WOMEN IN LAW. Cristina Săvulescu: Femeile juriste sunt o voce puternică și valoroasă
25 iulie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Cristina Săvulescu, Senior Associate Bradu, Neagu & Associates, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Cristina Săvulescu: Încep prin a vă mulțumi că mi-ați solicitat acest interviu care – pentru mine – reprezintă un semn de apreciere din partea dumneavoastră. S-ar putea să vă surprindă ce voi spune: am început avocatura din întâmplare. Cu toate acestea, sunt mândră că mi-a devenit profesie. Ca avocat mă definesc prin pasiunea și rigoarea cu care abordez domeniul juridic. Integritatea este o valoare fundamentală în activitatea mea, asumându-mi un angajament față de clienți și față de dreptate. Sunt pe deplin sigură pe mine atunci când adversarul mă provoacă și nu mă menajează; iar când, la rândul meu, sunt privită ca un adversar greu de învins, acest lucru mă motivează și mai mult să-mi reconfirm încrederea în mine însămi.
În plus, mă definește atitudinea față de clienții mei: dedicare, responsabilitate pentru apărarea intereselor lor, hotărâre și fermitate. Aloc timp și resurse pentru a fi mereu pregătită și la curent în ceea ce privește cunoștințele juridice, pentru a oferi soluții eficiente și relevante în beneficiul clienților.
Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Cristina Săvulescu: Nu cred în limitări rigide, ci în valoarea diversității abilităților și înclinațiilor, indiferent de genul persoanelor implicate în domeniul juridic. Femeile sunt remarcabile prin capacitatea lor de a ocroti și a da viață – o putere care nu trebuie demonstrată, fiindcă deja este evidentă. Adevărul este că, între bărbații și femeile din această profesie există diferențe de abordare. Și punctele forte diferă.
De exemplu, prezența bărbaților este mai notabilă în domeniul penal sau în aria normativelor tehnice, în timp ce femeile au o atenție sporită la detalii și sunt foarte dedicate profesiei, însă au în plus abilități specifice precum empatia și capacitatea de a lucra îndeaproape cu oamenii. Aceste trăsături le pot face să exceleze în domenii precum dreptul familiei sau cauzele cu aspect social pronunțat.
Consider că implicarea femeilor în profesia juridică depinde de opțiunile și aspirațiile individuale ale fiecăreia. Aici, femeile beneficiază de o libertate nelimitată de a-și alege domeniul în care doresc să activeze, iar diversitatea de perspectivă și abordare înseamnă un plus în această profesie.
Este esențial să recunoaștem și să apreciem contribuțiile unice ale fiecărui individ, indiferent de gen, pentru a crea o societate și o profesie mai incluzivă și echitabilă. Este important să acordăm diversității justa valoare în domeniul juridic, pentru că aceasta aduce multiple avantaje, de la o înțelegere mai bogată a problemelor sociale și culturale, la o mai bună reprezentare a diferitelor grupuri și o servire mai eficientă a nevoilor clienților. Prin recunoașterea valorii abilităților și talentelor individuale, putem construi o profesie juridică mai puternică și mai echilibrată.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Cristina Săvulescu: Recunosc că fiecare situație este unică și nu există o rețetă universală pentru a atinge excelența în ambele roluri și pentru a evita prejudiciile majore. Cu toate acestea, cred că soluția optimă pentru a găsi un echilibru între viața profesională și cea personală, în calitate de femeie jurist, constă în flexibilitate și zâmbet. Faptul că sunt mamă și am o profesie care îmi place înseamnă o binecuvântare pentru mine și nu m-am gândit niciodată să renunț la munca mea. Cred că, dacă sunt fericită, pot face față cu brio tuturor responsabilităților.
Totuși, trecerea de la rolul de partener/soție/soț la cel de profesionist în drept poate fi o provocare majoră și, pentru a excela în ambele roluri, sprijinul este extrem de important. Femeile trebuie să învețe să ceară ajutor și să-l accepte cu inima deschisă, fără să se simtă vinovate pentru că beneficiază de sprijinul unei menajere sau al unei bone. Asta nu le definește ca gospodine sau mame.
Recunosc că există momente în care mă-ncearcă vinovăția când stau peste program în detrimentul timpului petrecut alături de familie, iar presiunea constantă de a fi impecabilă și a ține pasul cu toți poate fi copleșitoare. Cu toate acestea, cred în importanța menținerii fericirii și echilibrului personal. Dacă rămânem fericite și în armonie cu propriile alegeri, suntem mai capabile să facem față provocărilor și să gestionăm cu succes atât cariera de profesionist în drept, cât și viața personală.
Fiecare femeie trebuie să găsească propriul ritm și să-și asigure un sprijin adecvat pentru a-și îndeplini responsabilitățile. În ceea ce mă privește, sunt recunoscătoare pentru bucuriile pe care mi le oferă viața și încerc să păstrez o armonie astfel încât să-mi pot îndeplini cu succes toate responsabilitățile, fără să dezechilibrez această balanță.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Cristina Săvulescu: Da, mediul juridic le oferă femeilor posibilitatea de a-și construi propria identitate profesională așa cum își doresc. Le oferă femeilor oportunitatea de a-și urma pasiunile într-un mod autentic. Succesul lor în profesia juridică demonstrează că genul nu este un factor determinant al competenței și abilității, iar femeile juriste sunt o voce puternică și valoroasă în acest domeniu.
Evoluția și succesul femeilor în domeniul juridic reprezintă un exemplu elocvent al faptului că abilitățile și competența nu sunt influențate de gen, ci de dedicare, încredere și talent individual. Dovada constă în capacitatea aptitudinii femeilor de a ocupa poziții de responsabilitate în profesia juridică. În avocatură, unde responsabilitatea și simțul de răspundere sunt accentuate, femeile au reușit să câștige respect și să se impună cu succes.
Din perspectiva mea ca avocat, profesia juridică este una predominant liberală, care ne permite să ne organizăm munca și să ne orientăm aspirațiile de carieră în funcție de propriile decizii, de timpul pe care suntem dispuse să-l investim și de efortul pe care suntem pregătite să-l depunem. Această flexibilitate ne permite să ne modelăm parcursul profesional în mod unic, adaptat nevoilor și dorințelor noastre.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Cristina Săvulescu: Femeile juriste joacă un rol esențial în educarea și sensibilizarea societății cu privire la responsabilitatea individuală și importanța alegerilor pe care le facem în viață.
În societatea modernă, observăm un curent al femeii super-puternice, care se adaptează constant la schimbările și provocările vieții.
Pe parcursul existenței noastre, facem o multitudine de alegeri – de la preferințe simple, cum ar fi jucăriile pe care le preferăm în copilărie, până la alegeri mai complexe, cum ar fi partenerii de viață și cariera pe care o urmăm. Alegerile pe care le facem ne definesc și ne influențează drumul pe care îl parcurgem. Într-o lume plină de opțiuni și posibilități, putem să ne descoperim identitatea și libertatea prin aceste alegeri.
Robert F. Bennett spunea că „Viața reprezintă suma tuturor alegerilor pe care le facem, fie conștient, fie inconștient. Prin controlul alegerilor noastre, putem exercita control asupra fiecărui aspect al vieții noastre și putem descoperi libertatea ce se ascunde în capacitatea noastră de autocontrol.”
Cred cu tărie că, pentru a înțelege cu adevărat cine sunt oamenii, trebuie să observăm nu doar ceea ce spun, ci și alegerile pe care le fac. Alegerile dezvăluie adevăratul nostru caracter și ne pot ghida într-o direcție corectă sau greșită.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Cristina Săvulescu: Da, în viața mea am avut o sursă de inspirație profundă într-o femeie. Această persoană este mama mea, care mi-a demonstrat, în repetate rânduri, ce înseamnă puterea, curajul și înțelepciunea femeilor. De-a lungul anilor, ea mi-a oferit cu generozitate învățăminte valoroase. Modestia, pozitivismul și capacitatea de a rezolva orice situație cu bunătate și simplitate au fost lecții pe care le-am învățat de la ea.
Sunt profund recunoscătoare mamei pentru că m-a ghidat și m-a ajutat să devin femeia care sunt acum. A fost o susținătoare necondiționată și mi-a dat încredere să-mi urmez visurile și să-mi asum riscuri. În același timp, m-a învățat să nu uit niciodată cât de importante sunt valori precum empatia, compasiunea și respectul față de ceilalți.
Prin exemplul său, mama mi-a arătat că fiecare persoană poate avea un impact semnificativ în lumea noastră, indiferent de gen. Am învățat de la ea că toți avem ocazia, dar și responsabilitatea de a fi oameni buni, oameni care să conteze în viața celor din jurul nostru.
Îi sunt recunoscătoare mamei pentru influența pozitivă pe care a avut-o asupra mea și pentru modul în care m-a inspirat să devin o persoană autonomă și să aspir la excelență în toate aspectele vieții mele.
Eroina mea, femeia deosebită a vieții mele este mama și ea va rămâne întotdeauna o sursă de inspirație și învățăminte prețioase pentru mine.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Cristina Săvulescu: Perioada pandemiei de COVID-19 a reprezentat un test important pentru mine, atât din punct de vedere personal, cât și profesional. Această situație nouă și imprevizibilă ne-a schimbat viețile în multe feluri și ne-a adus provocări majore.
Ca avocat, am observat rapid impactul pandemiei în domeniul juridic. Munca noastră s-a schimbat semnificativ, devenind mult mai orientată către mediul online. Studierea dosarelor în format electronic, accesul la legislație și alte resurse juridice au devenit mai ușoare și mai rapide.
Personal, am simțit presiunea de a munci mult mai mult în această perioadă, pentru a evita riscul unui colaps financiar. Am înțeles că trebuie să mă dezvolt profesional și să mă adaptez noilor cerințe pentru a rămâne în pas cu schimbările, dar și că sănătatea este cea mai importantă
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Cristina Săvulescu: Pe măsură ce vă construiți cariera, vă îndemn să aveți mereu în vedere importanța eticii profesionale și a transparenței în relația cu clienții și colegii voștri. Respectarea standardelor etice și menținerea integrității vă vor ajuta să câștigați încrederea clienților și să vă construiți o reputație solidă în comunitatea juridică. Și nu uitați: „Nu încerca să fii un om de succes, ci un om de valoare”, cum spunea Albert Einstein.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Cristina Săvulescu: A fost o onoare și o experiență valoroasă și inspirațională să purtăm acest dialog și sper ca aceste rânduri și gânduri proprii să fie, măcar un strop, sursă de inspirație pentru o parte din tinerele colege care abia pășesc în lumea avocaților.
Vă mulțumesc și vă doresc mult succes în toate eforturile dumneavoastră viitoare!
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro