi aceea și să aibă încredere în ea.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Corina Dumitru: Nu cred în modele, dar sunt multe persoane pe care le apreciez în mod deosebit pentru ceea ce au reușit să facă și pentru modul în care știu să trăiască. Eu încerc să fiu cea mai buna versiune a mea, atât in plan profesional, cât și în plan personal.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Corina Dumitru: A fost o perioadă complicată și provocatoare. Pe plan profesional a fost dificilă schimbarea modului de lucru, dar s-a dovedit încă o dată cât de adaptabili suntem, mai ales când faci parte dintr-o echipă frumoasă și cu adevărat profesionistă. În plan personal a fost greu și frumos în același timp: cu doi copii (pre)adolescenți, aflați în prag de examene și cărora le-au fost suspendate activitatea sportivă și viața socială, cu soțul aflat zi de zi în spital în lupta cu pandemia, cu mutarea vieții sociale în mediul online pentru o perioadă, în mod evident, nu a fost simplu. În același timp, însă, ne-am adaptat destul de bine, iar pandemia ne-a apropriat mai mult și ne-a învățat multe, inclusiv câtă bucurie poți să găsești în lucrurile simple.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Corina Dumitru: Doamnelor și domnișoarelor, să continuam să fim grozave și să trăim mereu clipa!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Corina Dumitru: Și eu vă mulțumesc pentru această oportunitate și vă felicit pentru inițiativă. A fost o plăcere.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică