« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Constanța. Protestul magistraților. Cauză neurgentă
23.09.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Curtea de Apel Constanța a hotărât că nu se poate proceda la suspendarea judecării unei cauze întemeiate pe art. 411 alin. 1 pct. 2 C. proc. civ. pe perioada numită ”protest” al magistraților, protest adus la cunoștință prin publicarea pe pagina de internet a instanței a informațiilor privind suspendarea activității de judecată pentru o perioadă nedeterminată, cu excepția cauzelor urgente, și publicarea unei liste a pricinilor apreciate urgente. În speță, Curtea de Apel Constanța a considerat că art. 411 alin. 1 pct. 2 (dacă niciuna dintre părți nu a cerut în scris judecarea în lipsă, judecătorul va suspenda judecata când niciuna dintre părți, legal citate, nu se înfățișează la strigarea cauzei) instituie o prezumție legală dedusă din faptul neprezentării ambelor părți la termenul de judecată pentru care au fost legal citate. Pornind de la obligația instanței de a cita părțile și de la existența posibilității hotărî asupra unei cereri numai dacă părțile au fost citate ori s-au prezentat, trebuie acceptat că instanța nu are această posibilitate și este obligată să amâne judecarea (și, eventual, să dispună o nouă citare), ori de câte ori constată că deși partea care lipsește a fost citată cu respectarea cerințelor prevăzute de lege, din considerente exterioare comportamentului judiciar al acesteia, chemarea la judecată nu este una eficientă, spre exemplu, pentru că în mod public, instanța care a emis citația își modifică maniera normală de ținere a activității de judecată. De aceea, curtea apreciază că nu se putea pronunța soluția prevăzută de art. 411 alin. 1 pct. 2 C. proc. civ. pentru lipsa de la judecarea apelului a părților care, cu bună credință, s-au încrezut în informațiile oficiale legate de suspendarea activității de judecată pentru o perioadă nedeterminată, cu excepția cauzelor urgente, începând cu data de 30.01.2020, aceste circumstanțe excepționale împiedecând nașterea prezumției că părțile s-au desistat de judecata cererii care îi implica. (Decizia nr. 104 C din 24 iunie 2020, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

 
Secţiuni: Content, JURIDICE.ro, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD